Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα “Socca” έρχεται στην Πάτρα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Socca (International Socca Federation) επαναφέρει το ποδόσφαιρο της γειτονιάς, το ποδόσφαιρο που όλοι αγαπήσαμε και παίξαμε. Επαναφέρει το πνεύμα και τη χαρά του αθλητισμού.

Ο όρος Socca χρησιμοποιείται επίσης για να ορίσει την ομοσπονδία, ως εναλλακτική της ISF, καθώς το άθλημα είναι στενά συνδεδεμένο
με την κεντρική οργάνωση ως ένα ενιαίο και συμπαγές brand name

Με τον όρο Socca ορίζονται όλες οι διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για το ποδόσφαιρο 5×5, 6×6, 7×7 και 8×8. Ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, η socca παίζεται ήδη από πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

To Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακαδημιών “Socca” έρχεται στην Πάτρα τον προσεχή Οκτώβριο και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Νίκης Προαστείου.

Η ISF παρέχει σημαντικές και πολλές ευκαιρίες στα άτομα που παίζουν socca, με τους εξής τρόπους:
Αναπτύσσοντας το άθλημα σε νέες αγορές
Προσθέτοντας νέες κατηγορίες συνεχώς (ακαδημίες, γυναίκες κ.ά.)
Διεξάγοντας υψηλού επιπέδου events σε όλες τις ηπείρους σε όλη την διάρκεια της σεζόν
Βελτιώνοντας την ποιότητα του παιχνιδιού
Παρέχοντας την μοναδική ευκαιρία στους παίκτες να γίνουν μέλη της εθνικής ομάδας της χώρας τους.

HΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στο κεντρικό event θα διεξάγεται παράλληλα τουρνουά φιλίας χωρίς αποτελέσματα για όσους θέλουν να συμμετάσχουν με τμήματα μη αγωνιστικά. Τα κεντρικά event περιλαμβάνουν σημαντικές εκπλήξεις, που σίγουρα δεν έχουν ξανασυμβεί ανάλογα σε τέτοιου είδους τουρνουά. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την International Socca Federation, οπότε είναι κατανοητό ότι το επίπεδο εμπειρίας θα είναι το ψηλότερο δυνατό.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΣ  ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΜΙΝΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ / SOCCASOCCER+

U-12  , U-11  ,U-10

ΟΡΟΙ:

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2015 και έπειτα 1.1.2014 και έπειτα 1.1.2013 και έπειτα, αντίστοιχα  (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2024-2025).
  • Η σχέση που αγωνίζονται οι παίκτες είναι 7×7.
  • Η φιλοσοφία της διοργάνωσης έχει ως πυρήνα το ευ αγωνίζεσθαι. Ως εκ τούτου ισχύει για  όλους του αθλητές, τους προπονητές αλλά και τους γονείς των αθλητών πως καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή. Ο πειθαρχικός έλεγχος θα είναι αυστηρός. Οι ρόλος των διαιτητών θα είναι παιδαγωγικός και θα προσπαθούν να εξηγούν τα πάντα πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.
  • Οι διαιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν  τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες,  στους προπονητές και το κοινό. Προπονητής που θα δέχεται   κίτρινη κάρτα δεν θα αποβάλλεται από το παιχνίδι. Δεύτερη κίτρινη- κόκκινη κάρτα στον ίδιο προπονητή σημαίνει οριστική διακοπή του παιχνιδιού.
  • Προπονητής που θα αποβληθεί κατά τη διάρκεια αγώνα αποβάλλεται συνολικά από όλο το πρωτάθλημα
  • Ο διαιτητής δύναται να χρησιμοποιήσει τις κίτρινες  κάρτες και στους γονείς-φιλάθλους που παρακολουθούν το παιχνίδι. Εάν ο διαιτητής αναγκαστεί να δώσει  3 κίτρινες κάρτες στους φιλάθλους- γονείς ,διακόπτεται οριστικά το παιχνίδι . Διακοπή του παιχνιδιού σημαίνει, ότι οι ομάδες οδηγούνται απ’ ευθείας στην διαδικασία των πέναλτι από το κέντρο του γηπέδου, συνεχίζοντας με το υπάρχον σκορ. Πέναλτι θα εκτελέσουν όλοι οι διαθέσιμοι παίκτες των δύο ομάδων. Εάν ο αριθμός παικτών  είναι μεγαλύτερος της μίας ομάδας ,τότε με επιλογή του προπονητή κάποιοι αθλητές θα συμμετάσχουν δύο φορές στην διαδικασία προκειμένου να έχουν ίδιο αριθμό εκτελέσεων.
  • Το σώμα των διαιτητών θα είναι άρτια εκπαιδευμένο καθώς θα γίνονται κάθε εβδομάδα παραλαβή φύλλων αγώνα και ενημέρωση τους διαδικτυακά
  • Εφαρμόζονται όλοι οι κανονισμοί ποδοσφαίρου που εφαρμόζονται επισήμως από την UEFA και την ΕΠΟ, με την εξαίρεση ότι οι παρακάτω επισημάνσεις / διαφοροποιήσεις υπερισχύουν αντίθετων αντίστοιχων κανονισμών της UEFA και της ΕΠΟ. Οι παρακάτω κανονισμοί βασίζονται σε σημαντικές κατευθύνσεις της International Socca Federation.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

