Θέλει να επιστρέψει στις νίκες ο Προμηθέας

Δύο ομάδες της πρώτης τετράδας θα αναμετρηθούν το Σάββατο (30/12, 17:15) στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου, της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League στην Πάτρα. Ο Προμηθέας περιμένει στο «Δημήτριος Τόφαλος» τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (3η θέση, 7-4) έκλεισε τον πρώτο γύρο με δύο ήττες, από τον Κολοσσό και τον Παναθηναϊκό εντός έδρας.

Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς (4η θέση, 6-5) ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο με την εντός έδρας επικράτηση του επί της Καρδίτσας.

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για 23η φορά για το πρωτάθλημα. Από τις επτά προηγούμενες σεζόν στις οποίες συνυπήρξαν σε αυτήν, στις τρεις οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και στα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ να παίρνει στην περασμένη σεζόν το προβάδισμα (2-1 στα προημιτελικά) με δύο κερδισμένες σειρές έναντι μίας του Προμηθέα.

Η αναμέτρηση ξεκινά στις 17:15 με τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Σε ισορροπία έφερε το ματς του πρώτου γύρου την κατάσταση μεταξύ των δύο ομάδων που το Σάββατο θα αναμετρηθούν για 23η φορά στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League. Από τις επτά προηγούμενες σεζόν στις οποίες συνυπήρξαν σε αυτήν, στις τρεις οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και στα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ mateco να παίρνει στην περασμένη σεζόν το προβάδισμα (2-1 στα προημιτελικά) με δύο κερδισμένες σειρές έναντι μίας του Προμηθέα.

Στα ματς της Πάτρας ο Προμηθέας έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, έχοντας «χτίσει» μάλιστα και ένα σερί. Ο ΠΑΟΚ mateco έφυγε νικητής στα τρία από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του στο «Δ.Τόφαλος» με τελευταίο εκείνο που του χάρισε την 3η θέση στα πλέι οφ του 2018, ωστόσο έκτοτε ο Προμηθέας σημείωσε έξι διαδοχικές νίκες ως γηπεδούχος.

Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Σχεδόν 1/3 παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων κρίθηκαν υπέρ των εκάστοτε φιλοξενούμενων, με τον Προμηθέα να φεύγει από το «παλατάκι» με το διπλό στο ματς που έγινε στις 7 Οκτωβρίου, με το οποίο μπήκαν οι δύο ομάδες στη φετινή σεζόν. Επικράτησε με 95-80, αποτέλεσμα που οικοδομήθηκε κυρίως μέσα από την πρώτη περίοδο αφού μπήκε με 9-0 και την έκλεισε προηγούμενος με 28-14. Ο Δικέφαλος έκανε μία προσπάθεια να επιστρέψει και μείωσε μέχρι τους τέσσερις (53-57 στο 24’) αλλά ο Προμηθέας κράτησε τη νίκη.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στηρίχτηκε κυρίως στην τριάδα των Χάντερ Χέιλ (32π, 6/10τρ, 5ρ, 6ασ.), Κάμερον Ρέινολντς (16π.) και Χάιμε Ετσενίκε (12π, 9ρ, 3κοψ). Από την άλλη πλευρά Έλβαρ Φρίντρικσον (20π, 7/9δ, 4ρ, 8ασ.) και Τζαμάνι ΜακΝις (16π, 7/8δ.) ξεχώρισαν για εκείνη του Φώτη Τακιανού.

Συνοπτικά οι αριθμοί των αγώνων των δύο ομάδων…




ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ



MILESTONE

* Ο Αντώνης Κόνιαρης βρίσκεται ένα ριμπάουντ μακριά από τα 200 στη Stoiximan Basket League, ενώ απέχει έξι εύστοχα τρίποντα από τα 100.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Με το 219ο παιχνίδι του στους πάγκους της κατηγορίας, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα ξεπεράσει τον Βλάντο Τζούροβιτς και θα γίνει ο 23ος της λίστας, από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64).

* Ο Άντονι Κάουαν με πέντε ασίστ θα γίνει ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του Προμηθέα στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που θα φτάσει τις 200. Είναι ένας αριθμός στον οποίο έφτασαν μόνο ο Νίκος Γκίκας και ο Λάνγκστον Χολ.

* Στο τελευταίο του παιχνίδι στον πρώτο γύρο απέναντι στον Παναθηναϊκό Aktor, ο Προμηθέας είχε για πρώτη φορά αρνητικό συντελεστή ασίστ/λαθών (6/25). Στα πρώτα 10 η χειρότερη επίδοση του ήταν στη 2η αγωνιστική απέναντι στην Καρδίτσα Ιαπωνική (18/15).

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Εξαιρουμένου του αγώνα με τον Παναθηναϊκό Aktor στον οποίο περιορίστηκε στους 54 πόντους, ο Προμηθέας είχε μέσο όρο 100,8 πόντων στα πρώτα πέντε εντός έδρας παιχνίδια του.

– Στις πρώτες εννιά αγωνιστικές ο Προμηθέας είχε διψήφιες επιδόσεις πόντων από αιφνιδιασμό, ωστόσο στα 2/3 τελευταία έμεινε σε μονοψήφιες. Είχε εννιά κόντρα στην ΑΕΚ Betsson και πέντε απέναντι στον Παναθηναϊκό Aktor.

ΠΑΟΚ MATECO


MILESTONE

* Το παιχνίδι αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ξεχωριστό σε στατιστικό επίπεδο για τον ΠΑΟΚ mateco καθώς θα είναι το 800ό του για την κανονική περίοδο της Stoiximan Basket League. Ο Δικέφαλος θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα φτάσει σε αυτόν τον αριθμό και θα ακολουθήσουν την Κυριακή ο Άρης Midea και ο Παναθηναϊκός Aktor.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ξεχωριστό θα είναι το παιχνίδι της Πάτρας και για τον Βαγγέλη Μαργαρίτη. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ mateco με τη 280ή εμφάνιση του με την ασπρόμαυρη φανέλα, θα «πιάσει» στην 3η θέση της ιστορικής λίστας της ομάδας –από το 1963-64- τον Μάνθο Κατσούλη.

* Ο Άντριου Χάρισον είχε 5+ κερδισμένα φάουλ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του Δικεφάλου και σε αυτά μέτρησε 29/32 βολές.

* Ο ΠΑΟΚ mateco είχε μέσο όρο 7,12 πόντων από αιφνιδιασμό στα πρώτα οχτώ παιχνίδια του, αλλά στα τρία τελευταία είχε μέσο όρο 19, σημειώνοντας 18 κόντρα στον Κολοσσό H Hotels, 19 κόντρα στον Παναθηναϊκό Aktor και 20 με την Καρδίτσα Ιαπωνική.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Μετά από ένα σερί έξι αγώνων Πρωταθλήματος στα οποία δεν ξεπέρασε τα οχτώ εύστοχα τρίποντα και το 36,36%, ο ΠΑΟΚ mateco είχε στα τρία τελευταία με Κολοσσό H Hotels, Παναθηναϊκός Aktor και Καρδίτσα Ιαπωνική 10, 10, και 9 αντίστοιχα εύστοχα σουτ σουτάροντας σε αυτά με 42,86%.

– Ο Δικέφαλος εκτέλεσε με ποσοστό μικρότερο του 49% στα δίποντα, στους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες του. Είχε 48,83% με την ΑΕΚ Betsson, 47,72% με τον Κολοσσό H Hotels και 46,66% με την Καρδίτσα Ιαπωνική.