«Μισός αιώνας δόξας…. Όταν η Παναχαϊκή ταξίδεψε στην Ευρώπη»

    [1973-74 | 2023-24]

    «Μισός αιώνας δόξας…. Όταν η Παναχαϊκή ταξίδεψε στην Ευρώπη»

    Η «ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΙΔΕΑ» από την αρχή της δημιουργίας της ήρθε για να προσφέρει ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ και να πραγματοποιήσει το δικό της όραμα γύρω από αυτό το τεράστιο σύλλογο που λέγεται «ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ».🔴⚫️

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 34

    Στις αμέτρητες σκέψεις γύρω από δράσεις, ενέργειες και προβολές της ομάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει η ξεχωριστή αναφορά σε αυτούς που έγραψαν την κορυφαία σελίδα στην ιστορία της ομάδας μέχρι σήμερα, σε αυτούς που κέρδισαν την έξοδο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1️⃣9️⃣7️⃣3️⃣, έχοντας πλέον τον τίτλο της «πρώτης επαρχιακής ομάδας» που βγήκε εκτός συνόρων.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 35

    ⚽️ Για όλους τους φίλους της ομάδας, η γενιά του «Μαύρου Πρίγκηπα» Κώστα Δαβουρλή, του Ρήγα, του Μιχαλόπουλου, του Στραβοπόδη, του Λεβεντάκου και ΟΛΩΝ των μεγάλων άσσων της εποχής, αποτελεί κάτι ΙΕΡΟ και δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι τα χρόνια περνούν χωρίς να τους τιμούν όπως τους αρμόζει.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 36

    Η συμπλήρωση 5️⃣0️⃣ ετών από το 1973 ήταν η κατάλληλη αφορμή και από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την εκδήλωση προς τιμήν τους. Όταν βρεθήκαμε στο γραφείο της Ερασιτεχνικής για να την προσκαλέσουμε στην εκδήλωση μας (που θα λάμβανε χώρα στα μέσα Δεκέμβρη), ο πρόεδρος της ομάδας κ. Παναγιώτης Σεμιτέκολος, μας πρότεινε να μην την πραγματοποιήσουμε στον δικό μας χώρο, στην δική μας ημερομηνία, αλλά να την συμπεριλάβουμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ερασιτέχνη, για να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα και μπορέσει περισσότερος κόσμος να βρεθεί σε αυτήν.

    ΒΕΒΑΙΩΣ δεχτήκαμε, όπως θα κάναμε για οτιδήποτε προτείνετε για το καλό της Παναχαϊκής και πάντα με την σκέψη της συσπείρωσης, της δύναμης της ενότητας του κόσμου της ομάδας και της επανένωσης της πόλης με το σωματείο.

    Έτσι η «γιορτή» μεταφέρθηκε για την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, όπερ και εγένετο.

    🔝Η εικόνα του κατάμεστου κλειστού και των 800 περίπου ατόμων που βρέθηκαν εκεί ήταν αναμφισβήτητα ικανοποιητική. Το σπουδαιότερο όμως ήταν, ότι οι παίκτες της τότε εποχής, οι οικογένειες όσων δεν είναι πια μαζί μας και οι φίλοι της ομάδας, μπόρεσαν να ζήσουν πάλι λίγο από τα χρόνια εκείνα και το είδαμε στα πρόσωπα τους, στα δάκρυα τους και στα χαμόγελα τους. Το είδαμε στο πύρινο λόγο του Αντώνη Τζανετουλάκου και του Νίκου Σουγλέρη, στον… χορό του Βασίλη Στραβοπόδη όταν παίχτηκε ο ύμνος της ομάδας. Και για εμάς αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 37

    Είχαμε ετοιμάσει πολλά περισσότερα απ’ όσα είδαν όσοι βρέθηκαν στο κλειστό, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν είναι της παρούσης. Αρχειακό υλικό που δεν έχει δει κανείς, συνεντεύξεις, κειμήλια και πολλά ακόμη. Δεν πειράζει όμως, ίσως είναι ο λόγος για να ξαναβρεθούμε και να ζήσουμε πάλι όσα σπουδαία ζήσαμε την Κυριακή.

    💢Οφείλουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον Γιώργο Μιχαλόπουλο, που χωρίς την βοήθεια του δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη αυτή την επανένωση.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 38

    💢Το εργαστήρι λαϊκής μουσικής και παράδοσης, “Μουσικοί Δρόμοι” του Σπύρου Στασινόπουλου που μας χάρισε μια μοναδική στιγμή, παίζοντας τον πρώτο ύμνο της ομάδας. Τους μουσικούς στα μπουζούκια (Γιάννη Τριανταφύλλου, Θανάση Ζαφειρόπουλο, Χρήστο Βούλγαρη, Βασίλη Αθανασόπουλο, Δημήτρη Νικολάου και Σπύρο Στασινόπουλο), τον Ηλία Ησαΐα το πιάνο και εννοείται την κόρη του αείμνηστου Ανδρέα Μιχαλόπουλου, Μαρίτα Μιχαλοπούλου στο τραγούδι.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 39

    💢Τους παλαίμαχους για την προσφορά τους σε αρχειακό υλικό, εμφανίσεις και πολλά άλλα.

    💢Στην Παναχαϊκή Γ.Ε. για την φιλοξενία στο κλειστό της ομάδας.

    💢Στο Δήμο Πατρέων και τον κ. Τάκη Πετρόπουλο για την συνεισφορά τους.

    💢Τον γιατρό και παλαίμαχο άσσο της ΑΕΚ κ. Λάκη Νικολάου που μας τίμησε με την παρουσία του και την ομιλία του.

    💢Τους οργανωμένους φίλους της ομάδας για την βοήθεια τους.

    💢Τέλος, ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ήρθαν στο κλειστό για την γιορτή αλλά και ΟΣΟΥΣ δεν μπόρεσαν (και γνωρίζουμε ότι ήταν πολλοί).

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 40

    🔜Εμείς συνεχίζουμε για τα επόμενα. Γιατί αυτή η ομάδα ξεπερνά τα όρια της πόλης και ήρθε η ώρα να αποκτήσει πάλι την πραγματική της αίγλη.

    Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ’ όλα, για να μπορούμε να βρισκόμαστε, να χαιρόμαστε και να ζούμε στιγμές σαν αυτής της Κυριακής.

    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή
    Παναχαϊκή Ιδέα: Όσα έγιναν την Κυριακή 41

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ.-

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ Ι.Δ.Ε.Α.

    Πάτρα, 30 Ιανουαρίου 2024