Και οι γυναίκες μπορούν να βάλουν γκολ…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, η 1η Ημερίδα με τίτλο «Ποδόσφαιρο γυναικών στη Δ. Ελλάδα» που διοργάνωσε το ινστιτούτο ΑΜΙΛΛΑ, η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το ειδησεογραφικό portal pelop.gr και ο PELOPONNISOS FM 104.1, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας (ΕΠΣ Αχαΐας) και την υποστήριξη του Girl Power Academy Greece.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν απόψεις, σκέψεις και προβληματισμοί, για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχάρη την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» για την διοργάνωσης μιας ημερίδας που επικοινωνεί το άγνωστο στους πολλούς γυναικείου ποδόσφαιρο και τις δυνατότητες ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου ευρύτερα.

Αμέσως μετά χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης σε τοπικό επίπεδο του του αθλητισμού και ειδικά του γυναικείου ποδοσφαίρου, αναφερόμενος στο Δημήτρη Σουγλέρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος προπονητής γυναικείας ομάδας στην Πάτρα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο προπονητής Δημήτρης Σουγλέρης, ο οποίος ευχαριστώντας για τη πρόσκληση, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τέτοιες ημερίδες το γυναικείο ποδόσφαιρο μπορεί να ξαναβρεί τη δυναμική του στο μέλλον. Αναφέρθηκε πρώτη ομάδα στην Αχαΐα που ξεκίνησε το 2000, ενώ σήμερα έχουμε, όπως είπε, 4 ομάδες και οι 3 με παρουσία στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Διοίκησης, Τάκης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε 4 ομάδες και μας δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση τοπικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Τέλος συνεχάρη τις ομάδες και την Ομοσπονδία για το έργο τους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο προπονητής της Εθνικής Νεανίδων-Κορασίδων Γιώργος Παπακώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη άνοδο που έχει κάνει το γυναικείο ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη και παράλληλα την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στο το ποδόσφαιρο γυναικών, όπως είναι ο δόκιμος όρος και τόνισε ότι ποδόσφαιρο δεν χωρίζεται σε ανδρικό και γυναικείο, απλά υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που παίζουν ποδόσφαιρο. Αναφέρθηκε δε στους βασικούς άξονες, που σηματοδοτούν την πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα εκ των οποίων ο ένας είναι η ανοδική πορεία του γυναικεία ποδόσφαιρου παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τέλος επισήμανε τη κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου γυναικών, καθώς οι γυναίκες μπορούν να πάρουν την θέση τους μέσω του ποδοσφαίρου στη κοινωνία και να ξεφύγουν από τα στερεότυπα Αν βάζαμε τίτλο στην ομιλία του κου Παπακώστα θα ήταν «και οι γυναίκες μπορούν να βάλουν γκόλ», όπως ισότιμα μια γυναίκα μπορεί να κάνει στίβο ή να παίξει καράτε, γιατί να μην παίζει ποδόσφαιρο; Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι σε τεράστια ανάπτυξη και κυρίως στην Ευρώπη.

Η UEFA το υποστηρίζει και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και στην μέση Ανατολή και στην Ασία».

Το δικό του σχόλιο έκανε ο Κώστας Αγγελόπουλος, μέλος της επιτροπής ποδοσφαίρου γυναικών της ΕΠΟ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ομοσπονδίας για να υπάρξει αναβάθμιση στο γυναικείο ποδόσφαιρο σε σχέση με άλλα κράτη, ενώ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης με προσπάθεια από όλους τους φορείς. Η επιτροπή ποδοσφαίρου Γυναικών στην ΕΠΟ έχει επιδιώξει και έχει βελτιώσει τη οικονομική βοήθεια των σωματείων, ιδιαίτερα την Εθνική Νεανίδων με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο Άγγελος Δανιήλ, πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, ο οποίος στάθηκε στο θέμα της έλλειψης υποδομών προκείμενου να μεγαλώσει το γυναικείο ποδόσφαιρο ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της τοξικότητας που υπάρχει στους άνδρες και εύχεται να μην περάσει στις γυναίκες.

Την δική της εμπειρία κατέθεσε και η Αριστέα Ρόμπολα, πρόεδρος, επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου, ΕΠΣ Αχαΐας, μέλος της ΕΙΠ της ΕΠΟ η οποία έχει συνοδέψει αρκετές φορές αποστολές γυναικείων ομάδων στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της γυναίκας. Ειδικά στο νομό Αχαΐας γίνεται πολύ καλή δουλειά και αυτό κάνει πιο εύκολη την δουλειά των ομοσπονδιακών, ενώ θεωρείται μεγάλο επίτευγμα οι 4 ομάδες της περιοχής.

Ξεχωριστό «χρώμα» στην εκδήλωση έδωσε η Κατερίνα Φαλίδα, προπονήτρια αναπτυξιακών ομάδων στην Εθνική Σιγκαπούρης, η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε για να γίνει προπονητής σε εθνικές ομάδες, όμως τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση και ελπίδα για το μέλλον. Στην προσπάθεια που γίνεται ώστε η γυναίκα να αποκτήσει το ρόλο που πρέπει στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο αναφέρθηκε η Χριστίνα Κορομηλά, Ιδρυτικό μέλος του Girl Power Academy Greece. Η Χριστίνα Κορομηλά μίλησε για τις δράσεις του Girl Power Academy Greece, πως δημιουργήθηκε και πως ήρθε στην Ελλάδα. Ανέλυσε τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και πως μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τους όρους τους παιχνιδιού.

Τον συντονισμό της συζήτησης με την τοποθέτηση της κ. Φαλίδα ανέλαβε η δημοσιογράφος του gwomen, Μαριλένα Καλοπλάστου η οποία αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο γυναίκειο ποδόσφαιρο.
Τέλος υπήρξαν σχόλια από τον προπονητή του Ίκαρου Πετρωτού, Αντώνη Ζήκο, από τον υπεύθυνο της γυναικείας ομάδας του Ατρόμητου Ζαρουχλεϊκων, Νίκο Καλαντζή, αλλά και τον τεχνικό διευθυντή του Αρη Πατρών, Γιάννη Ρηγόπουλο οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που έκαναν φέτος οι ομάδες τους.

Ερωτήσεις έκαναν κλείνοντας την ημερίδα, προπονητές ακαδημιών, αλλά και αθλήτριες ομάδων, καταθέτωντας προβληματισμούς στον προπονητή της Εθνικής ομάδας, Γιώργο Παπακώστα, αλλά και στον Κώστα Αγγελόπουλο.

Εκτός από τους φορείς, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από τον Ικαρο Πετρωτού, τον Ατρόμητο Ζαρουχλεϊκων, τον Άρη Πατρών, τους Λύκους Αιγιαλείας, τον Πήγασο Μπεγουλακίου, το Αετό Ρίου, την Παναχαϊκή αλλά και ο υπεύθυνος αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Τάκης Γεωργακόπουλος, κ.α.