Θέλει να “ξορκίσει” την κακή παράδοση ο Προμηθέας

INTIME

Στη Θεσσαλονίκη στο «Nick Galis Hall» αγωνίζεται απόψε ο Προμηθέας, ο οποίος συγκρούεται με τον Άρη, σε μια έδρα που δεν έχει κερδίσει ποτέ στην ιστορία του, ευελπιστώντας πως ήρθε η ώρα να σπάσει την κακοδαιμονία. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου, μετά τον αποκλεισμό της από το 7Days EuroCup επικεντρώνεται στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, εκεί που με ρεκόρ 10-4 έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για να βρεθεί στην πρώτη τετράδα, που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα Play Offs, και ψάχνει ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο το προβάδισμα αυτό.

Οι «κίτρινοι» από την άλλη, έχουν ρεκόρ 7-10 και δίνουν μάχη για την είσοδο στην πρώτη οχτάδα, έχοντας σαν σύμμαχο την «καυτή» τους έδρα, εκεί όπου μετρούν 6 νίκες σε 9 παιχνίδια. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα έχει τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3 και ραδιοφωνική από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4. Διαιτητές της συνάντησης θα είναι κύριοι Ζαχαρής, Φούφης και Σκαλτσής.  

Ο αντίπαλος

ARIS

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις όταν μιλάει κανείς για τον «Αυτοκράτορα του Ελληνικού Μπάσκετ», όπως είναι το προσωνύμιο του Άρη Θεσσαλονίκης. Έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 3 ευρωπαϊκά και 1 Super Cup, ενώ εκεί έχουν μεγαλουργήσει “ιερά τέρατα” του ελληνικού μπάσκετ, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φαίδων Ματθαίου, ο Γιώργος Σιγάλας και πολλοί ακόμα «θρύλοι». Τα τελευταία 15-20 χρόνια οι «κίτρινοι» έχουν πάρει την κατιούσα, μένοντας μακριά από τίτλους και ενίοτε παλεύουν για να διατηρηθούν στη μεγάλη κατηγορία.

Φέτος, υπό τις οδηγίες του Ιωάννη Καστρίτη έχουν δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, με έμπειρους ξένους (Hanlan, Cowan, Juiston) και αρκετούς νεαρούς ανερχόμενους με περιθώρια εξέλιξης (Σιδηροηλίας, Νετζίπογλου, Πετανίδης). Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, αν και ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο την παραμονή, φαίνεται πως θα σωθεί με περίσσια άνεση και θα κινηθεί στις παρυφές της οχτάδας, διεκδικώντας μια θέση μέσα σε αυτήν. Έχει πετύχει καθοριστικές νίκες στο φετινό πρωτάθλημα, με σημαντικότερες εξ αυτών, αυτή επί του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο «Δ. Τόφαλος» επί του Προμηθέα στον Α’ γύρο.  Player to Watch

Anthony Cowan Jr.jpg

Mπορεί τα φώτα όλων, ειδικά στον πρώτο γύρο, να έπεσαν πάνω στον Olivier Hanlan, ωστόσο ο Καναδός Point Guard έχει άξιο συμπαραστάτη τον Anthony Cowan Jr., ο οποίος διανύει μια εξαιρετική σεζόν και το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολύ ανεβασμένος. Ο 24χρονος Αμερικανός, ύψους 1,83μ, μετράει 14,8 πόντους μέσο όρο, ενώ είναι και αυτός που «ξεκλειδώνει» τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, χάρη στην έφεσή του στη δημιουργία, κάτι που μαρτυρούν οι 4,3 που μοιράζει κατά μέσο όρο. Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, σκοράρει σταθερά πάνω από 19 πόντους, γεγονός που δείχνει πολλά για τη φόρμα του και υποδεικνύει πως θα αποτελέσει βασική απειλή για τους «Προμηθείς». 

Προϊστορία

Έντεκα φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν Άρης και Προμηθέας, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν τη…μερίδα του λέοντος (6-5). Στο «Αλεξάνδρειο», οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές, με τον Άρη να μετράει ισάριθμες νίκες. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, η ομάδα του Ιωάννη Καστρίτη είχε πετύχει μια μεγάλη νίκη, μέσα στο «Δ. Τόφαλος», επικρατώντας με 82-62, με την τριπλέτα Hanlan, Kelly και Cowan να «πληγώνει» τους «Αχαιούς».  

Ρογκαβόπουλος: «Στο μυαλό μας μόνο το ματς στο Αλεξάνδρειο»

Στο αποψινό ματς αναφέρθηκε και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος στο Blog του ΕΣΑΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στο μυαλό μας τώρα είναι μόνο το παιχνίδι με τον Άρη στο «Αλεξάνδρειο», την προσεχή Κυριακή. Πρόκειται για ένα ματς πολύ δύσκολο και απαιτητικό, ο Άρης έχει μια από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος, κάτι που αποδεικνύεται και βάσει προϊστορίας, καθώς δεν έχουμε κερδίσει ποτέ εκεί μέσα. Μας πεισμώνει και η ήττα του πρώτου γύρου με μεγάλη διαφορά μέσα στην Πάτρα, ένα αποτέλεσμα που θεωρώ πως δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας μας γενικά μέσα στη σεζόν και θέλουμε να πάρουμε μια άτυπη ρεβάνς και φυσικά να εδραιωθούμε στις τρεις πρώτες θέσεις».