Χαντί: «Ο κόσμος της Παναχαϊκής είναι ο 12ος παίκτης»

Ο Άγγελος Χαντί μίλησε στο another football day, για την εντός έδρας νίκη της Παναχαϊκής επί του Αιγάλεω (1-0), τον κόσμο της ομάδας, τον πρόεδρο Πέτρο Σταθάκη αλλά και τα δύο επόμενα παιχνίδια που ακολουθούν.

Στις νίκες επέστρεψε η Παναχαϊκή, που κατάφερε έστω και δύσκολα, να κάμψει στο «Κώστας Δαβουρλής» την αντίσταση του Αιγάλεω το οποίο και κέρδισε με 1-0, σε αγώνα για την 6η αγωνιστική του Νοτίου ομίλου της Betsson Super League 2.

Ο μέσος της «Βασίλισσας της Πελοποννήσου» Άγγελος Χαντί μίλησε στο another football day, για το νικηφόρο αυτό αποτέλεσμα, τον στόχο που έχουν οι Αχαιοί που δεν είναι άλλος από τον πρωταθλητισμό, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει και το εγκώμιο του κόσμου των «κοκκινόμαυρων» τον οποίο και χαρακτήρισε ως τον δωδέκατο παίκτη.

Επιστροφή στις νίκες για την Παναχαϊκή και δη άμεσα. Αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως τόνωση της ψυχολογίας της ομάδας για την συνέχεια;

«Ναι. Σίγουρα όταν μια ομάδα κερδίζει ανεβαίνει και ψυχολογικά και ειδικά μια ομάδα σαν την Παναχαϊκή, που το μόνο που θέλει είναι να κερδίζει. Αυτός είναι ο στόχος της. Ερχόμασταν από ένα ατυχές αποτέλεσμα με την Ηλιούπολη, την προηγούμενη αγωνιστική. Άρα θέλαμε πάρα πολύ τη νίκη και φυσικά αυτό μας τόνωσε ψυχολογικά».

Την εβδομάδα που προηγήθηκε του ματς πως ήταν η κατάσταση μετά την ήττα από την Ηλιούπολη; Είχατε άγχος για το παιχνίδι;

«Σίγουρα όταν παίζεις σε ομάδα σαν την Παναχαϊκή υπάρχει πίεση, υπάρχει άγχος. Το θέμα είναι να μην σε καταβάλει αλλά Δόξα τω Θεό έχουμε έμπειρους ανθρώπους γύρω από την ομάδα. Έμπειρους ποδοσφαιριστές και νέους ποδοσφαιριστές είναι ένα κράμα όλοι μαζί που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Έχουν συνειδητοποιήσει που παίζουμε και όλο αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Δεν υπάρχει ομάδα που δεν χάνει. Έτσι σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εμείς χάσαμε από την Ηλιούπολη… αλλά το θέμα είναι ότι δεν χάσαμε με κατεβασμένα χέρια. Παλέψαμε και πάντα θα παλεύουμε».  

Καταφέρατε να πάρετε τη νίκη στα τελευταία λεπτά. Με βάση την εικόνα που είχατε και τις ευκαιρίες θα μπορούσατε να έχετε σκοράρει νωρίτερα και να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς;

«Ναι σαφώς. Η ομάδα ήλεγχε το παιχνίδι σε όλη την διάρκεια. Είχε κάποιες ευκαιρίες. Είχε δοκάρι. Είχαμε κατοχή της μπάλας. Το παιχνίδι θα έλεγα ότι ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, γιατί ξέραμε ότι ο αντίπαλος αμύνεται μαζικά και έχει ομοιογένεια, αλλά χρειαζόταν υπομονή και τα καταφέραμε. Τέτοια παιχνίδια, όταν ο αντίπαλος παίζει με δέκα ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα, δεν είναι εύκολο να διασπάσεις μια καλή άμυνα. Αλλά εμείς είχαμε την υπομονή, αυτό μας είχε πει και ο προπονητής. Ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και ευτυχήσαμε και βάλαμε το γκολ και πήραμε το ματς».

