Άρης Λουκόπουλος: «Δεν τα έβαλα με την παράγκα, για να μην πέσει η ομάδα»

Σε απίστευτες αποκαλύψεις προβαίνει ο ιστορικός πρόεδρος της Παναχαϊκής Άρης Λουκόπουλος, λύνοντας την σιωπή του στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο και το περιοδικό «Πατρινόραμα», που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Ο ιστορικός ηγέτης της Παναχαϊκής της περιόδου 1979-2003, πουέφθασε να γίνει ακόμα και πρόεδρος στην ΕΠΑΕ, ρίχνει «βόμβες» γιατην «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, για δωροδοκίες καιστημένους αγώνες, για τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε από το σύστημα,την Πολιτεία και τον κόσμο.

Μιλάει για όλο το παρασκήνιο τουποδοσφαίρου και των αιτιών που οδήγησαν στην παρακμή την ομάδατου, ενώ αποκαλύπτει ότι σε έναν αγώνα της Παναχαϊκής, είχε πληρώσειακόμα και τους …φιλάθλους!Αποκαλύπτει ακόμα ότι αυτός ήταν που γνώρισε τον Θωμά Μητρόπουλο στον Σωκράτη Κόκκαλη, εξιστορώντας τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού στη βίλα του αείμνηστου εκδότητου «Φωτός» Θεόδωρου Νικολαίδη και ό,τι ακολούθησε με το στήσιμοτης «παράγκας», που κάποια στιγμή τον οδήγησε κλαίγοντας στο γραφείο του Θωμά!

Και αυτό, προκειμένου να σωθεί η Παναχαϊκή απότις στημένες διαιτησίες που υφίστατο στα παιχνίδια της!Και ανάμεσα στα άλλα, παραδέχεται αφοπλιστικά στο «πατρινόραμα»:«Η παράγκα έβγαζε πρωταθλητές!»

«ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ!»

Ξεκίνησε το 1979 ως εκπρόσωπος της Παναχαϊκής στην ΕΠΑΕ πουπρωτοιδρύθηκε ως ΠΑΕ εκείνη την εποχή, με πρόεδρο τον ΝίκοΣωτηράκη. Το 1981-82 με πρόεδρο τον Νίκο Καλιακούδα, ήταν ανάμεσαστους 6 επιχειρηματίες που συνεισέφεραν αρκετά χρήματα για ναπροβιβασθεί η ομάδα:

«Ανεβάσαμε κατηγορία την Παναχαϊκή με όχι …ορθόδοξο τρόπο.Θέλαμε με κάθε τρόπο να την ανεβάσουμε την ομάδα και δαπανήθηκανπάρα πολλά χρήματα για το σκοπό αυτό και όπως είπα, όχι με τονορθόδοξο τρόπο…»-Δηλαδή, τι ακριβώς εννοείτε;

«Αγοράζαμε παιχνίδια! Πιο συγκεκριμένα, ένα παιχνίδι δεν θα το ξεχάσωστο Αίγιο, που είχαμε δώσει χρήματα και στους …φιλάθλους για να μηνγιουχάρουν! Ζήσαμε τότε κάτι καταστάσεις περίεργες. Ήμασταν βέβαιαάσχετοι όλοι με το αντικείμενο. Και εγώ κόντεψα να πάω και φυλακή,γιατί μπήκα σε μια αγοραπωλησία με τον Αγροτικό Αστέρα, μίαπεριπέτεια που τότε έγινε πολύ γνωστή. Είχα μεσολαβήσει για να δώσωχρήματα σε ποδοσφαιριστές και το κατήγγειλαν αυτοί. Δαπανήθηκανπάρα πολλά χρήματα, εκείνη την περίοδο.»

«Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ…»

Καθηλωτικός όμως είναι ο Άρης Λουκόπουλος, για την περίοδο τηςπαράγκας, μιλώντας πάντα στο περιοδικό «πατρινόραμα»:

«Εκείνη τη χρονιά (2003), την τελευταία μου στην Παναχαϊκή, ήξερα τιθα ακολουθήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ότι δεν θα υπάρχουνχαριστικά στις ομάδες, ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα χρέη που θαβρεθούν μετά από ελέγχους. Εγώ έκανα πολύ ακριβές μεταγραφές για ναβγει η ομάδα Ευρώπη, έκανα πολύ ακριβά συμβόλαια, έφτιαξα πολύωραία γραφεία στην οδό Παντανάσσης, ένιωσα πολύ δυνατός.

Και αυτό ήταν λάθος! Εκείνη την εποχή, είχε ξεσπάσει μία κόντρα, μεταξύ της ΕΠΑΕ μεπρόεδρο τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, και την Πολιτείας με υπουργό τον κ.Φλωρίδη. Δηλαδή ανάμεσα στην «παράγκα» που διοικούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο και της Πολιτείας.

