Για το πρώτο βήμα για τους “16” στη Γαλλία ο Προμηθέας

Το πρώτο του παιχνίδι για το 2024 δίνει απόψε ο Προμηθέας Πάτρας, ο οποίος αγωνίζεται στο Λε Μαν, για τα Play In του Basketball Champions League, στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων. Οι «Προμηθείς» θα εμφανιστούν πάνοπλοι μετά από καιρό σε ευρωπαϊκό αγώνα και θα προσπαθήσουν να κάνουν καλό ποδαρικό στο νέο έτος και να μπουν στη χρονιά με νίκη, όπως δηλαδή ολοκλήρωσαν το 2023. Η Λε Μαν είναι η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα της έδρας στη σειρά αυτή, αφού τερμάτισε στην 2η θέση του ομίλου της, πάνω από Φάλκο και Περιστέρι και κάτω από την Μάλαγα. Η σειρά κρίνεται στις 2 νίκες και οι «Αχαιοί» θα πρέπει να κάνουν «break» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική έδρα, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα για την πρόκριση στο Top16 της διοργάνωσης. O αγώνας θα ξεκινήσει στις 21:30 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το Cosmote Sport 5 και ραδιοφωνικά από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4.

Ο αντίπαλος

H Λε Μαν είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες του γαλλικού μπάσκετ, σύμβολο για την πόλη της, που αριθμεί μόλις 145.000 κατοίκους. Έχει κατακτήσει 5 φορές το εγχώριο πρωτάθλημα και 4 φορές το Κύπελλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετράει και αρκετές παρουσίες στην Ευρωλίγκα. Φέτος, η ομάδα του Ερίκ Ντελόρντ έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πορεία της και εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες στη γαλλική λίγκα και το Basketball Champions League, στο οποίο φαίνεται να έχει δώσει μεγαλύτερη βάση, αφού στο εγχώριο πρωτάθλημα βρίσκεται αρκετά χαμηλά, με μόλις 8 νίκες σε 18 ματς. Οι Γάλλοι τα πήγαν περίφημα στον όμιλό τους, νικώντας μέσα – έξω το Περιστέρι και κάνοντας και την έκπληξη απέναντι στη Μάλαγα, αποτελέσματα που τους ήταν αρκετά για να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας.

Player to watch

Ο 25χρονος γκαρντ της Λε Μαν, Μάτι Λιούις, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα και βαρόμετρα των Γάλλων, κυρίως στο εκτελεστικό κομμάτι. Πρόκειται για έναν πρώην NBAer, που είχε φορέσει τη φανέλα των Minessota Timberwolves και της θυγατρικής τους ομάδας, Iowa Wolves, και οι ποιότητά του κάποιες στιγμές ξεχειλίζει μέσα στο παρκέ. Αν και η απόδοσή του έχει μεταπτώσεις, στην Ευρώπη ο Λιούις έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και μάλιστα ήταν ο «δήμιος» του Περιστερίου, στο ματς που έκρινε το πλεονέκτημα έδρας, πετυχαίνοντας 22 πόντους κόντρα στην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη.