Από τα κλεμμένα… στα χαμένα όνειρα!

Άλλη μια πίκρα, έστω και αν μέσα από τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός.

Και η διοίκηση της Παναχαϊκής, ίσως γίνει πιο σοφή και να βρει τον τρόπο να καταφέρει να ανεβάσει την ομάδα.

Πρωτίστως, ήθελα να πω κάποια πράγματα.  

Για να ανέβεις στην Α’ Εθνική πρέπει να είσαι έτοιμος να το κάνεις.

Παναιτωλικός και Αστέρας Τρίπολης πέτυχαν κάτι σπουδαίο. Ανέβηκαν στην Α’ Εθνική και δεν έπεσαν ξανά. Με σούπερ προπονητικό κέντρο, με 10 γήπεδα, αποδυτήρια κτλπ, με προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές και τμήματα υποδομής που τα ζηλεύουμε εδώ στην Πάτρα. Και πολλά παιδιά από την περιοχή, τα επισκέφτηκαν ως ποδοσφαιριστές.

Η Α’ Εθνική έχει απαιτήσεις. Δεν πας να ανέβεις για να πεις ότι ανέβηκα και όλα καλά.

Σαφώς και συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, αυτή που φέρνει πάντοτε αποτέλεσμα.

Στην Παναχαϊκή τα τελευταία χρόνια όλα ξεκινούν ανάποδα από τις διοικήσεις.

Προσωπικά, καταλαβαίνω απόλυτα την «κάψα» των φιλάθλων, των διοικήσεων, των παικτών και όσων εμπλέκονται με αυτό το μεγάλο σωματείο, αλλά…

Πάντοτε υπάρχει ένα…. αλλά!

Για να χτίσεις μια σοβαρή και ικανή ομάδα πρέπει εξ’ αρχής να δεις τα οικονομικά σου. Αν δεις, ότι σε παίρνει, προχωράς. Ειδάλλως, προχωράς μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι σου.

Ειδικά φέτος, γνώριζες ότι δεν θα έχεις κόσμο στις εξέδρες. Γνώριζες ότι τα εισιτήρια διαρκείας δεν θα έφευγαν από τα γραφεία της ΠΑΕ. Γνώριζες, ότι οι χορηγοί θα ήταν ελάχιστοι. Γνώριζες, μόνο ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα σου έφερνε ένα στάνταρ έσοδο.

Εκεί, έπρεπε να το σκεφτείς καλύτερα. Εφόσον δεν είχες συμπαίκτη ή συμπαίκτες έπρεπε να διακατέχεσαι από τη φωνή της λογικής.

Ποια είναι η λογική;

Πάμε στο πρωτάθλημα συντηρητικά, αποφεύγουμε τα μεγάλα συμβόλαια, φέρνουμε παίκτες που ναι μεν δεν θα μας κοστίσουν πολύ, αλλά θα μείνουν για 4 τουλάχιστον χρόνια στο ρόστερ.  Συν φυσικά και τα ταλέντα της περιοχής. Δεν έχεις μηχανισμό για να έρθουν όμως ταλέντα αυτή την στιγμή.

Η χρονιά πλέον θεωρείται αποτυχημένη. Ξεκινάμε από αυτό.

Αν το αποδεχθούμε και κάνουμε όλοι αυτοκριτική, τότε τα λάθη δεν θα επαναληφθούν. Και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα τονίσει την ανάγκη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν.

Δεν είναι δύσκολο πρόεδρε!

Αξιολόγηση του ρόστερ, του τεχνικού τιμ και των υπολοίπων προσώπων και έπειτα κοιτάς το αύριο.

Ένα αύριο, που πρέπει να σε βρει δυνατό και έτοιμο να ξεκινήσεις το καλύτερο δυνατό για αυτή την ομάδα.

Υπάρχουν τρόποι, για το πως μπορείς να βρεις καλούς παίκτες στην αγορά. Υπάρχουν τρόποι για να φτιάξεις τους νεαρούς σου. Υπάρχουν τρόποι για να γίνουν πιο λειτουργικές οι Ακαδημίες και να συνεργαστείς με άλλες Ακαδημίες της περιοχής και γιατί όχι και με σωματεία της Γ’ Εθνικής. Ανέκαθεν, αυτό γίνονταν.

Παράδειγμα, οι ομάδες της Γ’ Εθνικής αυτήν την περίοδο είναι 4 στην Αχαϊα. Εκεί, πρέπει να συνεργαστείς για να έχεις όφελος μελλοντικά. Εκεί θα πρέπει να «ψήνονται» νεαροί παίκτες πριν έρθουν στην Παναχαϊκή. Αν όχι και στις 4 ομάδες, προσπάθησε με 1-2.

Να υπάρχει δηλαδή ένας “μηχανισμός” που θα λειτουργεί προς όφελος της Παναχαϊκής.

Μια επιτροπή από 1 άνθρωπο της ΠΑΕ, 3 προπονητές, 1 παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής και 1 άνθρωπο που να γνωρίζει από Ακαδημίες θα ήταν το ιδανικό για την ομάδα μας.

Στόχος, τα νέα παιδιά, να αποκτούν τις βάσεις για να αγωνιστούν με τα χρώματα της Παναχαϊκής και να έρχονται, με παιχνίδια στα πόδια τους από την Γ’ Εθνική.

Πολλά παιδιά, που είναι τώρα στο ρόστερ, ίσως δυσκολευόνταν και σε ομάδες Γ’ Εθνικής. Αυτό έχουν δείξει έως τώρα. Και άλλα παιδιά, με περισσότερο ταλέντο, αλλά λιγότερη τύχη, δεν έχουν δει ποτέ το γήπεδο της ομάδας.

Πρόεδρε, δεν είναι δύσκολο. Απλά, θες ανθρώπους που να τρέξουν.

Να είσαι σίγουρος, ότι τα χρήματά σου θα αποδώσουν στο μέλλον.

Στήριξη όμως πρέπει να έχεις και από τους φιλάθλους. Αν δουν, κάτι υγιές και στο κομμάτι των Ακαδημιών, θα είναι μεγάλη και προσωπική σου νίκη.  

Νίκος Παπαστεφανάτος