Μετά τη νίκη αυτή η Παναχαϊκή απέχει πλέον 7 βαθμούς από την κορυφή. Μπορεί να μπει σφήνα στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης;

«Εμείς κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Στο τέλος κάνεις ταμείο. Σίγουρα έχουμε υψηλές βλέψεις. Η ομάδα έχει στηθεί για να κάνει πρωταθλητισμό. Είναι ένα πρωτάθλημα δύσκολο. Υπάρχουν διεκδικητές που είναι καλές ομάδες, με καλά ρόστερ και καλούς προπονητές. Εμείς κοιτάζουμε την ομάδα μας. Έχουμε πολύ καλό υλικό. Έχουμε καλό προπονητή και πιστεύω ότι, θα καταφέρουμε να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Ο στόχος όμως φυσικά και είναι να κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν νοείται να είναι άλλος».

Στα αποδυτήρια κι ενώ το σκορ ήταν 0-0, τι σας είπε ο προπονητής σας…;

«Ο προπονητής ζητάει υπομονή. Ότι είμαστε καλή ομάδα, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και θα δικαιωθούμε κι έτσι και έγινε. Τα παιχνίδια κερδίζονται και στο 90΄ και στο 92΄ και στις καθυστερήσεις. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχεις υπομονή, όταν βλέπεις ότι δεν μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα».

Ποιο είναι το δυνατό όπλο της Παναχαϊκής;

«Ο κόσμος. Σε ομάδες σαν την Παναχαϊκή, ο κόσμος είναι ο δωδέκατος παίκτης, όπως και χτες. Όταν έχεις τόσο κόσμο και κόσμο παθιασμένο, γιατί εντάξει έχει ταλαιπωρηθεί η ομάδα, αυτό σου δίνει κίνητρο και ώθηση. Είναι ένα πολύ δυνατό όπλο. Είναι το πιο δυνατό και επίσης, άλλο ένα είναι και τα αποδυτήρια. Δόξα τω Θεό έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια».

Το γεγονός ότι η ομάδα λείπει από την Α΄Εθνική από το μακρινό 2003, για εσάς που αγωνίζεστε σε αυτή την ομάδα είναι κάτι που σας πεισμώνει και θέλετε να δώσετε κάτι στην πόλη της Πάτρας, η οποία σας έχει στηρίξει και σας στηρίζει στην προσπάθεια σας αυτή;

«Σίγουρα. Σίγουρα το έχουμε στο μυαλό μας αυτό. Θέλουμε να επαναφέρουμε την Παναχαϊκή εκεί που ανήκει για να γράψουμε την δική μας ιστορία. Δεν είναι κάτι απλό. Η ομάδα, όντως λείπει αρκετά χρόνια από την Α΄Εθνική και αυτό είναι άσχημο για όλους και για την πόλη και για τον σύλλογο, αλλά το σημαντικό είναι η Παναχαϊκή να εκπέμπει υγεία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Πρώτα πρέπει να υπάρχει νοικοκυριό και μετά να κάνεις το βήμα. Εμείς θα δώσουμε τα πάντα, όπως κάνουμε σε κάθε παιχνίδι. Μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει στο τέλος».

Μετά το γκολ που  βάλατε υπήρξε μια ένταση. Τι ακριβώς συνέβη;

«Επειδή ήμουν και μακριά, δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε. Νομίζω έπεσε μια κροτίδα μέσα που έριξαν οι οπαδοί και υπήρχε μια σύρραξη. Αυτά συμβαίνουν ειδικά σε τέτοια ματς, που τα θέλουν τόσο πολύ και οι δύο ομάδες. Καλό βέβαια είναι να μην συμβαίνουν  για αυτό πάει πίσω το ποδόσφαιρο. Δεν είναι ωραίο να τα βλέπουμε αυτά, γιατί υπάρχουν και μικρά παιδιά, αλλά τέλος καλό όλα καλά…».

