Η ΕΠΟ τιμά έμπρακτα την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο η 10η Οκτωβρίου και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τιμά την συγκεκριμένη ημέρα, έχοντας αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά την ευαισθησία της στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη όσων νοσούν από ψυχικό νόσημα, ενώ παράλληλα εστιάζει στη διασφάλιση της πρόσβασης στην ψυχική υγεία για όλους τους ανθρώπους.

Λίγοι φορείς ή οργανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν αναλάβει δράσεις για το συγκεκριμένο θέμα, όσο η ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια.

Κορυφαία δράση που έχει καθιερωθεί από το 2019 και αποτελεί πλέον θεσμό, είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για την Ψυχική Υγεία που διοργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε συνεργασία πάντα με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, που είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων.



Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες ομάδες φορέων ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα, απαρτιζόμενες από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επαγγελματίες-ειδικούς στον τομέα αυτό.

Με την διοργάνωση της δράσης αυτής, η ΕΠΟ επιτυγχάνει κάτι πολύ σπουδαίο: τη δραστηριοποίηση και κοινωνικοποίηση των ψυχικώς πασχόντων μέσω του ποδοσφαίρου, του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως, την ανάδειξη της σημασίας της άθλησης και της φυσικής άσκησης για την ψυχική υγεία και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας και την καταπολέμηση του στίγματος που τα συνοδεύουν.



Το 1ο πρωτάθλημα διοργανώθηκε από την ΕΠΟ και την «ΕΔΡΑ» το 2019 με τη συμμετοχή είκοσι ομάδων φορέων ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και συνολικά 182 ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επαγγελματιών-ειδικών.

Το 2ο πρωτάθλημα έλαβε χώρα το 2022 και συμμετείχαν τριάντα δομές και φορείς ψυχικής υγείας από όλη τη χώρα, με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες (υπεύθυνους δομών, επαγγελματίες και λήπτες).

Αξέχαστη σε εκείνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψυχικής Υγείας, θα μείνει η παρουσία των διεθνών μας, Ανδρέα Μπουχαλάκη, Αλέξανδρου Πασχαλάκη και Τάσου Χατζηγιοβάνη, καθώς και του τεχνικού διευθυντή Εθνικών Ομάδων Κώστα Κωνσταντινίδη και του αθλητικού διευθυντή της Εθνικής Ανδρών Τάκη Φύσσα, που επισκέφθηκαν τον χώρο και πρόσφεραν ανείπωτη χαρά στους συμμετέχοντες.



Το 3ο πρωτάθλημα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023, με συνολικά 106 αθλούμενους-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μαζί με τους συνοδούς τους, από 19 Δομές Ψυχικής Υγείας προερχόμενες από 10 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μαζί τους και μία ομάδα ποδοσφαίρου Ψυχικά Πασχόντων από την Πράγα της Τσεχίας, που έδωσε για πρώτη φορά και έναν… διεθνή χαρακτήρα στο Πρωτάθλημα.

Το παρών εκείνη την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, έδωσε και ο Ντέμης Νικολαϊδης, που φωτογραφήθηκε με τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, υπέγραψε αυτόγραφα, έκανε την απονομή στην πρωταθλήτρια ομάδα και έδωσε μεγάλη χαρά σε όσους τον συνάντησαν.

Μαζί του, ήταν και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Στέφανος Αβραμίδης και Αποστόλης Λάμπος, που μαζί με τον Ντέμη Νικολαΐδη, τον Τάσο Μπακασέτα και άλλους, είχαν μετάσχει σε μια άλλη σπουδαία δράση που διοργάνωσε η ΕΠΟ σε συνεργασία με την «ΕΔΡΑ» τον Απρίλιο του 2023: την ημερίδα με θέμα «Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω», που περιελάμβανε συγκλονιστικές εξομολογήσεις από τους ίδιους τους αθλητές.





Με σύνθημα «ποδόσφαιρο για όλους και όλες», χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς, η ΕΠΟ διοργάνωσε τις παραπάνω δράσεις και είναι υπερήφανη για αυτό, καθώς προσέφερε ανείπωτη χαρά και υπέροχες αναμνήσεις σε όλους τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που συμμετείχαν και αγωνίστηκαν. Και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον…