Έτσι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας

Μετά την δήλωση συμμετοχής των σωματείων ο καταρτισμός των 2 ομίλων (14 ομάδεςο καθένας) θα γίνει από την ΕΠΣΑ με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια. Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο (2) ομίλους των δεκατεσσάρων (14) ομάδων, με τον παρακάτω
τρόπο:

Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες κατάταξης, κατά τα κατωτέρω, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π.Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από την 1η θέση μέχρι και τη 14η θέση (κανονική περίοδος).

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ
Συνολικά θα προβιβαστούν από την Β’ Κατηγορία στην Α’ Κατηγορία ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία.
Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα ανέρχονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Α’ Κατηγορία.
Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 2η, 3η, 4η και 5η (σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά) θααγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (play offs) , ώστε να ανέλθει στην Α’ Κατηγορία ακόμα μια ομάδα από κάθε Όμιλο της Β’ Κατηγορίας. Η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στους αγώνες play-offs (σε κάθε Όμιλο) θα προβιβαστεί στην Α’ Κατηγορία.

Τα 4 σωματεία που θα αγωνιστούν στους αγώνες play offs του κάθε Ομίλου, θα ξεκινήσουν με βαθμούς bonus. Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής: Oι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των είκοσι έξι (26) αγωνιστικών θα μεταφερθούν στους αγώνες play offs, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή τρία (3).

Δηλαδή, αν μία ομάδα συγκεντρώσει 45 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν κάποια ομάδα συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει με 14 βαθμούς, ενώ αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς. Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Στην περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων).

Στην περίπτωση που ανέλθει ο πρωταθλητής της Α’ Κατηγορίας στην Γ’ Εθνική τότε οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η θέση στους αγώνες play offs και στους 2 ομίλους θααγωνιστούν για μια ακόμα θέση ανόδου σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι ανχρειαστεί) σε ουδέτερη έδρα που θα οριστεί από την ΕΠΣΑ.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Συνολικά θα υποβιβαστούν από την Β’ Κατηγορία στην Γ’ Κατηγορία ΟΚΤΩ (8) σωματεία. Τα σωματεία που θα καταλάβουν την προτελευταία (13η) και τελευταία (14η) θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα υποβιβάζονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Γ’ Κατηγορία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 9η, 10η, 11η και 12η (σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά)θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (play outs) ώστε να υποβιβαστούν στην Γ’ Κατηγορία ακόμα ΔΥΟ (2) ομάδες από κάθε Όμιλο της Β’ Κατηγορίας. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση στους αγώνες play-outs (σε κάθε Ομιλο) θα υποβιβαστούν στην Γ’ Κατηγορία.

Τα 4 σωματεία που θα αγωνιστούν στους αγώνες play outs του κάθε Ομίλου θα ξεκινήσουν με βαθμούς bonus. Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play outs, θα προκύπτει ως εξής: Oι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των είκοσι έξι (26) αγωνιστικών θα μεταφερθούν στους αγώνες play outs, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή τρία (3),
δηλαδή αν μία ομάδα συγκεντρώσει 45 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν κάποια ομάδα συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει με 14 βαθμούς, ενώ αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Στην περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων).

Στην περίπτωση που υποβιβαστούν σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική στην Α’ Κατηγορία, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η θέση στους αγώνες play outs και στους 2 ομίλους θα αγωνιστούν για μια ακόμα θέση υποβιβασμού σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ουδέτερη έδρα που θα οριστεί από την ΕΠΣΑ!