Πόσοι πέφτουν, πόσοι ανεβαίνουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (η προκήρυξη)

Δείτε τι ισχύει για την άνοδο και τον υποβιβασμό σε Α’ Β’ και Γ’ Κατηγορία, σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΠΣ Αχαΐας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Άρθρο 5 (ΣΤΟΛΕΣ ΟΜΑΔΩΝ)

Οι αριθμοί στις φανέλες πρέπει να κυμαίνονται από το 1 έως το 20, να έχουν μόνο ένα χρώμα και να μην περιέχουν ούτε διαφημιστικά, ούτε διακοσμητικά στοιχεία (ΚΑΠ, άρθρο 14).

Άρθρο 12

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

Παρ.2) Κάθε σωματείο έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί στους αγώνες του (αγωνιζόμενους στη 11άδα) ορισμένο αριθμό ποδοσφαιριστών ως παρακάτω :

• Στην Α’, Β΄ και Γ’ Κατηγορία μέχρι ΠΕΝΤΕ (5) ποδοσφαιριστές γεννηθέντες πριν το έτος 1985. Αυτή η διάταξη ισχύει κατ’ εξαίρεση μόνο για την περίοδο 2020-21 λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας Covid – 19.

Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής πριν από την έναρξη του αγώνα, ο Διαιτητής υποχρεούται να μην τελέσει αυτόν, σε βάρος δε της υπαίτιας ή των υπαιτίων ομάδων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. κυρώσεις.

Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή ,στην υπαίτια δε ομάδα επιβάλλεται μετά από Ένσταση οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Διαιτητής που επιτρέπει την τέλεση του αγώνα με την συμμετοχή περισσοτέρων ποδοσφαιριστών που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή με τα όρια ηλικίας, τιμωρείται από την Π.Ε.Δ. με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον (3) τριών μηνών.

Άρθρο 18

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – 28 Ομάδες (2 Όμιλοι)

Μετά την δήλωση συμμετοχής των σωματείων ο καταρτισμός των 2 ομίλων (14 ομάδες ο καθένας) θα γίνει από την ΕΠΣΑ με γεωγραφικά κριτήρια, με βάση την έδρα του καταστατικού του κάθε σωματείου.

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

(Ημιτελική φάση)

• Το σωματείο που θα καταλάβει την 1η θέση του Α’ Ομίλου θα αγωνιστεί με τον 2ο του Β’ Ομίλου σε διπλούς αγώνες και το σωματείο που θα καταλάβει την 1η θέση του Β’ Ομίλου θα αγωνιστεί με τον 2ο του Α’ Ομίλου, επίσης σε διπλούς αγώνες.

• Η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε 1η και η δεύτερη αναμέτρηση στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε 2η.

• Η ομάδα που θα συγκεντρώσει 4 βαθμούς στα δύο ματς προκρίνεται στον τελικό. Σε περίπτωση που καμία από τις δύο ομάδες δεν συγκεντρώσει 4 βαθμούς, τότε θα διεξαχθεί τρίτο παιχνίδι στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε 1η. Ο νικητής αυτού του αγώνα θα προκριθεί στον τελικό.

• Στην περίπτωση που το τρίτο ματς δεν αναδείξει νικητή (ισοπαλία), τότε θα κριθεί σε ημίωρη παράταση που θα ακολουθήσει ή στην διαδικασία των πέναλτι, αν χρειαστεί.

(Τελική φάση)

• Οι δύο νικητές της ημιτελικής φάσης θα αγωνιστούν στον τελικό σε μονή συνάντηση (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) στο γήπεδο Προσφυγικών ή στο Ενωσιακό γήπεδο «Ανδρέας Κάνιστρας», ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής της ΕΠΣ Αχαΐας για την περίοδο 2020-2021.

• Οι δύο ηττημένοι της ημιτελικής φάσης θα αγωνιστούν στον μικρό τελικό σε μονή συνάντηση (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) στο γήπεδο Προσφυγικών ή στο Ενωσιακό γήπεδο «Ανδρέας Κάνιστρας», ώστε να διαμορφωθεί η τελική κατάταξη των ομάδων (3η και 4η θέση).

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Α’ Κατηγορία θα υποβιβαστούν συνολικά τέσσερις (4) ομάδες στην Β’ Κατηγορία (2 από κάθε Όμιλο).

Συγκεκριμένα, η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία (14η) θέση σε κάθε Όμιλο υποβιβάζεται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Β’ Κατηγορία (συνολικά 2 ομάδες).

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν αγώνες ΠΛΕΪ-ΑΟΥΤ σε κάθε Όμιλο ανάμεσα στις ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 10η, 11η, 12η και 13η ώστε να υποβιβαστεί ακόμα ΜΙΑ ομάδα από κάθε Όμιλο (συνολικά 2). Οι αγώνες θα είναι ΜΟΝΟΙ σε ΟΥΔΕΤΕΡΑ γήπεδα, τα οποία θα οριστούν από την ΕΠΣΑ. Η σειρά των αγώνων θα οριστεί μετά από κλήρωση.

Το σωματείο που κατέλαβε την 13η θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.

Στη συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 10η, 11η και 12η θέση την κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 13η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί που ξεκινούν τα σωματεία τους αγώνες play-outs.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες play-outs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων, στα αποτελέσματα play-outs.

