Τρίτωνας και Μεσολόγγι για τη θέση του Ψυχικού στη basketleague

Η απόφαση του Ψυχικού να μην δηλώσει συμμετοχή στη Basket League του 2022/23 δίνει το δικαίωμα σε Τρίτωνα (αρχικά) και Μεσολόγγι (εν συνεχεία) να  ελπίζουν σε συμμετοχή τους στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία της χώρας.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο μήνα, το Ψυχικό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και τα χρήματα που θα του επιτρέψουν να ζήσει το όνειρο της συμμετοχής στη Basket League του 2022/23.

Ο σύλλογος των Βορείων Προαστίων κέρδισε εντός των αγωνιστικών χώρων το σχετικό δικαίωμα, αλλά η ερχόμενη σεζόν θα τον ξαναβρεί στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία. Απ όλο αυτό, ευνοημένοι μπορούν να βγουν είτε ο Τρίτωνας (ως ο 3ος της Α2) είτε το Μεσολόγγι (ως το 4ο της Α2) βάσει του κανονισμού ειδικής αδειοδότησης που έχουν συνυπογράψει ο ΕΣΑΚΕ με την ΕΟΚ.

Κι αυτό γιατί προβλέπεται πως σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα σαν αυτό που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου με το Ψυχικό, τότε “η συμπλήρωση του αριθμού δύο (2) ομάδων που θα συμμετάσχουν στο άνω Πρωτάθλημα θα γίνει με την κατάληψη της θέσης ή των θέσεων της ή των άνω ομάδων από την ομάδα ή τις ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό των κενών θέσεων) της ΚΑΕ ή Αθλητικού Σωματείου ή Αθλητικού Σωματείου που διατηρεί ΤΑΚ που κατέλαβαν κατά σειρά την τρίτη ή και την τέταρτη θέση μετά την επικύρωση του πίνακα τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των άρθρων 68 επ. του Κανονισμού Πρωταθλήματος και του Κεφαλαίου Β παρ. 3 του παρόντος“.

Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που ίσχυε πάντοτε, με μοναδική εξαίρεση το 2019/20 που η αγωνιστική περίοδος διεκόπη απότομα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο κανονισμός πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ προβλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό αφού δεν θεωρεί υποχρεωτική την κάλυψη της θέσης που δεν θα καταλάβει το Ψυχικό. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως “η αντικατάσταση ομάδων που δεν συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα για τους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 του παρόντος λόγους είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε από τους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 του παρόντος λόγους, ο αριθμός των ομάδων που απομένουν (προερχόμενων είτε από την Α1 Εθνική Κατηγορία είτε από την Α2 Εθνική Κατηγορία) είναι μικρότερος από δώδεκα (12) και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δώδεκα (12)“.

Ομως, η Basket League έχει το απαιτούμενο όριο των δώδεκα (12) ομάδων για το 2022/23. Όπερ και σημαίνει πως με βάση αυτόν τον κανονισμό δεν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Η ΕΟΚ όμως, ούσα υποχρεωμένη να κινηθεί αναλόγως, θα… υπενθυμίσει εγγράφως στον ΕΣΑΚΕ πως ο Τρίτωνας είναι η πρώτη επιλαχούσα ομάδα για την κάλυψη του κενού που δημιουργεί το Ψυχικό με τη μη συμμετοχή του -βάσει του κανονισμού ειδικής αδειοδότησης. Αντίστοιχα, ο αθηναϊκός σύλλογος θα έχει μπροστά του τρεις (3) εργάσιμες ημέρες για να αποφασίσει και να ενημερώσει τι πρόκειται να κάνει. Αν αρνηθεί, τότε ο κλήρος πέφτει -ως τελευταία εναλλακτική- στο Μεσολόγγι, που τερμάτισε στην τέταρτη θέση της regular season.