Θόδωρος Μπαρής: «Ο Δήμος Ερυμάνθου επενδύει στον αθλητισμό»

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής, στην ιστοσελίδα patragoal.gr, ανέδειξε τη σημασία του αθλητισμού και των υποδομών στην τοπική κοινότητα. Με πάθος για την ανάπτυξη του αθλητισμού, αναφέρθηκε στα σχέδια του για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την άθληση και την ενίσχυση της υγείας στην περιοχή. Η αφοσίωσή του προς την αθλητική κοινότητα αναδεικνύει τη δέσμευσή του για έναν υγιή και δυναμικό τόπο δράσης.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας όσον αφορά την υποστήριξη και την ανάπτυξη του αθλητισμού στον Δήμο Ερυμάνθου;

«Ο Δήμος μας έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του τη διεύρυνση της ενασχόλησης των δημοτών με τον αθλητισμό και για τον λόγο αυτό επενδύει σε μεγάλα και μικρά έργα αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών. Βασικοί μας στόχοι είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα τα οποία έχουμε εντάξει σε προγράμματα, εντείνοντας τις πιέσεις για την άμεση δρομολόγησή τους, να διευρύνουμε τις συνεργασίες με αθλητικούς κι άλλους φορείς, προκειμένου να διεκδικήσουμε τη φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων, να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το σκοπευτήριο και την τοξοβολία, με σκοπό να έρθουν στην περιοχή αγώνες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, να ωριμάσουμε το έργο δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου και φυσικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να βρεθεί επιτέλους στρατηγικός επενδυτής για το Αυτοκινητοδρόμιο της Χαλανδρίτσας. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα ο Δήμος φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το 43ο Ράλλυ Αχαιός, μέσω του οποίου αναδείχτηκαν οι δυνατότητες της περιοχής μας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και βεβαίως θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε την ετήσια διοργάνωσή του».

Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει για την προώθηση του αθλητισμού στην περιοχή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

«Όπως προανέφερα εστιάσαμε στη βελτίωση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών του Δήμου μας, ενώ δρομολογήσαμε και νέες, προκειμένου η νέα γενιά να έχει τον δικό της χώρο και τόπο, αλλά και οι ερασιτεχνικές ομάδες και οι αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Προχωρήσαμε λοιπόν, σε έργα, δράσεις, παρεμβάσεις και συνεργασίες που προάγουν τον αθλητισμό και μυούν τα μικρά παιδιά στις ιδέες του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας. Συγκεκριμένα: α) ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου στο Ίσωμα προϋπολογισμού 320.000 €, β) εντάξαμε σε πρόγραμμα το έργο συντήρησης και βελτίωσης του γηπέδου της Χαλανδρίτσας προϋπολογισμού 263.136,05 €, γ) εντάξαμε σε πρόγραμμα έργο κατασκευής γηπέδου 5χ5 στη θέση Κραβαριωτέικα στην τοπική κοινότητα Μανεσίου, κόστους 260.048,40 € δ) νομιμοποιήθηκε το γήπεδο Σταυροδρομίου, ε) δημιουργήσαμε στο γήπεδο Φαρρών σκοπευτήριο, στ) συνεργαζόμαστε με τον «Πέλοπα» φιλοξενώντας αγώνες τοξοβολίας στο γήπεδο Βασιλικού,

ζ) ενισχύουμε οικονομικά κάθε χρόνο τα αθλητικά σωματεία του δήμου μας, η) συντηρούμε τους αθλητικούς μας χώρους με ίδιους πόρους, θ) έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για την κατασκευή γηπέδου 5χ5 στο Κάλφα προϋπολογισμού 61.794,89 €, ι) έχουμε εντάξει έργο ύψους 349.525,76 € στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για την αξιοποίηση του φαραγγιού του Τεθρέα στο Αλεποχώρι και Κουμπερίου στη Δροσιά ως πεζοπορικές διαδρομές, ια) έχουμε εντάξει έργο προϋπολογισμού 329.787,92 € στο ΠΔΕ της Περιφέρειας για την αξιοποίηση του ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι, ιγ) έχουμε υποβάλει πρόταση για «Ανάδειξη και προβολή του φυσικού και Ιστορικού – Πολιτιστικού Περιβάλλοντος υφισταμένων διαδρομών του Δήμου Ερυμάνθου» στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ύψους 86.800,00 € , ιδ) ετοιμάζουμε μια σπουδαία και μακρόπνοη πρόταση στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Αιγιαλείας – Καλαβρύτων και Ερυμάνθου με τίτλο “Λάδι – Φέτα – Κρασί, μια Διαδρομή του Τώρα στη Φύση, σε Μύθους, στην Ιστορία”, μια ολοκληρωμένη διαδρομή πεζοπορίας, η οποία θα συνδέει το σήμερα με κατορθώματα μυθικά, ιστορικές διαδρομές και γεγονότα, θα συνδυάζει και συμφιλιώνει την παράδοση και τη θρησκευτικότητα με την τεχνολογία και την επιστήμη, θα συμπληρώνει και εμπλουτίζει τον κλασικό τουρισμό με εναλλακτικές μορφές αθλητισμού, την επαφή με τη φύση και την παραγωγή. Πρόκειται για ένα μονοπάτι μυθιστορικό, από τον Ερύμανθο στα Καλάβρυτα και τον Χελμό και ως τις παραλίες της Αιγιάλειας».

