Η Παναχαϊκή έγινε 132 ετών!

Τα 132 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει σήμερα, Tετάρτη (14/6) η Παναχαϊκή. Η ιστορική ομάδα ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου 1891, ενώ η είδηση έγινε γνωστή στις 14 Ιουνίου 1891.

Η Παναχαϊκή με πολλές διακρίσεις και επιτυχίες σε όλα τα αγωνιστικά της τμήματα είναι άρρηκτα συνδεμένη με την Πάτρα και όλους τους φιλάθλους.

Το πρώτο όνομα ήταν Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος και είχε αθλητικά τμήματα κλασικού αθλητισμού, σκοποβολής, ποδηλασίας, κολύμβησης, άρσης βαρών, πάλης, αντισφαίρισης, κωπηλασίας, λεμβοδρομίες, και γυμναστικής, στα οποία προστέθηκε και το ποδόσφαιρο. Άλλωστε η Πάτρα σαν λιμάνι είχε το προνόμιο της μεγάλης εμπορικής κίνησης, που έφερνε κόσμο από πολλές χώρες και συνεπώς και το «μικρόβιο» της εποχής, το ποδόσφαιρο.

Στα πρώτα βήματα δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, με αποτέλεσμα από τα σπλάχνα του συλλόγου να προκύψει στις 20 Νοεμβρίου 1894, η Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, αλλά τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται και στις 12 Φεβρουαρίου 1923 ο Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος και η Γυμναστική Εταιρεία, ξανάσμιξαν με το σύλλογο να παίρνει το όνομα Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις.

Η Παναχαϊκή είναι η πρώτη ομάδα που έπαιξε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε και νίκησε στην Ευρώπη. Είναι το καμάρι της Πάτρας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ!!!.