Ντέρμπι τετράδας με αντίπαλο την ΑΕΚ

Έναν πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του πρωταθλήματος αγώνα δίνει απόψε ο Προμηθέας, με αντίπαλο την ΑΕΚ στο «Δ. Τόφαλος». Η ομάδα του Ηλία Ζούρου προέρχεται από δύο διαδοχικές ήττες από Κολοσσό και Ολυμπιακό και ψάχνει εναγωνίως την επιστροφή στα επιτυχή αποτελέσματα, απέναντι σε μια ομάδα με παρόμοιους στόχους.

H «Ένωση» βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 10-10 και οι «Προμηθείς» στην 5η, με ρεκόρ 11-7 και δύο αγώνες λιγότερους, συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τους Πατρινούς το ματς αυτό, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας στα Play Offs. Οι «Αχαιοί» έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα τραυματισμών, με τους Γκίκα, Ray και Hunt να τίθενται εκτός μάχης, ενώ αμφίβολος είναι και ο Δ. Αγραβάνης, ο οποίος χτύπησε και αυτός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στη Ρόδο με την Κολοσσό.

Το τζάμπολ του αγώνα είναι προγραμματισμένο για τις 20:00, ενώ τηλεοπτική κάλυψη θα υπάρχει από την ΕΡΤ-3 και ραδιοφωνική από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4. Την αναμέτρηση θα διευθύνουν η κυρία Τσαρούχα, μαζί με τους Τσολάκο και Κατραχούρα.  

Ο αντίπαλος

AEK

Η «Βασίλισσα», όπως είναι το προσωνύμιο της ΑΕΚ στον ευρύ κύκλο του ελληνικού μπάσκετ, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές και ιστορικές ομάδες διαχρονικά στο άθλημα. Με 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 3 ευρωπαϊκά τρόπαια και ένα διηπειρωτικό, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για την παρουσία του «Δικεφάλου» όλα αυτά τα χρόνια. Μετά το 2002, όπου κατέκτησε τελευταία φορά το πρωτάθλημα, ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για την ΑΕΚ, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό της τη σεζόν 2010-11 και την τετραετή της περιπλάνηση σε Α2 και Β’ Εθνική. Τη σεζόν 2014-15 επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ και μαζί επέστρεψαν και οι επιτυχίες για την «Ένωση», η οποία πήρε 2 φορές το κύπελλο (2018, 2020), ενώ, επιπλέον,  το 2018 κατέκτησε το Basketball Champions League και το 2019 το Διηπειρωτικό.

Φέτος, το μπάτζετ της ΑΕΚ έχει μειωθεί και τα «κλειδιά» του συλλόγου δόθηκαν αρχικά στον Στέφανο Δέδα, ο οποίος κράτησε την ομάδα ανταγωνιστική, παρά τα τρομακτικά προβλήματα που συνάντησε, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Jelovac. Η αποχώρηση του Έλληνα τεχνικού, που πριν 3 εβδομάδες εντάχθηκε στο staff της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έφερε στο τιμόνι της «Ένωσης» τον Ισπανό προπονητή, Curro Segura, ο οποίος μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Ιωνικό. Η αγωνιστική ανάκαμψη της ΑΕΚ, η οποία παρά τα προβλήματα έχει βρει παίκτες για να στηριχθεί (Colom, Hammer, Κουζέλογλου, Rautins) είναι ιδιαίτερα εμφανής στο δεύτερο μισό, με το πλεονέκτημα έδρας να μοιάζει εφικτό πλέον, αν και πολλά σχετικά με αυτό θα κριθούν στο αποψινό παιχνίδι.  Player to Watch 

