Γιώργος Ζερβογιάννης: Από τα ερασιτεχνικά της Πάτρας… καλύτερος Έλληνας sommelier

Τον τίτλο του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου για το 2024 κατέκτησε ο Γιώργος Ζερβογιάννης, μετά από μια σειρά δοκιμασιών στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Μαρτίου στην Αθήνα.

Ως νικητής του φετινού διαγωνισμού, ο Ζερβογιάννης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων ο οποίος θα διεξαχθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I).

Ο Ζερβογιάννης κατάγεται από την Τρίπολη, ο οποίος όμως έγινε γνωστός από την πολύχρονη εργασία του (παράλληλα με τις σπουδές του) στην Πάτρα. Εργάστηκε αρχικά στην ψησταριά «Θράκα», όμως ήθελε το κάτι παραπάνω. Έτσι, απευθύνθηκε στον Γιώργο Κοτοπούλη ο οποίος με το έμπειρο μάτι του διέκρινε το ταλέντο του. Τον προσέλαβε στο Prego στην Άνω Πόλη (οδός Γερμανού), ενώ εργάστηκε και στο παραλιακό Mare Mare.

Ως φοιτητής έπαιξε και μπάλα στα μέρη μας. Φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα Εγλυκάδας στην Α΄Κατηγορία και μετέπειτα έπαιξε και στον Ολυμπιακό Πατρών, προερχόμενος τότε από τη Μικτή Αρκαδίας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining, με την συμμετοχή των υποψηφίων να παρουσιάζει αυξητική τάση κάθε χρόνο. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 14 οινοχόοι που αναμετρήθηκαν σε γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, σε τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού, αλλά και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Κατσούδας και την τρίτη ο Δημήτρης Μπάρτζης.