Η έλλειψη διαιτητών προκύπτει από την έλλειψη κινήτρου

Πολύς ντόρος γίνεται την φετινή χρονιά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από την έλλειψη διαιτητών σε αγώνες του Ερασιτεχνικού και από τα διαιτητικά λάθη αυτών που έχουν απομείνει και σφυρίζουν στην Αχαϊκή διαιτησία.

Και αυτά μαζί είναι δύο πράγματα που συνδέονται, αφού τα λάθη των διαιτητών είναι σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχουν απομείνει λίγοι και άπειροι και δεν έχουν τα παιχνίδια στην πλάτη τους να διαχειριστούν δύσκολες φάσεις που προκύπτουν στον αγωνιστικό χώρο.

Το θέμα όμως δεν είναι να βγαίνουμε συνεχώς με ανακοινώσεις και να τα βάζουμε με όλα αυτά τα παιδιά που σφυρίζουν τόσο όσο μπορούν, κατά την προσωπική μας άποψη. Αυτό μπορούν, αυτή την εμπειρία έχουν και τόσο μπορούν να διαχειριστούν έναν αγώνα. Και οι συγκεκριμένοι που έχουν απομείνει θέλουν την στήριξη όλων μας.

Το θέμα είναι βαθύτερο και είναι αυτό που λέμε «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος». Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο, αφού οι διαιτητές δεν έχουν κίνητρο να σφυρίξουν και εν μέρει να ασχοληθούν με τον χώρο. Και από αυτό το γεγονός προκύπτει και το πρόβλημα με την έλλειψη τους από τα παιχνίδια.

Και δεν έχουν κίνητρο γιατί πολύ απλά βλέπουν ότι και καλοί να είναι, δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ ψηλά, γιατί τα κριτήρια επιλογής τους για μεγαλύτερες κατηγορίες είναι άλλα, γιατί απλά ζούμε στην Ελλάδα και στον «μαγικό κόσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου».

Επίσης λόγω της ακρίβειας, τα έξοδα τους ώστε να πάνε να σφυρίξουν ένα παιχνίδι έχουν ανέβει, χωρίς ωστόσο να έχει ανέβει ο ίδιος ο μισθός τους, άρα κοινώς «μπαίνουν και μέσα». Ποιος θα ξεκινήσει να πάει να σφυρίξει στα Καλάβρυτα ή στην Ακράτα, όταν το κέρδος του θα είναι ιδιαίτερα μικρό ; Άρα ποιο κίνητρο μένει για να γίνει κάποιος διαιτητής ; Μόνο η αγάπη του για το άθλημα ; Ποια αγάπη όμως ; Να τον βρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο, είτε είναι σωστός στις αποφάσεις του, είτε είναι λάθος ;

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία σχολή διαιτησίας αποφοίτησε ένας αριθμός διαιτητών και μόνο το 1/3 αυτών αποφάσισαν τελικά να σφυρίζουν. Και οι λόγοι είναι όλοι οι παραπάνω.

Άρα για να μην φωνάζουν όλες οι ομάδες κάθε αγωνιστική και αυτούς που έχουν απομείνει (δικαιολογημένα πολλές φορές γιατί υπάρχουν αρκετά λάθη) καλό είναι να κάνουμε λίγο υπομονή και να βρεθεί η λύση ώστε να δοθεί από τους αρμόδιους αυτό το κίνητρο για νέους διαιτητές και να μην φτάσουμε όπως τα παλιά χρόνια, όπου επόπτης σε παιχνίδια που δεν υπήρχε, καθόταν και ένας απλός φίλαθλος….

Πρέπει η Επιτροπή Διαιτησίας σε συνεργασία με την ΕΠΣ Αχαΐας και την ΚΕΔ να δώσουν μια λύση. Πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.