Πώς προτίθεστε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των νέων στον αθλητισμό και στη φυσική δραστηριότητα στον Δήμο Ερυμάνθου;

«Εκτός από τις υποδομές, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στηρίζουμε όλες τις αθλητικές δράσεις στα σχολεία του Δήμου μας, ενώ επιδίωξή μας είναι και να τις διευρύνουμε. Επίσης, σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τα προγράμματα και εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού. Ήδη στην περιοχή μας διοργανώνονται σημαντικοί αγώνες όπως ο «Ηράκλειος Άθλος» που είναι αγώνες ορεινού τρεξίματος στα μονοπάτια του Ερύμανθου, αγώνες ποδηλάτου βουνού, κ.ά. Θέλουμε οι διοργανώσεις αυτές να γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου και να προβάλλονται περισσότερο, ενώ σκοπός μας είναι επίσης, να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία εταιρικών-συλλογικών πρωταθλημάτων και φυσικά να στηρίζουμε τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας και παράγουν τεράστιο έργο κρατώντας νέα παιδιά μέσα στα γήπεδα, στα αθλητικά γήπεδα, στα γήπεδα της ζωής».

Πώς θα συνεργαστείτε με τους τοπικούς σωματεία και αθλητικούς συλλόγους για την προώθηση του αθλητισμού και τη δημιουργία καλύτερων αθλητικών εγκαταστάσεων;

«Στην εποχή μας οι προκλήσεις είναι πολλές και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι για απαντήσουμε σ’ αυτές απαιτούνται συνέργειες και συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και την Πολιτεία. Το Δημαρχείο είναι πάντα ανοικτό και στα αθλητικά σωματεία και συλλόγους του Δήμου μας και εμείς ανοικτοί στις προτάσεις και τις ιδέες τους. Άλλωστε έχουμε απτά αποτελέσματα από αυτή την αλληλεπίδραση, τόσο μέσω της συνεργασίας με τον Σύλλογο Τοξοβολίας «Πέλοπας», όσο και με τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Δυτική Ελλάδος, για τη δημιουργία ανοικτού σκοπευτηρίου πήλινου στόχου (stand) στο Φαρραί. Αντίστοιχα, συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις, ώστε τα αρμόδια Υπουργεία να πιστέψουν στη μεγάλη επένδυση του Αυτοκινητοδρομίου».

Ποια είναι η όρασή σας για τον αθλητισμό στον Δήμο Ερυμάνθου και πώς βλέπετε το ρόλο του αθλητισμού στην κοινότητα σας στο μέλλον;

«Ο Δήμος επενδύει στον αθλητισμό. Άλλωστε πιστεύουμε πως ο αθλητισμός εκτός από τη σωματική προάγει και την ψυχική υγεία, αποτελεί μέσο εκτόνωσης, συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικότητας των εφήβων. Ταυτόχρονα, σε έναν κόσμο με λάθος πρότυπα, οι αθλητές μπορούν να αποτελέσουν το σωστό παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους μας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά, κόπο, επιμονή και θέληση, μπορεί κανείς να κατακτήσει τα όνειρά του. Προς αυτή την κατεύθυνση και με βασική μας επιδίωξη, εκτός των άλλων, την αξιοποίηση τόσο της τεχνητής λίμνης του Πείρου- Παραπείρου, όσο και του ορεινού όγκου του Ερύμανθου φιλοδοξούμε να φέρουμε στο δρόμο του αθλητισμού τον Δήμο μας, αναδεικνύοντας πέρα από τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και τη δυναμική του στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».