Αδειοδοτήσεις και δημοτικά γήπεδα αποτελούν πάντα επίκαιρο ζήτημα

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νεολόγος"

    Αδειοδοτήσεις και δημοτικά γήπεδα αποτελούν ένα σημαντικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα στην Πάτρα που αφορά χιλιάδες πολίτες. Προσφάτως εξάλλου υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις για το γήπεδο της Παναχαϊκής, αλλά θετικές για το Παμπελοποννησιακό στάδιο.

    Με αφορμή τα παραπάνω ο «Νεολόγος» παρουσιάζει τη συνθήκη στα υπόλοιπα δημοτικά γήπεδα της πόλης στα οποία πλήθος κόσμου αθλείται σε καθημερινή βάση.

    Χωρίς προβλήματα το Παμπελοποννησιακό

    Κατά τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Τάκη Αντωνόπουλο μοναδικό ζήτημα για το στάδιο αποτελούσε η στατικότητα ενός στεγάστρου, θέμα το οποίο λύνεται κι έτσι το στάδιο δεν αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο όσον αφορά στη λειτουργικότητα του και λαμβάνει την απαιτούμενη άδεια έως και το επόμενο καλοκαίρι.

    Θετική η γενική εικόνα

    Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τάκη Πετρόπουλο «τα δημοτικά γήπεδα του ποδοσφαίρου δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις καθώς έχουν λάβει άδεια από το 2018 ως και 31/8/24» και θα λάβουν εκ νέου.

    Μάλιστα, ο Δήμος δεν αναφέρει κανένα ζήτημα και με τα δημοτικά κλειστά γήπεδα. Το γήπεδο της Αλεξιώτισσας πήρε πρόσφατα άδεια ενώ τα γήπεδα των Ροιτίκων και του Λαδόπουλου έχουν παράταση μέχρι 31 Αυγούστου. Το θέμα θεωρείται τυπικό με το γήπεδο του Λαδόπουλου ωστόσο θα πρέπει να διευθετήσει κάποια μικρά ζητήματα αναφορικά με την εγκατάσταση.

    «Αγκάθια» Παραλία και Ρίο

    Αν κάποιο γήπεδο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αυτό είναι το δημοτικό γήπεδο της Παραλίας. Όπως υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος «αυτό το γήπεδο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παράνομα και ως Δήμος Πατρέων θα κινήσει άμεσα διαδικασίες προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Το εν λόγω θέμα το έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου». Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει και το γήπεδο του Ρίου, τον τελευταίο μήνα, μετά από καταγγελία πολίτη για επικίνδυνο σίδερο που προεξείχε. Ούτως ή άλλως, μαζί με Βραχνέικα και Ζαρουχλέικα θα κλείσουν για ανακατασκευή του τάπητα (είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ), ενώ κλειστό παραμένει και το γήπεδο του Πετρωτού.

    Τέλος η σκεπαστή στο στάδιο της Αγυιάς

    Υπενθυμίζεται ότι 29 Μαΐου έλαβε χώρα η σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αδειοδότηση του γηπέδου της Αγυιάς. Η Περιφέρεια έδωσε άδεια για την έδρα των «κοκκινόμαυρων», χωρίς όμως τη χρήση της «σκεπαστής» εξέδρας.

    Αυτό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγινε γιατί δεν αρκούσαν τα έγγραφα που κατέθεσε η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, ώστε να υπογραφεί η άδεια και της συγκεκριμένης εξέδρας ώστε να φιλοξενεί φιλάθλους. Εξάλλου, για λόγους στατικότητας είναι κλειστό και το πέταλο από το 2015 και συνεπώς, μόνο η εξέδρα των επισήμων και η Θύρα 1 (φιλοξενούμενων) θα μπορεί να μείνει ανοιχτή με τα σημερινά δεδομένα.

    Στην Ερασιτεχνική πλέον περιμένουν το επίσημο έγγραφο και το σκεπτικό της απόφασης από την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν με την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για το γήπεδο, σε συνεργασία και με την ΠΔΕ, ενώ θα αναζητηθούν και τα ανάλογα κονδύλια.

    Το ζήτημα των συναυλιών που έχουν προγραμματιστεί για την Αγυιά εντωμεταξύ φέρεται να λύνεται με την μετατόπιση του κόσμου στην απέναντι εξέδρα από την «σκεπαστή».

    Κρατά από το 1997

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Τάκη Αντωνόπουλου: «Το θέμα της σκεπαστής υπάρχει από το 1997. Καταλαβαίνετε ότι για τον άνθρωπο που βάζει την υπογραφή του για την αδειοδότηση του γηπέδου είναι μεγάλη ευθύνη. Δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει με τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και του κόσμου που πάνε στο γήπεδο. Ως Περιφέρεια θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, αλλά πρέπει να έχουμε γρήγορα στα χέρια μας τη μελέτη και το κόστος συντήρησης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα απαιτούνται αρκετές βελτιώσεις και ότι το κόστος θα είναι χαμηλό, έτσι θα κερδίσουμε χρόνο. Είμαι Παναχαϊκή, μπορεί να έπαιξα στην ΕΑΠ, αλλά μεγάλωσα στη γειτονιά και δεν το κρύβω ότι είμαι Παναχαϊκή. Θα είμαι δίπλα της σε ότι χρειαστεί».

    Απόφαση της Περιφέρειας για νέα μελέτη

    Σε συνάντηση που είχε προ ημερών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε να κληθεί άμεσα στην Πάτρα ο κατασκευαστής της σκεπαστής εξέδρας και του στεγάστρου για να κάνει μια καινούρια μελέτη το κόστος της οποίας θα αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να γίνει γνωστό τι ακριβώς απαιτείται να γίνει για την συντήρηση του στεγάστρου.

    Ζήτημα με πολύπλευρες προεκτάσεις

    Η σκεπαστή εξέδρα που πλέον δεν θα λειτουργεί στο στάδιο της Παναχαϊκής δημιουργεί και κοινωνικές επεκτάσεις. Πλέον, οι συναυλίες και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι θα φιλοξενούν λιγότερο κόσμο εξαιτίας της εξέλιξης αυτής.

    Παράλληλα, οι καταστηματάρχες που βρίσκονται πέριξ του γηπέδου χάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους καθώς πλέον δεν θα βρίσκεται ο ίδιος κόσμος τόσο στους αγώνες πρωταθλήματος της ομάδας τα Σαββατοκύριακο όσο και όπως προαναφέρθηκε στις επικείμενες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.

    Εν κατακλείδι, οι προεκτάσεις του προβλήματος της σκεπαστής στο γήπεδο στην περιοχή της Αγυιάς είναι σημαντικές για την λειτουργικότητα του. Σε κανονικές συνθήκες ενώ θα προβλεπόταν ανάπλαση του, την δεδομένη στιγμή η Περιφέρεια καλείται να βρει την λύση στο εν λόγω γηπεδικό. Ο Δήμος από την άλλη πλευρά είναι σε συνεχή εγρήγορση όχι μόνο για την παράνομη λειτουργία του γηπέδου της Παραλίας αλλά και την ομαλότητα στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.