Τι θα ισχύσει για τα Play Off και Play Out της Α’ ΕΠΣΑ

Ξεκινούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα μπαράζ ανόδου και υποβιβασμού στην Α’ Κατηγορία, τα οποία θα κρίνουν τον πρωταθλητή της ΕΠΣ Αχαϊας και τις ομάδες που θα οδηγηθούν από την νέα χρονιά στην Β’ Κατηγορία.

Ως γνωστόν ο πρωταθλητής Αχαϊας θα αγωνιστεί με τους άλλους των γειτονικών Ενώσεων σε νέα μπαράζ, όπου θα διεκδικήσει την άνοδο του στην Γ’ Εθνική. Για αυτό και έχει υπολογιστεί στο πρόγραμμα και μια εμβόλιμη αγωνιστική (13/3), αφού μεσολαβεί το τριήμερο της αποκριάς και θα πρέπει να δοθεί ο πρωταθλητής στην ΕΠΟ εώς και τις 14/4. Μια μέρα πριν 13/4 θα ολοκληρωθούν τα Play Off.

Οι ομάδες λοιπόν μπαίνουν στην β’ φάση με bonus βαθμολογία, την οποιά σας την έχουμε παρουσιάσει από την Κυριακή (δείτε την εδώ). Όλες αγωνίζονται μεταξύ τους σε πρωτάθλημα ενός γύρου, ενώ το πλεονέκτημα έδρας (με 4 αγώνες στην έδρα τους) θα έχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η και 2η θέση της κανονικής περιόδου (αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ).

Οι ομάδες ξεκινούν με μηδενικά τέρματα και ξεχνάμε πλήν των βαθμών bonus ότι έγινε στην κανονική διάρκεια.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελική βαθμολογία των Play Off, ισχύει το άρθρο 20 του ΚΑΠ, το οποίο αναφέρει ότι μετράει η διαφορά τερμάτων των μεταξύ ομάδων που ισοβαθμούν (στα Play Off) και όχι οι μεταξύ τους βαθμοί, αφού έτσι προβλέπεται για πρωτάθλημα ενός γύρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και εκεί, μετράει η καλύτερη επίθεση, κατόπιν αν και εκεί υπάρχει ισοβαθμία, μετράει η καλύτερη άμυνα. Αν και μετά τις προηγούμενες τρείς περιπτώσεις, οι ομάδες έχουν ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια επίθεση και άμυνα, τότε υπάρχει νέο μπαράζ, περίπτωση που φαντάζει αρκετά δύσκολη.

Τα ίδια ισχύουν και για τα Play Out, με την διαφορά ότι εκεί θα έχουμε 8 αγώνες και οι ομάδες του α’ ομίλου θα αγωνιστούν μόνο με αυτές του β’ ομίλου και αντίστοιχα, σε πρωτάθλημα ενός γύρου, (αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα) μεταφέροντας με τον ίδιο τρόπο των Play Off την βαθμολογία bonus. Υποβιβάζονται συνολικά 8 ομάδες από τις 16.

Στην χθεσινή κλήρωση των μπαράζ, τέθηκαν ωραίες σκέψεις από τους παράγοντες των ομάδων, όπως να υπάρχουν λάβαρα με τα σήματα των ομάδων σε κάθε αγώνα, αλλά και να αφιερώνονται οι αγωνιστικές σε κάποιο όμορφο κοινωνικό ζήτημα. Επίσης όλοι συμφώνησαν να υπάρχουν παρατηρητές διαιτησίας.