Νέος κανόνας οφσάιντ δοκιμάζεται στη Σουηδία

Η Σουηδία αναμένεται να πρωτοτυπήσει και να δοκιμάσει το ερχόμενο φθινόπωρο έναν νέο κανονισμό οφσάιντ. Μετά από πρωτοβουλία και… παρότρυνση των ανθρώπων της FIFA και της IFAB, στα παιχνίδια u21 ανδρών και γυναικών που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες σε τουρνουά στη Σουηδία, θα υπάρξει ένα test event.

Ο νέος κανονισμός για το οφσάιντ έχει ως εξής: Όταν ένας επιτιθέμενος δέχεται την μπάλα και σκοράρει, θα φτάνει να καλύπτεται μόλις ένα μέρος του σώματός του (με το οποίο μπορεί να σκοράρει). Αυτό σημαίνει πως οι επιτιθέμενοι θα έχουν την ευκαιρία να έχουν την… αμφιβολία υπέρ τους, όπως συνέβαινε και προ ετών ουσιαστικά όταν δεν υπήρχε το VAR και οι επόπτες έπρεπε να παίρνουν άμεσα την απόφαση με τον κίνδυνο να κάνουν λάθος.

«Η FIFA το πούλησε με καλό τρόπο», λέει ο Περ Βιντέν, επικεφαλής ανάπτυξης της ομοσπονδίας της Σουηδίας. «Νομίζω ότι είναι καλό που προσπαθείς να αλλάξεις και να βελτιώσεις το ποδόσφαιρο παίρνοντας περισσότερα γκολ και λιγότερα οφσάιντ», υποστήριξε ο πρώην διαιτητής Γιόνας Έρικσον.

Σύμφωνα με τις μελέτες, αυτός ο κανονισμός θα αυξήσει τις τελικές προσπάθειες και το θέαμα, ενώ σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός γκολ ανά αγώνα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως τα γκολ που θα μπαίνουν κατά μέσο όρο στα ματς θα είναι από 4 ως 5 γκολ! Κάπως έτσι, τα οριακά γκολ που ακυρώνονται για εκατοστά, τουλάχιστον σε αυτή τη διοργάνωση θα πάνε περίπατο και μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η όλη… φάση και στο παγκόσμιο στερέωμα.