Το ότι χάσατε από την Ηλιούπολη είναι κάτι που σας έχει πεισμώσει επειδή σας έσπασε το αήττητο που είχατε και κάπως «τσαλάκωσε» την εικόνα σας;

«Ναι σίγουρα. Οποιαδήποτε ήττα έρχεται όταν έχεις υψηλούς στόχους και σε πεισμώνει και σε προβληματίζει και σε αγχώνει. Είμαστε μια ομάδα, που δεν της αρέσει να χάνει. Είναι στο DNA μας… Μιλήσαμε. Δουλέψαμε πολύ καλά όλη την εβδομάδα. Αναλύσαμε το παιχνίδι. Πιστεύουμε πάρα πολύ στους εαυτούς μας, στην ομάδα μας και ήρθε το αποτέλεσμα. Όταν παίζεις σε τέτοιες ομάδες, όπως είπα και πριν και η νίκη είναι μονόδρομος και πεισμώνεις και αγχώνεσαι έχει πολλά συναισθήματα. Το θέμα είναι να μην σε καταβάλει το άγχος και να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις…»

Μου έλεγες πριν για τα αποδυτήρια και για την σημασία που έχουν. Το ότι στην ομάδα είναι κάποιοι που ήταν και πέρυσι και έχουν ξαναπεράσει στο παρελθόν από την Παναχαϊκή. Αυτό παίζει ένα σημαντικό ρόλο, στο να βάλουν και εσάς όλους στο κλίμα και να σας κάνουν να καταλάβετε τι σημαίνει Παναχαϊκή….;

«Βέβαια. Βέβαια. Π.χ. ο Λυμπέρης ο Στεργίδης, που είναι πολλά χρόνια αρχηγός. Οι πιο έμπειροι παίκτες γνωρίζουμε καλά γιατί έχουμε περάσει από ομάδες, με ιστορία και πίεση. Γνωρίζουμε που παίζουμε αλλά αυτό είναι πολύ καλό στα νέα παιδιά, γιατί η ομάδα έχει και νέα παιδιά και πολύ αξιόλογους ποδοσφαιριστές, που θα απασχολήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο μέλλον. Δίνουν να καταλάβουν σε αυτά τα παιδιά, τη σημασία της φανέλας, τη σημασία της ομάδας, τι πρεσβεύει η ομάδα και σίγουρα ένα παιδί που τα ξέρει αυτά από πρώτο χέρι μπορεί να βάλει στο κλίμα και τους καινούργιους παίκτες».

Από πέρυσι σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας είναι παρόν ο πρόεδρος Πέτρος Σταθάκης… Αυτό το γεγονός ότι είναι δίπλα στην ομάδα αποδεικνύει ότι είναι ο πρώτος, που θέλει η ομάδα να τα καταφέρει διότι είναι «τρελαμένος» μαζί της και αυτό προσπαθεί να το περάσει και σε εσάς…;

«Σίγουρα και αυτό σου δίνει δύναμη, όταν ο πρόεδρος είναι κοντά σου. Όταν έρχεται στα παιχνίδια. Όταν έρχεται και μιλάει. Να νιώθεις κοντά τον πρόεδρο της ομάδας είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε, οι άνθρωποι που ανέλαβαν την Παναχαϊκή, την ανέλαβαν με ανιδιοτέλεια. Ήξεραν ότι θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι στη διοίκηση και ο κύριος Σταθάκης και οι επενδυτές από την Αμερική πληρώνουν και παλιές αμαρτίες. Χρέη που δεν είναι δικά τους. Άρα πάει να πει ότι πραγματικά νοιάζονται και συνειδητά έκαναν αυτή την επιλογή να προσπαθήσουν να επαναφέρουν την Παναχαϊκή εκεί που αξίζει. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα».

