Επιστολή Πελετίδη στον Βρούτση με θέμα τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση επιστολή, με την οποία ζητά συνάντηση μαζί του, με θέμα τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε για τον προγραμματισμό συνάντησης, για να σας γνωστοποιήσουμε τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης μας, καθώς και την αναγκαιότητα νέων σύγχρονων αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμών.

Η υποχρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος τα τελευταία 14 χρόνια έχει προκαλέσει αντικειμενικά, δυσλειτουργίες στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και σοβαρά ελλείμματα στη συντήρησή τους.

Είναι γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Πατρέων δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος ούτε με ένα ευρώ για τους παραπάνω σκοπούς. Επιπρόσθετα, το κράτος από το 2008 δεν έχει ανταποκριθεί στη συμβατική του υποχρέωση έναντι του Δήμου για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπως αυτή ορίζεται ρητά στην προγραμματική σύμβαση παραχώρησής του, με αποτέλεσμα το χρέος του κράτους προς τον Δήμο Πατρέων να ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις καλύπτουν το 80-100% των αναγκών προπονήσεων και αγώνων, στα πιο μαζικά αθλήματα, μεταξύ των οποίων το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος και η γυμναστική, στην 3η σε πληθυσμό πόλη της χώρας, με μεγάλη αθλητική δυναμική και 200 περίπου αθλητικούς συλλόγους Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Τα δύο κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Πρώτον, κινδυνεύει να καταστεί ανενεργό λόγω του κατεστραμμένου ταρτάν, το οποία χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

Δεύτερον βασικό ζήτημα προς διευθέτηση είναι η ρύθμιση του χρέους του κράτους για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και η τήρηση της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και μια σειρά ακόμα άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες της πόλης μας στον τομέα του αθλητισμού, που αφορούν την χρηματοδότηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, την πρόσληψη προσωπικού, καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση μιας σειράς αθλητικών κέντρων, γηπέδων και γυμναστηρίων.

Αναμένουμε τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να συζητήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Δήμου απ’ το Υπουργείο Αθλητισμού. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία».