Σαν σήμερα (2002): Η Παναχαϊκή κερδίζει τον Ιωνικό και παραμένει στην Α΄ Εθνική

Σεζόν 2002, η Παναχαϊκή είναι τελευταία με τον Εθνικό Αστέρα δύο βαθμούς μπροστά της. Παίζει στη Νεάπολη με τον Ιωνικό, ενώ ο Εθνικός Αστέρας χρειάζεται ένα βαθμό στην έδρα του με τον Παναθηναϊκό για να σωθεί. Οι «πράσινοι» κερδίζουν μέσα στην Καισαριανή 2-1 (74’ κεφαλιά Λαγός – 17’ σουτ Σαπάνης, 77’ σουτ Βαζέχα) και η Παναχαϊκή σώζεται, νικώντας τον Ιωνικό 2-0 (53’ κεφαλιά Βούκτσεβτς, 70’ σουτ Ιστιόλ).

Το να σημειώσει γκολ η Παναχαϊκή ήταν απλά θέμα χρόνου. Και δεν έγινε στο πρώτο ημίχρονο, γιατί ο Μικές (12′) και ο Στρακόσα (16′) κράτησαν τα προσχήματα αποκρούοντας σουτ των Κομπαγιάσι και Βούκσεβιτς, αντίστοιχα. Ο Βούκσεβιτς με κεφαλιά στο 52′ και ο Ιστιόλ με σουτ στο 70′ ήταν για την ιστορία οι σκόρερ της συνάντησης.

Και αφού το παιχνίδι μέσα στο τερέν δεν αντέχει σε περαιτέρω κριτική, ας σταθούμε σε κάποια άλλα γεγονότα. Όπως τους πανηγυρισμούς των οπαδών της Παναχαϊκής (καμιά εκατοσταριά) στο 20′ όταν άκουσαν ότι ο Παναθηναϊκός προηγείτο στην Καισαριανή, αναφέρει εφημερίδα της εποχής.

Το 8ο θαύμα

Ως το όγδοο θαύμα χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστόπουλος την παραμονή της Παναχαϊκής στην Α’ Εθνική κατηγορία.

«Τα θαύματα είναι επτά και το σημερινό το όγδοο. Θέλω να ευχαριστήσω του παίκτες. Εδώ και λίγους μήνες έγινε μία μεγάλη προσπάθεια. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια όλοι μάς είχαν ξεγραμμένους. Όμως, εμείς καταφέραμε να ανατρέψουμε τα προγνωστικά και να πετύχαμε αυτό που έγινε σήμερα. Ευχαριστώ και τον εκπληκτικό κόσμο που μας ακολούθησε και σήμερα. Η Παναχαϊκή είναι ομάδα με ιστορία και δεν νοείται κάθε χρόνο να τραβάει τα ίδια».