Τα ελεύθερα από τον Τερματοφύλακα εκτελούνται με τα πόδια.

● Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες με δυο γραμμές ανάπτυξης παιχνιδιού (ή γραμμές υποχώρησης) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον τερματοφύλακα. Όταν η ομάδα ξεκινά την επίθεση από τον τερματοφύλακα, οι παίκτες του αντιπάλου πρέπει να στέκονται πίσω από την γραμμή, και να πιέζουν τον αντίπαλο μόνο όταν η μπάλα περάσει πέρα από αυτή τη γραμμή.

 • Ταυτόχρονα, η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να περάσει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης σε μέγιστο χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων.

 • Σε περίπτωση που η επιτιθέμενη  ομάδα υπερβεί το χρόνο των 10 δευτερολέπτων για να μεταφέρει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης (2η ζώνη), τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στους παίκτες ότι θα πρέπει να προωθούν το παιχνίδι και να μην κρατούν την μπάλα στην 1η ζώνη για χρόνο παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα.

 • Σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού οι παίκτες πιέζονται κανονικά σε κάθε ζώνη του γηπέδου.

• Ορίζονται περιοχές μπροστά από τις εστίες σύμφωνα με το υπόδειγμα διαστάσεων γηπέδου 7 v 7, ώστε να ορίζεται η περιοχή του τερματοφύλακα. Αν οι περιοχή του τερματοφύλακα δεν είναι εφικτό να οριστεί με γραμμές, τότε προτείνεται με διακριτικά πιατάκια (κατά προτίμηση πιατάκια εδάφους).

• Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει  το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.

 • Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη του τερματοφύλακα απαγορεύεται σε αυτόν να πιάσει την μπάλα με τα χέρια εντός και εκτός μεγάλης περιοχής. Αν αυτό συμβεί  ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι, εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται και το παιχνίδι ξεκινά από τον τερματοφύλακα με την μπάλα στα χέρια. Αν αυτό επαναληφθεί τότε δίνεται ελεύθερο χτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της. Το σημείο που επαναρχίζει το παιχνίδι ορίζεται στο κέντρο του γηπέδου.

● Τα πλάγια άουτ εκτελούνται πάνω στην γραμμή και με τα πόδια.

● Τα τάκλιν απαγορεύονται αυστηρώς αλλά επιτρέπονται τα sliding (τάκλιν στο χώρο, όταν δεν υπάρχει κατοχή μπάλας.

  • Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στην αποστολή αγώνα (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο.

 • Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δώδεκα ποδοσφαιριστές, από τους οποίους πέντε ή περισσότεροι θα είναι αλλαγές.  Οι αλλαγές είναι ιπτάμενες και απεριόριστες. Πρέπει ο αθλητής να βγαίνει από το ίδιο σημείο που θα μπαίνει ο αθλητής που τον αντικαθιστά (Σε περίπτωση αντικανονικής αλλαγής η ομάδα τιμωρείται με έμμεσο λάκτισμα και κίτρινη κάρτα στον αθλητή που εισήλθε χωρίς πρώτα να έχει βγει ο αθλητής.

