Στο «μικροσκόπιο» της Sportradar και η Γ΄Εθνική

Με την έμμεση παραδοχή από πλευράς Κυβέρνησης (επιβολή πλαφόν στοιχηματισμού) ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική Σούπερ Λιγκ 2, σχετικά με τη χειραγώγηση παιχνιδιών για στοιχηματικούς λόγους, φαίνεται ότι το πρόβλημα απασχολεί και τη μεγάλη ερασιτεχνική κατηγορία, τη Γ΄ Εθνική, η οποία εξάλλου βρίσκεται και αυτή στα κουπόνια των στοιχηματικών επιλογών.

Σύμφωνα με έκθεση του Universal Fraud Detection System (UFDS), το 40% των ύποπτων αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από την τρίτη κατηγορία και κάτω. Και το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η Γ΄ Εθνική της χώρας μας θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση, τη στιγμή μάλιστα που είναι μια κατηγορία η οποία ειδικά πέρσι, δεν είχε έσοδα από πουθενά και οι παράγοντες των ομάδων έβαζαν από την τσέπη τους τα χρήματα για να βγει πέρα η ομάδα.

Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τη Sportradar, παρουσιάζει τα περισσότερα χειραγωγημένα παιχνίδια. Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ξεπερνούν τις 500 στο εν λόγω άθλημα τους τελευταίους μήνες σε 70 χώρες, με το 40% εξ’ αυτών να προέρχονται από αγώνες τρίτης κατηγορίας και κάτω και έως το επίπεδο των Νέων.

«Θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά πως τα 655 παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς σκοπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sportradar Integrity Services, Andreas Krannich, ενώ δεν έκρυψε πως ανησυχεί περισσότερο για το σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή χειραγώγηση, παρά για το ότι υπονοεί πως κάτι δεν πάει καλά σε έναν αγώνα. «Όλο αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια του covid-19. Tα στημένα παιχνίδια εξαπλώνονται και επηρεάζουν και αθλήματα που κατά το παρελθόν δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο για τέτοια θέματα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.