“Σπουδαίο έργο στον Αθλητισμό μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες”

Του Καραγκούνη Κωνσταντίνου,

Μέλους ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου, Μέλους ΔΣ Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, πρώην προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ποδοσφαιρικών γηπέδων Δήμου Πατρέων, ελεύθερου επαγγελματία,

υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

Στα δημοτικά γήπεδα εξυπηρετείται σε επίπεδο ερασιτεχνικού αγωνιστικού αθλητισμού το 83% των σωματείων της πόλης μας και διεξάγονται πάνω από το 58% των αγώνων των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Αχαΐας. Οι περισσότερες ομάδες, εκτός του ανδρικού, διατηρούν και τμήματα υποδομής, με συνολικό δυναμικό περίπου πέντε χιλιάδων (5.000)  αθλητών όλων των ηλικιών (από οκτώ ετών κι επάνω).

Από τις 107 ομάδες που συμμετείχαν τις περιόδους 2015-2016 και 2017-2018 στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, συμμετέχουν 86 και το 2018-2019 συμμετείχαν περίπου 78 ομάδες και ανάλογα υψηλά είναι τα ποσοστά και τα επόμενα χρόνια μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2022-23.

Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πολύ καλά ότι για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές το θέμα του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ήταν τελευταίο στα ενδιαφέροντά τους και στις επιλογές τους, με αποτέλεσμα να είχε δημιουργηθεί ένα ανώμαλο καθεστώς, αλλά και εκμετάλλευση, με πολλά παράπονα, καταγγελίες, προστριβές, αντιπαραθέσεις, με τελικούς αποδέκτες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και την απαίτηση για διευθέτηση του προβλήματος.

Παραλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου και διαπιστώσαμε:

Όλες σχεδόν οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν μαραζωμένες, σχεδόν εγκαταλελειμμένες, καθώς είχαν εκχωρηθεί σε αθλητικούς φορείς, γιατί οι προηγούμενες δημοτικές αρχές τις εκλάμβαναν ως βαρίδια που έπρεπε να ξεφορτωθούν. Όσες λειτουργούσαν –όπως λειτουργούσαν– ήταν χωρίς οργάνωση και σχέδιο.

Ανύπαρκτη η παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών. Υπολειτουργούσαν, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αθλητικών φορέων – χρηστών.

Μελετώντας την κατάσταση, καταστρώσαμε εξαρχής ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες της πόλης και τις αντικειμενικές δυνατότητες του δήμου μέσα στις  συνθήκες της υποχρηματοδότησης και της δραματικής έλλειψης προσωπικού.

Η δημοτική αρχή σε όλη τη διάρκεια των εννέα (9) χρόνων που έχει το τιμόνι της πόλης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διατηρήσει σε ανεκτό επίπεδο λειτουργίας τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού, υλοποιώντας την πολιτική της για ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό των εργαζομένων και της νεολαίας, χρησιμοποιώντας τόσο το μειωμένο εργατικό δυναμικό του Δήμου, όσο και πόρους από το Δημοτικό προϋπολογισμό που είναι μειωμένοι κατά 62%.

Συντάξαμε κανονισμούς λειτουργίας, καθιερώσαμε συσκέψεις με τους αθλητικούς φορείς για τον πιο ορθολογιστικό και δίκαιο  προγραμματισμό των προπονήσεων  και απαλλάξαμε τα σωματεία από το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, στα οποία συμβάλλουν τα σωματεία μόνο όταν ο δήμος με ευθύνη των κυβερνήσεων ξεμένει από προσωπικό.

Επίσης, διαμορφώσαμε μικρά ιατρεία (με φαρμακείο και φορείο), προμηθεύσαμε όλες τις εγκαταστάσεις με απινιδωτές, οργανώσαμε σεμινάρια πρώτων βοηθειών και εκπαίδευσης για τη χρήση απινιδωτή καιπροχωρήσαμε στηνομιμοποίηση Δημοτικών γηπέδων και στην αδειοδότησή τους, γιατί όλα τα γήπεδα ήταν αυθαίρετα, δεν είχαν ούτε καν κατοχυρωθεί στο εθνικό κτηματολόγιο ως δημοτική περιουσία και δεν είχαν οικοδομικές άδειες και άδειες λειτουργίας.

Βάλαμε πλάτη για το γήπεδο Προσφυγικών, προχωρήσαμε στον καλλωπισμό των Δημοτικών γηπέδων (με τουαλέτες κοινού, κερκίδες, προστατευτικά στις κολόνες στο Ρίο, στη συντήρηση των αγωνιστικών χώρων, κάναμε οικοδομικές παρεμβάσεις, βάλαμε ρελέ διαφυγής σε όλα τα Δημοτικά γήπεδα για την ασφάλεια των αθλητών που δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα τα Δημοτικά γήπεδα σήμερα να έχουν άλλη όψη (για πρώτη φόρα χωρίς να πληρώσουν οι ομάδες).

Επιπροσθέτως, έγινε διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ στα γήπεδα Ζαρουχλεΐκων και Αγυιάς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των ερασιτεχνικών σωματείων και της νεολαίας. Προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα Άνω Καστριτσίου, Πετρωτού, Λεύκας, Ροϊτίκων, σύγχρονης διαδρομή τρεξίματος Έλους Αγυιάς, μεγάλου σύγχρονου και ασφαλή Παραλιακού Ποδηλατοδρόμου, ανακατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου σχολικού συγκροτήματος Μαρούδα, ανοικτό γήπεδο Άνω Συχαινών, ανακατασκευή ανοικτών γηπέδων Παμπελοποννησιακού Σταδίου, νέα σύγχρονα αποδυτήρια και αντικατάσταση χλοοτάπητα στο Γήπεδο ποδοσφαίρου Σαραβαλίου κ.ο.κ.

Παράλληλα, νέα αθλητικά έργα είναι σε εξέλιξη ή έχουν δημοπρατηθεί, όπως Αθλητικό Κέντρο ΑΣΟ, δίκτυο ποδηλατοδρόμων εντός αστικού ιστού, γήπεδο ποδοσφαίρου Ψαθοπύργου, αντικατάσταση χλοοταπήτων γηπέδων ποδοσφαίρου Ζαρουχλεΐκων, Ρίου, Βραχνεΐκων, ανακαίνιση κλειστού γηπέδου Ροϊτίκων,  αντικατάσταση κι ενίσχυση φωτισμού και ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, ανακατασκευή κλειστού γυμναστηρίου του σχολικού συγκροτήματος Λάγγουρα κ.ο.κ.

Όμως, πάρα τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, που βάζει εμπόδια σε κάθε δημιουργική προσπάθεια, όπως συνέβη με το γήπεδο Ψαθοπύργου.

Πήγαμε κόντρα στη λογική της κυρίαρχης αντίληψης της εμπορευματοποίησης των πάντων, ειδικά στον τομέα του Αθλητισμού, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ενεργητική πολιτική υποστήριξης της δωρεάν κάλυψης των αναγκών του λαού και της νεολαίας μας στην άθληση. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα να παίζουν ποδόσφαιρο και να κάνουν αθλητισμό.

Καταφέραμε να αναδείξουμε την πόλη μας σε μητρόπολη του αθλητισμού στη Δυτική Ελλάδα και δημοφιλή αθλητικό προορισμό, αυξάνοντας κατά 130% τα ετήσια αθλητικά γεγονότα.

Όλα τα παραπάνω, είναι ενδεικτικά μίας πλούσιας πορείας εννέα χρόνων, από την οποία μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η κατάσταση στον χώρο του Αθλητισμού πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για κάθε νέα και νέο σήμερα. Η συνέπεια λόγων και έργων θα πρέπει να ακυρώσει όλους τους σχεδιασμούς εκείνων που βλέπουν την πόλη σαν λάφυρο.

Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να υπερασπιστούμε όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει και να ανοίξουμε το δρόμο για ακόμα περισσότερες κατακτήσεις, ενισχύοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής το Σωτήρη Παρίση και βέβαια, επανεκλέγοντας στην Πάτρα, τη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη!