Η “μαγεία” των μπαράζ, η ισοπέδωση της κανονικής διάρκειας και η “ξεχασμένη” κατηγορία

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας και πλέον από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε την διαδικασία της β’ φάσης του, με τα Play Off που θα κρίνουν τον πρωταθλητή και τα Play Out που θα μπούν στην μάχη 16 ομάδες, με τις μισές να κερδίζουν την παραμονή τους και τις άλλες μισές να υποβιβάζονται στην Β’ Κατηγορία.

Πολλά έχουν ακουστεί από την αρχή της περιόδου για τον τρόπο διεξαγωγής της Α’ Κατηγορίας αλλά και των υπολοίπων πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαϊας, με άλλους να συμφωνούν και να τα θεωρούν άκρως ανταγωνιστικά, αλλά και μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων να θεωρεί ότι τα μπαράζ και ο τρόπος που διεξάγονται, είναι μια άδικη διαδικασία για τους κόπους μιας χρονιάς.

Φυσικά η πλειοψηφία των παραγόντων των ομάδων, έχουν συμφωνήσει από την αρχή της χρονιάς με τις προκηρύξεις, αφού και η ΕΠΣ Αχαϊας φροντίζει να καλεί τα σωματεία για συζήτηση επάνω σε αυτές, πριν αυτές βγούν και επίσημα.

Εμείς σας PatraGoal έχουμε και παλαιότερα με άρθρα, καταθέσει την άποψη μας. Από πέρσι θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής και να είναι πιο δίκαιος για κάποιες ομάδες, που έδειξαν καλύτερη διάρκεια και τερμάτισαν στις πιο υψηλές θέσεις. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα, αφού έχουμε μάθει να μην χαϊδευουμε “αυτιά” σε κανέναν και να λέμε τις αλήθειες που εμείς πιστεύουμε, πάντα με γνώμονα και με στόχο ένα πιο δίκαιο και καλύτερο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Κοιτάζοντας λίγο την βαθμολογία των Play Off της Α’ Κατηγορίας, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ο 1ος Ατρόμητος Πατρών έχει μια διαφορά 5 βαθμών από την 8η Νίκη Προαστείου. Δηλαδή μια ομάδα που τερμάτισε με 15 ολόκληρους βαθμούς από την ομάδα του Προαστείου, θα μπει στα “μπαράζ” με μια διαφορά μόλις 5 βαθμών. Ακόμα και με τις ενδιάμεσες ομάδες, οι διαφορές είναι εντελώς μικρές, κάτι που ναι μεν κάνει ανταγωνιστικά τα μπαράζ, αλλά επί της ουσίας αδικεί την ομάδα που ήταν η σταθερότερη καθ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Εύκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς την περίπτωση της περσινής Θύελλας Πατρών, που τερμάτισε αήττητη το πρωτάθλημα και με μεγάλη διαφορά, αλλά στα μπαράζ μια ήττα από τον Παναιγιάλειο, της στέρησε το δικαίωμα να μην αγωνιστεί ούτε καν στον τελικό !! Φυσικά το περσινό σύστημα ήταν ακόμα πιο άδικο, αλλά ίσως και φέτος να μην διορθώθηκε αυτή η αδικία όπως έπρεπε. Και έτσι καλείται μια ομάδα σε ένα διάστημα 40 ημερών να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη, όταν ήδη το έχει κάνει επί 7 μήνες…

Επίσης παράδοξο αποτελεί το γεγονός, ομάδες που έμειναν εκτός Play Off για μόλις έναν βαθμό, όπως για παράδειγμα η Αιγείρα/Ακράτα και η Αχαϊκή, να μπαίνουν σε διαδικασία παραμονής, αφού υποβιβάζονται αρκετές ομάδες και δεν είναι καθόλου δεδομένη η παραμονή τους, με μόλις 5 βαθμούς ασφαλείας από την ζώνη του υποβιβασμού. Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου “θύματος” πρίν δύο χρόνια η Θύελλα Αιγίου που είχε μια καλή θέση στα Play Out αλλά τελικά υποβιβάστηκε, διανύοντας ένα κακό διάστημα μερικών ημερών.

Ίδια αδικία πάνω κάτω υπάρχει και στην Β’ Κατηγορία, όπου “σώνεται” λίγο από το γεγονός ότι ο πρώτος ανεβαίνει απευθείας. Όσον αφορά την Γ’ Κατηγορία, αυτή φέτος είναι εντελώς στο “έλεος” όλων. Αγώνες που δεν ορίσθηκαν λόγω έλλειψης διαιτητών (δικαιολογημένα ή μη δεν θα το κρίνουμε), αναγκασμένες ομάδες να κάθονται μέχρι και 3 εβδομάδες χωρίς αγώνα και μια διαδικασία μπαράζ που επί της ουσίας ακυρώνει εντελώς την κανονική διάρκεια, μιας και οι λίγες αγωνιστικές δεν μπορούν να δώσουν μια διαφορά ασφαλείας στους πρωτοπόρους, οι οποίοι θα παίξουν όλη την χρονιά μέσα σε 6 αγώνες. Δεν μιλάμε καν για το γεγονός ότι οι 7 ομάδες που θα τερματίσουν κάτω από την τετράδα, θα τελειώσουν το πρωτάθλημα από τις αρχές Μαρτίου και θα ξεκινήσουν και πάλι να παίζουν τον Οκτώβριο…

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά και είναι ακόμα ένας λόγος το εν λόγω πρωτάθλημα να διεξαχθεί σε έναν όμιλο ή να καταργηθεί εντελώς και να “απορροφηθούν” οι ομάδες σε ακόμα έναν όμιλο Β’ Κατηγορίας.

Η λογική των πρωταθλημάτων θα πρέπει πάνω από όλα να βασίζεται στο ιδρώτα παραγόντων και ποδοσφαιριστών καθ΄όλη την διάρκεια της χρονιάς αλλά και την λογική ότι ο πρώτος…..είναι πρώτος και ο τελευταίος…..τελευταίος !! Και ότι έχει κατακτηθεί ή όχι, δεν μπορεί να διαιρείται και να “τεμαχίζεται”. Αν θέλουμε οπωσδήπτε να γίνονται μπαράζ, ας μεταφέρεται η βαθμολογία ως έχει και να μην παίρνουμε τα “κομπιουτεράκια” να κάνουμε μαθηματικά !! Κάτι θα ξερουν και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα που ναι μεν υπάρχουν μπαράζ, αλλά με μεταφορά “ατόφιας” της βαθμολογίας και χωρίς διαιρέσεις.