Όταν έγινα εγώ Πρόεδρος στην ΕΠΑΕ, με κάλεσε ο κ. Φλωρίδης να μιλήσουμε στην Θεσσαλονίκη, στην επιχείρηση του Πέτρου Θεοδωρίδησυγκεκριμένα και μου ζήτησε να καταγγείλω όλο αυτό το σύστημα της«παράγκας»! Ήταν μεγάλο δίλημμα για μένα, διότι αν το έκανα, ήξερα τι θα είχα ναυποστώ στο Πρωτάθλημα.

Γιατί το είχα ήδη υποστεί το 2000 στοντελευταίο μου υποβιβασμό από την Α΄ Εθνική, όταν πήγα κόντρα στην«παράγκα». Ήταν τότε που κοντραρίστηκα για την εκλογή του Κάνιστραστην ΕΠΣΠ και με τιμώρησαν: Μου έβγαλαν 62 κίτρινες και 12 κόκκινες κάρτες, στα τελευταία 12 παιχνίδια!

Κάθε εβδομάδα, μας έλειπαν παίκτες! Και έτσι μας υποχρέωσαν σε υποβιβασμό, αν και δενκινδυνεύαμε! Είχαν συμβεί αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα για ναπέσουμε: Είχε κερδίσει η Δόξα Δράμας μέσα στον Άρη, ο Εθνικός μέσαστον Πύργο και άλλα τέτοια παράδοξα αποτελέσματα…»

«ΠΗΓΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΘΩΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ…»

«Παρακαλούσα τον Κόκκαλη να μιλήσει στον Θωμά για να σταματήσεινα με πολεμάει, πράγμα που δεν εισακούστηκε. Αναγκάστηκα να πάω στον Θωμά κλαίγοντας! Πράγματι, μου είπε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, ότι «θα σταματήσω να σε πολεμάω και θα σε παίξουν οι διαιτητές 50-50». Το ένα παιχνίδι ήταν με την Προοδευτική εδώ στην Πάτρα, που χάσαμε το πέναλτι με τον Κλάιχ και ήρθαμε ισοπαλία και το επόμενο που χάσαμε στην Καβάλα άνετα και έτσι σώθηκε η Καβάλα και πέσαμε εμείς.»

«ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ!»

«Έχω μεγάλη ευθύνη για την παράγκα! Γιατί όταν ήρθε ο Κόκκαληςστον Ολυμπιακό ήθελε κάποιον άνθρωπο που να είναι γνώστης τουποδοσφαίρου. Και μου έκλεισε ραντεβού στη Μύκονο, στο σπίτι τουτότε εκδότη του «Φωτός» Θεόδωρου Νικολαϊδη και εκεί γνώρισα τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Μου λέει, «ποιον θεωρείς ότι πρέπει να βρω για να μην με κυνηγάει η διαιτησία και να προασπίζει τα συμφέροντα τουΟλυμπιακού;»Του λέω «ξέρω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πανέξυπνος» και έτσι του πρότεινα τον Θωμά Μητρόπουλο, αν και δεν τον ήξερα καλά.

Μετά απόλίγο καιρό, ήμουν στο εξωτερικό όταν μου τηλεφώνησε ο Κόκκαλης γιανα συναντηθούμε. Όταν γύρισα, μου είχε στείλει αυτοκίνητο στοαεροδρόμιο και με πήγε στο γραφείο του, όπου ήταν ήδη ο Θωμάς εκεί!Άρα, εγώ είμαι υπεύθυνος για την παράγκα!»

«ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑ, ΗΜΟΥΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ!»

«Έχω κι εγώ ευθύνη για την παντοδυναμία της «παράγκας». Γιατίπροκειμένου να είμαι μέσα στο σύστημα, ήμουν και εγώ δημιουργός αυτού του έργου. Όταν συμπορευόμουν με τον Θωμά, ήμουν πανίσχυρος! Εγώ δικτυώθηκα πολύ γερά, έφθασα σε σημείο να ελέγχωκαι το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Έπαιζα σημαντικό ρόλο στην ΕΠΑΕ. Γιαπαράδειγμα, όταν έβαζα υποψήφιος για ένα αξίωμα στην ΕΠΑΕ, από τις18 ομάδες, έπαιρνα 17 ψήφους!

Και ευνοείτο και η Παναχαϊκή. Αφού για να καταλάβεις, είχε έρθει οΠρόεδρος μεγάλης επαρχιακής ομάδας και μου είχε ζητήσει, να κανονίσω να βγει στα μπαράζ η ομάδα του μετά από την Παναχαϊκή καινα σωθεί. Δηλαδή, τόσο ισχυρός ήμουν! Έπρεπε λοιπόν να είμαι μέσαστο σύστημα…»

«ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ!»

