Μια καλή ευκαιρία να πας σήμερα στο “Δ. Τόφαλος”

Με τις ελπίδες πρόκρισης στους «16» του 7Days EuroCup να έχουν μειωθεί δραματικά, ο Προμηθέας υποδέχεται τη Virtus Segafredo Bologna ψάχνοντας τη νίκη, η οποία υπό προϋποθέσεις θα τον βάλει ξανά στο κόλπο για ένα εισιτήριο στην επόμενη φάση. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου, με καλή ψυχολογία από τη νίκη της στο «Αχαϊκό» ντέρμπι επί του Απόλλωνα, θέλει να δώσει συνέχεια στις νίκες και τις καλές εμφανίσεις, το έργο της όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας, αν και βρίσκεται στην 5η θέση του ομίλου με ρεκόρ 8-7 και δεν εντυπωσιάζει ως τώρα με την πορεία της στην Ευρώπη, είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, κάτι που διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στο ποιοτικό και πανάκριβο, για τα δεδομένα της διοργάνωσης, ρόστερ της.

Το παιχνίδι, το οποίο θα αρχίσει στις 19:15 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το Novasports 5, έχει και μη αγωνιστικό ενδιαφέρον, καθώς στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ο Οργανισμός του Προμηθέα θα βραβεύσει τον θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Βασίλη Σπανούλη, για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό. Σημειώνεται ότι, αυτές τις ημέρες ο Σπανούλης βρίσκεται στην Πάτρα ως προπονητής της NGT Patras, που θα συμμετάσχει στο Adidas Next Generaition Tournament.  

Ο αντίπαλος

Virtus Segafredo Bologna

Πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο σύλλογο της Ιταλίας μαζί με την Αρμάνι Μιλάνο και τη Βαρέζε. Έχει κατακτήσει 16 εγχώρια πρωταθλήματα και 8 κύπελλα, 2 Ευρωλίγκες, 1 Saporta Cup, 1 Champions League και 1 EuroChallenge. Πέρασε μια δεκαετία (2007-2017) πολύ δύσκολων χρόνων, με αποκορύφωμα την πτώση στην Α2, ωστόσο πλέον ο ιστορικός σύλλογος έχει επανέλθει με ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα, με κορωνίδα την επιστροφή στην Ευρωλίγκα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Πέρυσι, έχοντας τον Sasa Djordjevic στο τιμόνι, κατέκτησε το πρωτάθλημα, «σκουπίζοντας» στη σειρά των τελικών την επίσης πανίσχυρη Μιλάνο.. Φέτος, τα ηνία ανέλαβε ο πολύπειρος Sergio Scariolo και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό ρόστερ με κάποια ονόματα που …τρομάζουν. Ξεκίνησε τη σεζόν με τον Teodosic και τον Belinelli να αποτελούν τα μεγαλύτερα αστέρια της ομάδας, ενώ τον τελευταίο μήνα ενισχύθηκε με Hackett και Shengelia, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και το κύμα αποχωρήσεων από τις ρωσικές ομάδες.

Στο Eurocup, αν και σαν στόχο έχει θέσει την κατάκτησή του, η πορεία της δεν εντυπωσιάζει, με τον Scariolo να ελπίζει πως θα έχει την ομάδα του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα νοκ άουτ, ενώ στην Ιταλική Λίγκα ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τη Μιλάνο και δίνει μάχη για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα “σκήπτρα”.  

Player to Watch 

Tornike Shengelia.jpg

Ο Tornike Shengelia, μέχρι και την αποχώρησή του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήταν ένα από τα κορυφαία forward στη Euroleague, με τρομερή επίδραση, τόσο στο επιθετικό, όσο και στο αμυντικό κομμάτι. Ο Γεωργιανός, όσο βρισκόταν στη Ρωσική ομάδα μετρούσε 11,2 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ, κάτι που μαρτυρά την πολύπλευρη δράση του μέσα στο παιχνίδι. Η ενσωμάτωσή του στην πρωταθλήτρια Ιταλίας αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς, εάν πιάσει τα στάνταρ του, θα αναβαθμίσει πάρα πολύ την Μπολόνια και θα τη βοηθήσει να φτάσει ψηλά στο Eurocup. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Shengelia γνωρίζεται πολύ καλά με τον Ηλία Ζούρο, αφού έιναι διεθνής με την Εθνική Γεωργίας, στην οποία είναι ομοσπονδιακός προπονητής ο Έλληνας κόουτς.  

Προϊστορία: Τα βρίσκει σκούρα ο Προμηθέας

bologna-promitheas.jpg

Πέντε φορές έχουν συναντηθεί στο παρελθόν Προμηθέας και Μπολόνια, με την ιταλική ομάδα να μετράει 4 νίκες και τους Πατρινούς να έχουν κερδίσει μόλις ένα ματς, τη σεζόν 2019-20 (79-68), για το Basketball Champions League. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, οι «Αχαιοί» αν και είχαν παλέψει πάρα πολύ για 3 δεκάλεπτα, τελικά λύγισαν στο φινάλε και γνώρισαν την ήττα (91-72). Από πλευράς Μπολόνια είχαν ξεχωρίσει Weems και Alibegovic, ενώ από τον Προμηθέα διακρίθηκαν Ray και Hunt.