Το σωματείο που θα τερματίσει στην τελευταία θέση (4η) σε κάθε Όμιλο των play-outs υποβιβάζεται στην B’ Κατηγορία.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν σωματεία – μέλη της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ακόμα ο αντίστοιχος αριθμός ομάδων από την Α’ Κατηγορία. Αναλυτικά:

• Στην περίπτωση που υποβιβαστεί ΕΝΑ (1) σωματείο – μέλος της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστεί ακόμα ΜΙΑ ομάδα από την Α’ Κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο τα δύο σωματεία που θα καταλάβουν την 3η θέση των play-outs σε κάθε Όμιλο. Ο ηττημένος αυτού του αγώνα υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν ΔΥΟ (2) σωματεία – μέλη της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και οι δύο ομάδες που κατέλαβαν την 3η θέση των play -outs σε κάθε Όμιλο.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν ΤΡΙΑ (3) σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ οι δύο ομάδες που κατέλαβαν την 3η θέση των play -outs σε κάθε Όμιλο, καθώς και ακόμα μια ομάδα από αυτές που κατέλαβαν την 2η θέση των play-outs σε κάθε Όμιλο, οι οποίες θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο. Ο ηττημένος αυτού του αγώνα υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία.

• Σε περίπτωση που υποβιβαστούν και τα ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ακόμα στην Β’ Κατηγορία και οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 2η και 3η των play-outs σε κάθε Όμιλο (συνολικά ακόμα 4).

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – 32 ομάδες (2 Όμιλοι)

Μετά την δήλωση συμμετοχής των σωματείων ο καταρτισμός των 2 ομίλων (16 ομάδες ο καθένας) θα γίνει από την ΕΠΣΑ με γεωγραφικά κριτήρια, με βάση την έδρα του καταστατικού του κάθε σωματείου.

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Β’ Κατηγορία θα προβιβαστούν συνολικά πέντε (5) σωματεία στην Α’ Κατηγορία.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 1η και 2η σε κάθε Όμιλο (4 συνολικά), θα προβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Α’ Κατηγορία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 3η θέση σε κάθε Όμιλο, θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ (μονή συνάντηση σε ΟΥΔΕΤΕΡΗ έδρα) με παράταση και πέναλτι, αν χρειαστεί, ώστε να προβιβαστεί ακόμα μία ομάδα στην Α’ Κατηγορία.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Β’ Κατηγορία θα υποβιβαστούν συνολικά ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία στην Γ’ Κατηγορία.

Συγκεκριμένα, θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 15η και 16η σε κάθε Όμιλο.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν σωματεία – μέλη της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ακόμα ο αντίστοιχος αριθμός ομάδων από την Β’ Κατηγορία. Αναλυτικά:

• Στην περίπτωση που υποβιβαστεί ΕΝΑ (1) σωματείο – μέλος της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστεί ακόμα ΜΙΑ ομάδα από την Β’ Κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο τα δύο σωματεία που θα καταλάβουν την 14η θέση σε κάθε Όμιλο. Ο ηττημένος αυτού του αγώνα υποβιβάζεται στην Γ’ Κατηγορία.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν ΔΥΟ (2) σωματεία – μέλη της ΕΠΣ Αχαΐας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και οι δύο ομάδες που κατέλαβαν την 14η θέση σε κάθε Όμιλο.

• Στην περίπτωση που υποβιβαστούν ΤΡΙΑ (3) σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ οι δύο ομάδες που κατέλαβαν την 14η θέση σε κάθε Όμιλο, καθώς και ακόμα μια ομάδα από αυτές που κατέλαβαν την 13η θέση σε κάθε Όμιλο, οι οποίες θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο. Ο ηττημένος αυτού του αγώνα υποβιβάζεται στην Γ’ Κατηγορία.

• Σε περίπτωση που υποβιβαστούν και τα ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική, τότε θα υποβιβαστούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ακόμα στην Γ’ Κατηγορία και οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 13η και 14η σε κάθε Όμιλο (συνολικά ακόμα 4).

Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Τα υπόλοιπα σωματεία – μέλη μας (2 Όμιλοι)

Μετά την δήλωση συμμετοχής των σωματείων ο καταρτισμός των 2 ομίλων θα γίνει από την ΕΠΣΑ με γεωγραφικά κριτήρια, με βάση την έδρα του καταστατικού του κάθε σωματείου.

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Γ’ Κατηγορία θα προβιβαστούν συνολικά τρία (3) σωματεία στην Β’ Κατηγορία.

Αναλυτικά:

Τα τέσσερα (4) πρώτα σωματεία από κάθε Όμιλο στην τελική κατάταξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Γ’ κατηγορίας (σύνολο 8 σωματεία) θα αγωνιστούν σε ένα νέο πρωτάθλημα (Β’ φάση) σε ΜΟΝΟΥΣ αγώνες σε ΟΥΔΕΤΕΡΑ γήπεδα.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες της Β’ φάσης, θα προκύπτει ως εξής:

Διαμορφώνεται ένας νέος Όμιλος των 8 ομάδων.

Το σωματείο, και από τους δύο (2) ομίλους, που κατέλαβε την χειρότερη βαθμολογικά 4η θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς και ξεκινάει την διαδικασία της Β’ φάσης από την 8η θέση.

Στη συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η, 2η, 3η, 4η 5η, 6η, 7η, θέση (από την νέα 8άδα που θα έχει διαμορφωθεί) στην κανονική περίοδο (και στους 2 ομίλους) με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την χειρότερη βαθμολογικά 8η θέση και από τους 2 ομίλους και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί που ξεκινούν τα σωματεία τους αγώνες της Β’ φάσης.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Τα τρία (3) πρώτα σωματεία της τελικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση της Β’ φάσης θα πάρουν την άνοδο για την Β’ Κατηγορία.

Θα γίνει κλήρωση για την σειρά των αγώνων της Β’ φάσης.

• Στην περίπτωση που οι Όμιλοι δεν έχουν ίδιο αριθμό ομάδων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 (παρ. 10) του ΚΑΠ.