«Επανέρχομαι λοιπόν στην πολιτική συγκυρία που έλεγα πριν, όταν ο κ.Φλωρίδης μου ζήτησε να καταγγείλω την «παράγκα». Αποφάσισα για να μην πέσει η Παναχαϊκή, να μην κάνω αυτό που μου ζήτησε ο κ.Φλωρίδης. Και δεν του απάντησα καθόλου!

Το αποτέλεσμα ήταν να έχένα πολιτικό κυνηγητό μεγάλων διαστάσεων. Πράγμα που επηρέασε και όλον τον κόσμο της Πάτρας»

-Όταν λέτε πολιτικό κυνηγητό, τι ακριβώς εννοείτε;

«Μας έστελναν συνέχεια εφορείες για ελέγχους στην Πάτρα, συνέχεια ΣΔΟΕ, βγάλανε κάποια ποσά, τα πλήρωσα τα ποσά, αλλά δεν έφταναν όλα αυτά, «σκάνε» και οι επιταγές του Alpha Digital! Αλλά και πάλι δεν ήταν το οικονομικό που με καθήλωσε. Πάντα είχα τρόπους και είχα μεγάλο κύκλο στο ποδόσφαιρο να ζητήσω όσα χρήματα ήθελα!

Αν ζητούσα από τον Κόκκαλη να μου δώσει κάποια εκατομμύρια, θα μου τα έδινε! Αλλά και απ΄τον Μυτιληναίο, τον Κανελλάκη και απ’ όλους τους παράγοντες. Ήμουν ο πιο αγαπητός στο χώρο του ποδοσφαίρου. Βέβαια ήταν ψεύτικος αυτός ο κύκλος, πλην του Κανελλάκη που ήταν οικογενειακός φίλος. Οι υπόλοιποι, απλά εξυπηρετούσε ο ένας τα συμφέροντα του άλλου».

«Η ΠΑΡΑΓΚΑ ΕΒΓΑΖΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ!»

«Η παράγκα μέσω της ΕΠΟ έβγαζε πρωταθλητές, από τα ερασιτεχνικά, μέχρι την Α΄ Εθνική! Βέβαια στην Α΄ Εθνική έπρεπε να έχεις και ομάδα για να βγεις. «Στήνονταν» οι διαιτητές όμως, όχι οι ομάδες! Τουλάχιστον στα χρόνια τα δικά μου, στημένες ομάδες δεν υπήρχαν. Μόνο κάθε χρονιά στα τελευταία δύο-τρία παιχνίδια γινόταν κάτι, όταν ήταν
αδιάφορη η μία ομάδα, αλλά και αυτό όχι με λεφτά, αλλά στο πλαίσιο γνωριμιών και καλών σχέσεων».

«ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥΛΗΣΑ 5 ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ!»

«Ντρέπομαι να πω πόσα λεφτά έχασα για την Παναχαϊκή… Θα σου πω μόνο ένα πράγμα: Όταν πέθανε ο πατέρας μου το 1989 μου άφησε 4-5ακίνητα! Δεν αντέξανε μία χρονιά! Τα πούλησα όλα για την Παναχαϊκή!Και δεν είναι αυτό μόνο… Αυτή τη στιγμή είμαι πτωχευμένος από την Παναχαϊκή! Δεν είμαι ο μοναδικός όμως, όλοι οι παράγοντες εκείνης τηςεποχής, του Απόλλωνα, του Πανιωνίου, του Ηρακλή έτσι κατέληξαν. Δεν θα το ξανάκανα…»

«ΌΤΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

-Σας ζήτησε ποτέ μεγάλη ομάδα να δώσετε παιχνίδι της Παναχαϊκής;«Ένα παιχνίδι μου είχαν ζητήσει, αδιάφορο για εμάς, στον Πειραιά μετον Ολυμπιακό. Είχα πει στον Μιχαλόπουλο που ήταν τότε προπονητής μας, «Ανδρέα, να βοηθήσουμε…»

Έβαλε λοιπόν μια ομάδα άνω-κάτω τότε, αλλά δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός! Ήρθε ισοπαλία! Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ο Βαϊτσης, τότε δικός μας ποδοσφαιριστής, είχε εμποδίσει τον Ανδρούτσο που ήταν έτοιμος να βάλει γκολ στο τέρμα του Ολυμπιακού! Εμπόδισε τον συμπαίκτη του δηλαδή, να σκοράρει επί του αντιπάλου!» (γελάει)

Ολόκληρη η συνέντευξη του Άρη Λουκόπουλου, στο περιοδικό «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.