Συντυχάκης: «Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εξαφάνισης των ερασιτεχνικών σωματείων»

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης για την ασφαλή επανέναρξη της δραστηριότητας του ερασιτεχνικού αθλητισμού επισήμαινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει. Σημείωσε ότι επανέναρξη δεν σημαίνει ότι «πατάω ένα κουμπί» και επανεκκινείται ο αθλητισμός, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την οικονομική ασφυξία -λόγω της περικοπής στις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών, στην πεπατημένη της συνεχόμενης μείωσης των αθλητικών επιχορηγήσεων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις- λειτουργεί απαγορευτικά για την επαναλειτουργία των Σωματείων.

Τόνισε ακόμα ότι το λεγόμενο πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» απλώς διαχειρίστηκε τις μειώσεις, το ψαλίδισμα στην επιχορήγηση και μάλιστα με την προχειρότητα της επιλογής των κριτηρίων και ιδιαίτερα για τις μεγάλες Ομοσπονδίες που έχουν σημαντικό όγκο αθλητών και αγώνων, συμμετοχές σε διοργανώσεις, προολυμπιακά τουρνουά, διεθνή meetings, αθλητικά camps προετοιμασίας κ.λπ. Πολύ περισσότερο που φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά.Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έρχεται ο περιορισμός μεγάλου μέρους των ζωτικών παροχών σε χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, προπονητές και άλλους εργαζόμενους κλπ, που η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και είναι χωρίς εισόδημα για μήνες.

Η πραγματικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα χνάρια των προκατόχων της και στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρών ομάδων και το χτύπημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς όφελος του Αθλητισμού-εμπόρευμα, καταργώντας το δικαίωμα στην άθληση για όλους, επισήμαινε. Απαντώντας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατέφυγε σε βερμπαλισμούς, παρουσιάζοντας ως μέτρα στήριξης του αθλητισμού τη μείωση του συντελεστή φορολογίας σε εισιτήρια αγώνων και συμβολαίων που αφορούν όμως τις Ανώνυμες Εταιρείες, αποδεικνύοντας ότι κύριο μέλημα είναι η στήριξη των επιχειρηματιών και τους εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε του μητρώου ερασιτεχνικών σωματείων που εισήγαγε η κυβέρνηση, το οποίο όμως, όπως απάντησε ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του έχει ως στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση των σωματείων, ενώ με τα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που είχε η διαδικασία πολλά σωματεία δεν κατάφεραν να εγγραφούν.

Συνεχίζοντας, στη δευτερολογία, του ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η αιτία του προβλήματος είναι η οικονομική πολιτική που ασκείται στον αθλητισμό, που σημαίνει ανυπαρξία ή κακή κατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, ενώ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στα τέλη Μάη και τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε την πρώτη δόση της επιχορήγησης από τη ΓΓΑ, θέτοντας το εύλογο ερώτημα πώς θα γίνει η προετοιμασία των αθλητών ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Κάλεσε ακόμα τον υφυπουργό να απαντήσει, πράγμα το οποίο απέφυγε, στο αν η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει 12 διεθνή αθλητικά meetings, γεγονός που ζητά και ο ΣΕΓΑΣ. Κλείνοντας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εξαφάνισης των μικρών ομάδων και του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς όφελος εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.