Από το πρωί της Πέμπτης θα ισχύσουν τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα νέα μέτρα που αναφέρουν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύουν με μικροαλλαγές στο ωράριο της εστίασης από την Πέμπτη 06:00 και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ανακοινώνονται σήμερα μετά τις συσκέψεις που θα προηγηθούν οι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα περιορισμοί που είχαν προετοιμαστεί για τις 3 Ιανουαρίου, ενώ η πιθανότερη ημερομηνία επιβολής τους σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όπως είχε ενημερώσει από χθες το Dnews ήταν η Πέμπτη.

Όλα δείχνουν ότι το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος , όπως το έχουμε συνηθίσει, καθώς και τα εξαγγελθέντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας να εφαρμοστεί από την Πέμπτη τα ξημερώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο και μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για κλείσιμο της εστίασης στις 9 ή στις 10 το βράδυ για την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Έτσι, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα κλείνουν νωρίς, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και να αποφασίσουμε για απαγόρευση της μουσικής.

Αυτό αν συνέβη ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και ίσως να μπουν και πρόωρα λουκέτα.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα κυρίως νέων ηλικιών 18 έως 30 ετών – οι οποίοι έχουν αυξημένη κινητικότητα σε πολυσύχναστους χώρους – ο βασικός στόχος είναι οι επόμενες ημέρες να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νέες ομάδες στις μεγαλύτερες και ειδικά σε ευάλωτους συμπολίτες μας ή ανεμβολιάστους.

Έτσι λοιπόν η σύσταση, ειδικά στους νέους, είναι να αποφύγουν ή να προσφύγουν πολύ στις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας και πάντως στις επαφές τους να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας… Έλεγχο με self test, μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις.

Ρεβεγιόν στο σπίτι

Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες θα στραφούν σε ρεβεγιόν σε σπίτια και αυτό μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μεγάλη διασπορά. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και οδηγίες και συστάσεις για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι με μέτρα προστασίας αλλά και αυτοέλεγχο μέσω των self test.

Άλλωστε ήδη από χθες ο Υπουργός Υγείας είχε δώσει το στίγμα λέγοντας:

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αύριο με βάση την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Είναι πιθανόν να έχουμε εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τις 3 Ιανουαρίου, νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Πλεύρης.

Αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, την Πρωτοχρονιά μπορεί να υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει υπερμετάδωση του ιού, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Δεν μπορεί να λήξει στις 12 το ωράριο της Πρωτοχρονιάς για τα μαγαζιά. Θα πρέπει πρώτα να δούμε και τα αυριανά κρούσματα και την ένταση που θα υπάρχει στο ΕΣΥ» προσέθεσε.

Η δυσκολία της διαχείρισης της έξαρσης της Όμικρον εξήγησε ότι γίνεται μεγαλύτερη καθώς το σύστημα υγείας δεν έχει προλάβει να αποσυμφορηθεί από την πίεση της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ παράλληλα, υπάρχει 370 % αύξηση των κρουσμάτων μόνο στην Αττική.

«Στην κορύφωση της Όμικρον, θα έχουμε και παραπάνω κρούσματα αλλά δεν θεωρώ ότι θα πάμε σε γενικευμένο lockdown. Είναι εκτός των πλάνων της κυβέρνησης με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Παράλληλα, όπως εξήγησε δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα προς το παρόν σε εκκλησίες, θέατρα και κινηματογράφους και έκανε έκκληση στους νέους που θα βγουν αυτές τις μέρες να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν και θα ισχύσουν τελικά από αύριο είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αυτό μάλιστα ειδικά για την παραμονή και την Πρωτοχρονιά όπως είπαμε αναμένεται να αλλάξει και να κλείνουν στις 9 ή 10.

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η ανατροπή με ανακοίνωση νέων μέτρων, ενώ στο τραπέζι θα μπει και η λειτουργία των σχολείων, αν και μέχρι στιγμής η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με αυστηρό testing.

Κρίσιμη σύσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα σήμερα
Όπως έγινε γνωστό, έκτακτη σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα έχει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη.

Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που έχουν κάθε εβδομάδα, ωστόσο αυτή τη φορά θα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται στον απόηχο της πολύ δύσκολης κατάστασης στην χώρα μας, τόσο μετά τα 21.567 νέα κρούσματα, όσο και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει, στις 12:00, η ​​σύσκεψη των επιδημιολόγων της χώρας μας, προκειμένου να αποφασιστεί το γεγονός ότι θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Μετά, θα ακολουθήσουν και οι ανακοινώσεις.