Έτσι τα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας, τα «κενά», οι νέες ομάδες

Μετά την δήλωση συμμετοχής των σωματείων ο καταρτισμός των 2 ομίλων της Γ΄ Κατηγορίας θα γίνει από την ΕΠΣΑ με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια. Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο (2) ομίλους με τον παρακάτω τρόπο: Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες κατάταξης, κατά τα κατωτέρω, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π.Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων (κανονική περίοδος). Προοδευτική Πατρών, Ωλενιακός (πρωταθλήματα υποδομών) και Βασιλικό δεν θα δηλώσουν όπως όλα δείχνουν συμμετοχή. Το Μετόχι βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και το όχι, το Σκεπαστό προσπαθεί να συγκεντρώσει έμψυχο υλικό και να παρουσιαστεί στο πρωτάθλημα με αξιοπρέπεια, αφού τα δυο τελευταία χρόνια αποχώρησε νωρίς από το πρωτάθλημα, ενώ συμμετοχή θα δηλώσει ο νεοσύστατος Α.Ο. Αιγίου. Η Άβυθος 2017 ανεβαίνει ως επιλαχούσα μετά το κενό που θα δημιουργηθεί από την Αστραπή/Αετός.

Έχουμε και λέμε αν δεν προκύψουν απρόοπτα:

ΑΠΟ Αρόης
Ίκαρος Πετρωτού
Πείρος Ισώματος
Άνω Καστρίτσι
Αργυρά Πατρών
Φλόγα Ροδιάς
Ζαβλάνι
Ολυμπιακός Φίλων Ποδοσφαίρου
Ρομαϊκός
Καμίνια
Ολυμπιακός Πατρών
Ατρόμητος Ζαρουχλεΐκων
Aίας Ανθούπολης
ΑΕΚ Πατρών
ΠΑΟΚ Πατρών
Φλόγα Κάτω Καστριτσίου
Αυτόνομη
Φοίνικας Αγυιάς
Ψηλαλώνια
Α.Ο. Αιγίου

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Συνολικά θα προβιβαστούν από την Γ’ Κατηγορία στην Β’ Κατηγορία ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία. Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα ανέρχονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Β’ Κατηγορία. Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 2η, 3η, 4η και 5η (σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά) θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (play-offs) , ώστε να ανέλθει στην Β’ Κατηγορία ακόμα μια ομάδα από κάθε Όμιλο της Γ’ Κατηγορίας. Η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στους αγώνες play-offs (σε κάθε Ομιλο) θα προβιβαστεί στην Β’ Κατηγορία.

Τα 4 σωματεία που θα αγωνιστούν στους αγώνες play offs του κάθε Ομίλου, θα ξεκινήσουν με βαθμούς bonus. Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής: Oι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου θα μεταφερθούν στους αγώνες play offs, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή τρία (3). Δηλαδή, αν μία ομάδα συγκεντρώσει 45 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν κάποια ομάδα συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει
με 14 βαθμούς, ενώ αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θαξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς). Στην περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20
του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων).

Στην περίπτωση που ανέλθει ο πρωταθλητής της Α’ Κατηγορίας στην Γ’ Εθνική τότε οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η θέση στους αγώνες play offs και στους 2 ομίλους θα αγωνιστούν για μια ακόμα θέση ανόδου σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ουδέτερη έδρα που θα οριστεί από την ΕΠΣΑ.

Για τις κατηγορίες Α’ και Β’ σε περίπτωση που δεν δηλώσει συμμετοχή ένα ή περισσότερα σωματεία τότε με απόφαση του Δ.Σ./Ε.Π.Σ.Α. οι θέσεις θα συμπληρώνονται από ομάδες της πιο κάτω κατηγορίας. Σε περίπτωση που χρειάζονται αγώνες μπαράζ τότε αυτοί θα διεξάγονται σε ουδέτερο γήπεδο μετά τις 31-8-2023.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Σε περίπτωση που μειωθεί αισθητά ο αριθμός των σωματείων που δηλώσουν συμμετοχή (για οποιοδήποτε λόγο), και στις τρεις Κατηγορίες (Α’, Β’, Γ’), ή αν προκύψει αναστολή των πρωταθλημάτων, τότε θα ακολουθήσει ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ.