Νέα παράταση στο έργο της ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Αιγίου

Πηγή: protionline.gr

Από χίλια μύρια κύματα έχει περάσει το έργο «Αποκατάσταση χλοοτάπητα –δικτύων αποστράγγισης και άρδευσης στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου», καθώς την Τετάρτη 17 Ιουλίου, εγκρίθηκε μία ακόμη παράταση, η τρίτη κατά σειρά, από τη Δημοτική Επιτροπή, αυτή τη φορά μέχρι 23 Αυγούστου. Ο λόγος ήταν η βλάβη στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σταδίου που δεν επιτρέπει το πότισμα που θεωρείται απαραίτητο μετά τη σπορά.

Το έργο, συνολικής δαπάνης 505.802,51€, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της πρόσκλησης IV, της Πράξης : «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αιγιαλείας», κατά το ποσό 385.350,00€, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 241.845,11€ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Αιγιαλείας.

Είχε προηγηθεί σχετική αίτηση για παράταση, από τον ανάδοχο του έργου. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το συμφωνητικό για την εκτέλεσή του είχε υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022, με συνολική προθεσμία περαίωσης, έξι μήνες, δηλαδή μέχρι 23 Ιουνίου 2023… Τότε δόθηκε η πρώτη παράταση για οκτώ δηλαδή μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2024. Με απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας διακόπηκαν οι εργασίες από 23 Οκτωβρίου ως 16 Νοεμβρίου. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η 2η παράταση για χρονικό διάστημα τριών μηνών, δηλαδή μέχρι 23 Μαΐου 2024.

Οι λόγοι που ζητήθηκε η νέα παράταση
Η νέα παράταση δόθηκε αφού ελήφθη υπόψη το γεγονός πως η φύση των εργασιών είναι τέτοια που οι ιδανικές καιρικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας για την έντεχνη κατασκευή του υβριδικού χλοοτάπητα του οποίου η σπορά πρέπει να γίνει σε ορισμένο εύρος θερμοκρασιών ούτε πολύ ψυχρές ούτε πολύ θερμές και σε περίπτωση που επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την σπορά θα καταστραφεί, οπότε δεν θα πρέπει να γίνει χειμερινούς ούτε θερινούς μήνες αλλά άνοιξη ή φθινόπωρο, για να υπάρχει όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, ενώ ο γεωπόνος του αναδόχου ήταν έτοιμος να προχωρήσει στη σπορά του φυσικού χλοοτάπητα προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία του ηλεκτρολογικού πίνακα του γηπέδου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση του αρδευτικού συστήματος στο γήπεδο. Δεδομένου ότι από την ομοιόμορφη διαβροχή και πότισμα του χλοοτάπητα εξαρτάται το ομοιόμορφο φύτρωμα του σπόρου, ενώ το αρδευτικό παίζει και ρυθμιστικό ρόλο στην υγρασία του υποστρώματος του γηπέδου, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, δεν ήταν δυνατή η σπορά του γηπέδου μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή του πίνακα.

Χρ. Σπηλιωτόπουλος: ΄΄Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δίδονται οι παρατάσεις΄΄

Υπέρ της νέας παράτασης ψήφισαν τα μέλη της δημοτικής αρχής στη Δ.Ε., ωστόσο αρνητικά ψήφισε ο εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μετέφερε αργότερα στην εφημερίδα “Πρώτη της Αιγιάλειας”: ΄΄Υπήρξε εισήγηση του προϊστάμενου Τεχνικών Υπηρεσιών για νέα τρίμηνη παράταση στο έργο του Δημοτικού Σταδίου, ωστόσο οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν οι ίδιοι που είχαν δοθεί και οι προηγούμενες παρατάσεις. Επειδή θεωρώ ότι δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που ζητούνται και εγκρίνονται οι παρατάσεις, εξέφρασα τη διαφωνία μου και ψήφισα κατά΄΄.