Hammer.jpg

O Ian Hammer αποτελεί μια από τις αποκαλύψεις της φετινής ΑΕΚ. Ο Αμερικάνος Power Forward, ύψους 2,01, πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά, με πάρα πολύ καλά νούμερα και τρομερή επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο «Gladiator», όπως είναι το παρατσούκλι του, αποκτήθηκε τον Οκτώβριο από τον «Δικέφαλο» και έκτοτε η βελτίωση που έχει δείξει είναι κατακόρυφη, βοηθάει τα μέγιστα σε άμυνα και επίθεση με την ενέργεια που βγάζει, ενώ το παιχνίδι του παρουσιάζει ποικιλία στο επιθετικό κομμάτι. Το αν θα μπορέσει να τον περιορίσει ο Προμηθέας θα είναι ιδιαίτερα κομβικό για την εξέλιξη του αγώνα.  

Ισορροπημένη η προϊστορία 

promitheas aek photo1.jpg

Μπορεί η φετινή σεζόν να είναι η έκτη στην ιστορία του Προμηθέα στη Basket League, ωστόσο οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ έχουν προλάβει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν χαρακτήρα…κλασικού ντέρμπι του πρωταθλήματος. Ενδεικτικό πως έχουν τεθεί αντιμέτωποι 2 φορές σε ημιτελικό Super Cup, μία φορά σε τελικό κυπέλλου και άλλη μία σε ημιτελικούς πρωταθλήματος,  με τα παιχνίδια τους να είναι πάντα αμφίρροπα και να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Συνολικά, έχουν παίξει 22 φορές και μετρούν από 11 νίκες.

Στο «Δ. Τόφαλος» πάντως, η κυριαρχία των «πορτοκαλί» είναι ξεκάθαρη, με 7 νίκες σε 9 αναμετρήσεις. Προμηθέας και ΑΕΚ έχουν ήδη αγωνιστεί δύο φορές φέτος. Στο Super Cup, για την ημιτελική φάση, οι «Αχαιοί» είχαν επικρατήσει (88-71), ενώ για την Basket League, σε αγώνα που έγινε στα Λιόσια, η «Ένωση» κέρδισε δύσκολα (81-77).  

Πέντε πρώην «κιτρινόμαυροι» στον Προμηθέα

ray aek.jpg

Ρογκαβόπουλος, Γκίκας, Ray, Grant και Γ. Αγραβάνης έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ΑΕΚ. 

Αγραβάνης: «Κομβικό ματς, σημαντική η κοινωνική δράση»

Η αγωνιστική δράση για την ομάδα μας συνεχίζεται, με τον δεύτερο αγώνα μας για αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή αντιμετωπίζουμε την ΑΕΚ σε ένα ματς ιδιαίτερα κομβικό για εμάς. Είναι σημαντικό τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας να επιστρέψουμε στις νίκες και να αρχίσουμε να βρίσκουμε τον απαραίτητο αγωνιστικό ρυθμό μας, ενόψει των playoffs. Τα προβλήματα μας θα είναι και πάλι αρκετά, λόγω των τραυματισμών που μας ταλαιπωρούν, ωστόσο όσοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν την Κυριακή, πρέπει να δώσουν το 100% για 40 λεπτά, να είναι συγκεντρωμένοι και να βγάλουν ενέργεια στο παρκέ. Θα θέλαμε επίσης σε ένα τόσο κρίσιμο αγώνα για την ομάδα μας να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο την Κυριακή και να μας δώσει την επιπλέον ώθηση για την νίκη.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η κοινωνική δράση της ομάδας μας. Συγκεκριμένα, στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ θα συλλέξουμε τρόφιμα και είδη ένδυσης/υπόδησης για τα παιδικά χωριά SOS. Θεωρώ ότι οφείλουμε να στηρίζουμε όποτε μπορούμε τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, προσφέροντας ο καθένας μας αυτό που μπορεί. Οπότε, όσοι παρευρεθείτε στο γήπεδο την Κυριακή θα μπορείτε να φέρετε τρόφιμα ή ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, προκειμένου και εσείς να συμβάλλετε με το δικό σας τρόπο στην προσπάθεια αυτή.