Αχ και να`χα – μια Πανάχα

«Ποια είναι η πρώτη Ελληνική επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε στην Ευρώπη»;

Είναι το γνωστό κουίζ που κάθε Αχαιός Φίλαθλος απαντά με περηφάνια εδώ και 50 χρόνια: «η ΠΑΝAΧΑΪΚΗ».

Μας το υπενθύμισε ο γνωστός φίλαθλος της ομάδας, λάτρης των ποδοσφαιρικών στατιστικών και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, με την ευκαιρία μιας ιστορικής επετείου. Συμπληρώθηκαν χθες 50 χρόνια από την ημέρα που η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση έσπασε το κατεστημένο Αθήνας- Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στο Κύπελλο UEFA.

«Το ρεκόρ μας ήταν μάλιστα διπλό αφού πετύχαμε και την πρώτη νίκη επαρχιακής ομάδας, καθώς επικρατήσαμε της αυστριακής ΑΚ Γκράτσερ, με 2-1, με γκολ του Μιχαλόπουλου και του Σπεντζόπουλου» ανέφερε με περηφάνια ο κ. Σταυρουλόπουλος. Γόνος κλασσικής Παναχαϊκιώτικης οικογένειας ο ίδιος, καθώς ο παππούς του Λυκούργος Σταυρουλόπουλος ήταν ο πρώτος ιστορικός πρόεδρος της ομάδας, μετά τη συνένωση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου με τη Γυμναστική Εταιρεία Πατρών το 1923, ονειρεύεται τη στιγμή που η ομάδα θα ξαναγίνει μεγάλη.

«Η γενιά μας έζησε κυρίως πίκρες. Θυμάμαι να γκρινιάζουμε μονίμως τη δεκαετία του 80 ότι η ομάδα ήταν ασανσέρ μεταξύ Α΄ και Β΄ Εθνικής. Και τώρα βλέπουμε την Α΄ Εθνική με το κυάλι, επί 20 συναπτά έτη. Θυμάμαι τη σωτηρία της ομάδας το89 με πέναλτι του Σπανοσωτηρόπουλου στην τελευταία φάση του αγώνα. Δεν ξεχνώ όμως και την πικρή ήτττα- υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική, τον Μάιο του 2006 στη Φυλή. Παρά το άτυχο αποτέλεσμα, η μεγαλειώδης εκστρατεία 3.500 φιλάθλων μας εκείνη τη μέρα γέννησε νέους κοκκινόμαυρους οπαδούς. Δεν μπορεί μια ομάδα με τέτοια ιστορία και τόσο κόσμο, να λείπει από τη Super league” κατέληξε ο κ. Σταυρουλόπουλος, ο οποίος δίνει αυτή την περίοδο τον δικό του αγώνα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.