Ποδόσφαιρο: Το άθλημα με το 1/3 των ελληνικών αθλητικών σωματείων

Σημαντικά ευρήματα, άλλα αναμενόμενα, άλλα όχι, άλλα εντυπωσιακά, παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο Αθλητισμού και η Γ.Γ.Α., κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας “Κούρος”. Η ΕΠΟ λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία της χώρας, με το άθλημα του ποδοσφαίρου, να αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ, το 1/3 των αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων της χώρας.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros»
*Στην Ελλάδα, σήμερα, δραστηριοποιούνται 63 Ομοσπονδίες, µε 6.533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, µε 13.497 προπονητές και 412. 329 αθλητές.

  • Η Αττική είναι η περιφέρεια µε το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού (34,6%) και η Δυτική Μακεδονία µε το μικρότερο ποσοστό (2,1%), ενώ την ίδια στιγμή η περιφέρεια µε μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού ανά πληθυσμό είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων µε 4,59%!
  • Το ποσοστό των αθλητριών µε δελτίο στα πιστοποιημένα σωματεία είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών, 26,4% έναντι 73,6% αντίστοιχα.
  • Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαθέτει τα περισσότερα σωματεία και το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αθλητικού δυναμικού µε 131.989 αθλητές.
  • Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, µε ποσοστά 40,2% και 20,3% είναι τα αθλήματα που προτιμούν οι άνδρες, ενώ το βόλεϊ µε 19,1% είναι το ελκυστικότερο άθλημα για τις γυναίκες.
  • Τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν αγωνίσματα για Αθλητές και Αθλήτριες µε αναπηρία είναι 80. Με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, σχεδόν τα μισά, να βρίσκονται στην Αττική.
  • Μόνο το 15% των σωματείων της χώρας καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα.
  • Η αλυσίδα της αθλητικής ενασχόλησης διαταράσσεται στις ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο Λύκειο, ενόψει της εισαγωγής στα ΑΕΙ.
    Το «e-Κouros» θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα για τον Αθλητισμό, όπως με την καταγραφή του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά περιοχή και ανά άθλημα, καθώς και των στοιχείων για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, του Σχολικού και Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, του Αθλητικού Εθελοντισμού και των πιστοποιημένων ιδιωτικών γυμναστηρίων.
  • Δείτε εδώ την παρουσίαση του eKouros