● Τα πέναλτι και κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά και σε περίπτωση ισοπαλίας είναι drive 1 v 1 (Αμερικάνικου τύπου – Ο παίκτης έχει 10 δεύτερα από το κέντρο του γηπέδου για να σκοράρει. Σε περίπτωση που βγει άουτ η μπάλα τελειώνει η φάση. Σε περίπτωση που μπλοκάρει ο τερματοφύλακας πάλι τελειώνει η φάση. Σε περίπτωση που η μπάλα χτυπήσει στο δοκάρι ή αποκρούσει ο τερματοφύλακας ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει εφόσον είναι εντός των 10 δευτερολέπτων. Σε περίπτωση φάουλ στον τερματοφύλακα θεωρείται άουτ. Σε περίπτωση φάουλ από τον τερματοφύλακα στον αθλητή που εκτελεί, τότε θεωρείται γκολ.

Σε περίπτωση κόκκινης κάρτας η ομάδα μένει για 2 λεπτά με παίκτη λιγότερο και εφόσον περάσουν τα 2 λεπτά ή η ομάδα δεχτεί γκολ πριν τα 2 λεπτά τότε συμπληρώνει με διαφορετικό αθλητή.

● Τάκλιν μέσα στην περιοχή επιτρέπεται μόνο από τον τερματοφύλακα.

● Η απόσταση αμυντικών από εκτέλεση στο πλάγιο άουτ και στο φάουλ είναι στα 5 μέτρα.

● Σουτ από πλάγιο άουτ δεν μετράει ως γκολ.

● Σουτ από τη σέντρα δεν μετράει ως γκολ.

● Σουτ από κόρνερ μετράει κανονικά ως γκολ.

● Οι επικαλαμίδες είναι υποχρεωτικές.

● Σε περίπτωση που η μπάλα βρεις σε δίχτυ στην οροφή του γηπέδου είναι πλάγιο άουτ.

• Επιπλέον παίκτης: σε περίπτωση που η διαφορά τερμάτων φτάνει στα 4 παραπάνω για μία ομάδα θα μπορεί η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα να χρησιμοποιεί έναν επιπλέον παίκτη.

 • Αν η διαφορά στα τέρματα πέσει κάτω από τα τέσσερα ο επιπλέον παίκτης βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και το παιχνίδι συνεχίζεται 7 v 7. Ο επιπλέον παίκτης κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί να είναι μόνο ένας παρόλο που η διαφορά τερμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα.

 • Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης απαγορεύονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δεν είναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικά παπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.

• Διαιτητής: Όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι».

 • Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία: – Εξοπλισμό των παικτών – Αλλαγές παικτών – Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας

• O διαιτητής πρέπει να έχει εκπαιδευτική προσέγγιση προς τους παίκτες πριν, κατά και μετά τη διάρκεια του αγώνα 

• Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής. 

• Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασία της κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλλη εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε η έναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώνα μόνο όταν είναι σε κίνηση.

 • Μπάλα εκτός παιχνιδιού: Η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο όταν ολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεων του γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγια επαναφορά συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Το παιχνίδι επαναρχίζει από τον τερματοφύλακα με ρίψη της μπάλας από τα χέρια. Αν αυτό συμβεί ξανά τότε δίνεται πλάγια επαναφορά στο ίδιο σημείο υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

• Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή τέρματος τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλα να τοποθετείται 1 μ. από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός. Η αντίπαλη ομάδα τοποθετείται εκτός της γραμμής πίεσης (πίσω από τη μεσαία γραμμή). Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να εισέλθει εντός της γραμμής πίεσης μόνο όταν ένας παίκτης (της ομάδας που επιτίθεται) υποδεχτεί την μπάλα από τον τερματοφύλακα. Παραβίαση του κανονισμού δίνει το δικαίωμα στο διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι με επανάληψη του ελεύθερου χτυπήματος. Επιτρέπεται στον τερματοφύλακα αν αυτός το κρίνει να παίξει την μπάλα πιο γρήγορα παρόλο που η αντίπαλη ομάδα δεν είναι εκτός γραμμής πίεσης.

Ισοβαθμίες:

Το μοναδικό κριτήριο που υπάρχει σε περίπτωση ισοβαθμιών, βάση του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. είναι η ειδική βαθμολογία και τα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια, και επ΄ όυδενί ο αριθμός τερμάτων .