Α΄ Ηλείας: Πως θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής, πόσοι και πως θα υποβιβάζονται

Όπως γνωστοποίησε η ΕΠΣ Ηλείας, μέσω των συνολικών πλέον προκηρύξεων:

Το πρωτάθλημα της Α κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2024-2025 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί με τη συμμετοχή δώδεκα (12) σωματείων σε έναν όμιλο.

ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

ΘΥΕΛΛΑ ΠΥΡΓΟΥ

ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΔΟΞΑ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

ΑΙΑΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΑΒΑΛΙΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΑΣΤΗΡ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΑΦΝΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ

Α.Ο. ΜΑΚΡΙΣΙΩΝ

Υποβιβάζονται στην Β’ κατηγορία δύο (2) σωματεία.

Α’ PLAYSPORTS ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ /PLAY OFF
Μετά το τέλος του πρωταθλήματος οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 1η έως 4η θα συμμετέχουν σε αγώνες Play-off για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Σε έξι αγωνιστικές μεταξύ τους.
Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play off, θα προκύπτει ως εξής: Το σωματείο που κατέλαβε την τέταρτη (4η) θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.
Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η ,2η και 3η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-off.
Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράται σε ακέραια μονάδα υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράται κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).
Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων Play-off του πρώτου (1ου) από τον
δεύτερο (2ο) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες Play-off ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-off).
– Σε περίπτωση που η πρώτη (1η) ομάδα του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική περίοδο έχει διαφορά πάνω από οχτώ (8) βαθμούς δηλαδή να έχει τουλάχιστον 9 βαθμούς, από τη δεύτερη (2η) ομάδα, δεν θα πραγματοποιηθούν αγώνες play offs και η πρώτη (1η) ομάδα ανακηρύσσεται απευθείας πρωταθλήτρια ομάδα περιόδου 2024-2025.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ PLAY OUT
Υποβιβάζεται απευθείας το τελευταίο σωματείο και το άλλο ένα σωματείο μέσα από αγώνες play out ως εξής:
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 8η έως 11η θα συμμετέχουν σε αγώνες play-out. Σε έξι αγωνιστικές μεταξύ τους.
Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play out, θα προκύπτει ως εξής: Το σωματείο που κατέλαβε την τέταρτη (11η) θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.
Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 8η,9η και 10η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 11η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-out.
Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράται σε ακέραια μονάδα υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράται κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).
Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων play out του όγδοου (8ου) από τον
ένατο (9ο) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες play-out ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-out).
Το σωματείο που θα καταλάβει την τελευταία θέση υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.