Αποκλεισμός με κατεβασμένα χέρια!

Ο Προμηθέας δεν κατάφερε ούτε στο τρίτο παιχνίδι του απέναντι στον ισχυρό Ολυμπιακό να φανεί ανταγωνιστικός, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα (106-69) στο ΣΕΦ. Με τον τρόπο αυτό οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 3-0 στην σειρά της ημιτελικής φάσης της Stoiximan Basket League και πήραν την πρόκριση για τους τελικούς του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε εξ αρχής τα ηνία στο ματς, χτίζοντας διψήφιες διαφορές από πολύ νωρίς, ενώ για ακόμα ένα ματς έδειξε επιθετικό πλουραλισμό. Από την άλλη, για τους «Προμηθείς» πρώτος σκόρερ ήταν ο Marcus Foster. Πλέον, ο Προμηθέας θα παλέψει για την 3η θέση του πρωταθλήματος, εκεί που θα αντιμετωπίσει είτε τον Παναθηναϊκό (με μειονέκτημα έδρας), είτε την Λάρισα (με αβαντάζ έδρας).

H εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ξεκίνησε με τον Μάκη Γιατρά να επιλέγει τους Γκίκα, Foster, Simpson, Δ. Αγραβάνη και Grant στο βασικό σχήμα του Προμηθέα. Στα πρώτα λεπτά του ματς οι γηπεδούχοι μπήκαν με το πόδι…στο γκάζι και με τον Dorsey να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των επιθετικών προσπαθειών τους, οικοδόμησαν ένα γρήγορο +8 (11-3, στο 4′). Οι Πατρινοί, από τη δική τους πλευρά, προσπαθούσαν στο ξεκίνημα να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, έχοντας σε καλή μέρα τους Foster και Grant, οι οποίοι βοηθούσαν αρκετά στο σκοράρισμα, ώστε να κρατά η ομάδα τους την επαφή της με το σκορ (15-9, στο 6′).

Σε εκείνο το σημείο, τα ηνία στο εκτελεστικό κομμάτι για τους «ερυθρόλευκους» πήρε ο Walkup, ο οποίος με 5 διαδοχικούς δικούς του πόντους, έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή (20-9, στο 7′). Στα εναπομείναντα λεπτά του Α’ δεκαλέπτου οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ρυθμό επιθετικά, με καλές συνεργασίες και όμορφες επιθέσεις και τον Νίκο Γκίκα να δίνει λύσεις στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η διαφορά να μειωθεί και η περίοδος να ολοκληρωθεί με σκορ 26-19.

Στο Β’ δεκάλεπτο oι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν και πάλι πολύ δυνατά και με σημεία αναφοράς τους Παπανικολάου και Jean Charles έτρεξαν ένα επιμέρους σερί 10-0 και αποσπάστηκαν για πρώτη φορά με +17 (36-19, στο 13′). Mε την πάροδο του χρόνου, οι Πειραιώτες έβρισκαν τρόπους να ξεμακρύνουν ακόμα περισσότερο, έχοντας σαν βασικό τους όπλο την επιθετική τους πολυφωνία, βγάζοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές ανά διαστήματα μέσα στο ματς.

Ταυτόχρονα, αν και οι επιθέσεις του Προμηθέα ήταν καλά δομημένες, η αστοχία εξελίχθηκε σε «πληγή» για τους Πατρινούς και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε, φτάνοντας στο +19 με κάρφωμα του Martin (41-22, στο 16′). Στο τελευταίο κομμάτι του Α’ μέρους, οι φιλοξενούμενοι κατόρθωσαν να ισορροπήσουν κάπως το παιχνίδι, χάρη στο «κρεσέντο» τριπόντων του Simpson και μείωσαν ως το -13 (45-32, στο 19′), ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε καλύτερο «φίνις» στο ημίχρονο και με 5 συνεχόμενους του Mc Kissick, οι γηπεδούχοι πήγαν στην ανάπαυλα προηγούμενοι με σκορ 50-33.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ολυμπιακός εξακολούθησε να ακολουθεί το ίδιο τέμπο και με τρίποντα των Dorsey και Παπανικολάου ξέφυγε για πρώτη φορά πάνω από τους 20 (56-33, στο 22′). Στη συνέχεια, οι «Προμηθείς» άρχισαν να βρίσκουν αρκετές επιθετικές λύσεις, πρώτα με τον Grant μέσα από το ζωγραφιστό και έπειτα με τον Foster από τα 6,75, σε ένα σκηνικό πανομοιότυπο με αυτό της Α’ περιόδου, ενώ λίγο αργότερα, ο Δ. Αγραβάνης προστέθηκε και αυτός στην «εξίσωση», με γκολ- φάουλ στον αιφνιδιασμό (64-49, στο 25′). Μετά το time out του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός ανέκτησε εκ νέου το momentum και τον έλεγχο του ματς και ανέβασε τη διαφορά στο +25, με εκτέλεση του Παπανικολάου από τα 6,75 (76-51, στο 28′). Τελικά, η Γ’ περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 80-53, χάρη σε ένα εντυπωσιακό ανάποδο lay up του Dorsey στην εκπνοή.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, το παιχνίδι ήταν περισσότερο τυπική διαδικασία και μια…καλή προπόνηση για τους δύο αντιπάλους, για τον μεν Ολυμπιακό εν όψει των τελικών για τον τίτλο, για τον δε Προμηθέα, με φόντο τους μικρούς τελικούς. Προϊόντος του χρόνου, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχιζαν να αυξάνουν την διαφορά, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ, με τους Πατρινούς να αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτόν τον «φρενήρη» ρυθμό (90-56, στο 33′).

Μάλιστα, στα εναπομείναντα λεπτά, ο τεχνικός των «πορτοκαλί» επέλεξε να ρίξει στη μάχη τους Μπαζίνα, Τανούλη και Λάγιο, οι οποίοι συνυπήρξαν στο παρκέ, σε μια άκρως νεανική πεντάδα. To τελικό 106-69 ήταν αυτό που σφράγισε τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων, με τον Ολυμπιακό να «τσεκάρει» το εισιτήριο για τους τελικούς και τον Προμηθέα να επικεντρώνεται πλέον στους μικρούς τελικούς, με στόχο την 3η θέση του πρωταθλήματος.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-19, 50-33, 80-53, 106-69