Μιας και μιλάμε για τον πρόεδρο έχει πει ποτέ σε εσάς στους παίκτες «ότι πρόβλημα έχετε η πόρτα μου είναι ανοιχτή ελάτε να το συζητήσουμε…»;

«Ναι αυτό είναι αλήθεια. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή που εγώ τον γνώρισα και εγώ είμαι στην Παναχαϊκή, αυτό που έχει πει είναι ότι ‘’όποιος θέλει κάτι, ότι με χρειάζεται είμαι ανοιχτός’’ και μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο. Είναι κοντά στους παίκτες και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία του παίκτη, να νιώθει κάποια ασφάλεια, αλλά και γενικότερα τον νιώθουμε κοντά μας και αυτό είναι όπως είπα πολύ σημαντικό. Δεν είναι απρόσωπη η σχέση μας».

 Εσείς οι παίκτες, όταν έρχεται η Κυριακή μπαίνετε μέσα και προσπαθείτε να το ευχαριστηθείτε…;

«Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση… Σίγουρα υπάρχει πίεση όταν έχεις υψηλούς στόχους, γιατί είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι δύσκολο. Οι υψηλές θέσεις από τις χαμηλές δεν απέχουν πολύ και όταν πάει κάτι στραβά μπαίνει το άγχος, η αμφιβολία. Αυτά παίζουν ρόλο . Ναι μεν το ευχαριστιέσαι αλλά σίγουρα έχεις και την πίεση του αποτελέσματος. Αυτό δεν το κρύβει κανένας. Προφανώς όλοι παίζουνε για το αποτέλεσμα και στο να πετύχουνε. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Ναι μεν το ευχαριστιόμαστε και το απολαμβάνουμε αλλά σίγουρα έχουμε και την πίεση του αποτελέσματος».

Είσαι από τον Πύργο και αγωνίζεσαι στην Παναχαϊκή. Πως νιώθεις για αυτό…;

«Αυτή η αντιπαλότητα Παναχαϊκής – Πύργου – Πάτρας ΟΚ υπήρξε κάποτε, αλλά κι αυτές οι ομάδες έχουν αρκετά χρόνια να συναντηθούν σε επίπεδο εννοώ επαγγελματικό. Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Σίγουρα είμαι από τον Πύργο, αλλά κοιτάω την δουλειά μου. Πάνω απ΄όλα είμαι στην Παναχαϊκή και το απολαμβάνω».

Έχεις αγωνιστεί και στο παρελθόν στη Β΄Εθνική  πολλές φορές  και έχεις περάσει από αυτή και με τον Εργοτέλη και με τον ΟΦΗ. Αυτό το πρωτάθλημα πιστεύεις είναι το καλύτερο στη Β΄Εθνική ή υπήρξαν άλλα, που ήταν πολύ πιο καλύτερα από αυτό;

«Κοιτάξτε να δείτε επειδή έχω μια ηλικία και πρόλαβα χρόνια της Β΄Εθνικής πολύ καλά, εννοώ πολύ δυνατά, πολύ αμφίρροπα, εκείνα τα χρόνια το πρωτάθλημα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικό. Είχαμε πολύ περισσότερες ομάδες, δεν ταλαιπωριόντουσαν οι ομάδες τόσο πολύ, όπως ταλαιπωρούνται τώρα, που έχουν τα προβλήματα που έχουν και από τους φορείς και από το ότι αργεί το πρωτάθλημα τόσο πολύ. Ξεκινάς Νοέμβριο να παίζεις. Είμαστε το μόνο πρωτάθλημα στον κόσμο, που ξεκινήσαμε τόσο αργά. Δεν μπορώ να συγκρίνω τα παλιά τα χρόνια τα καλά».

Μετά τον ΟΦΗ, η Παναχαϊκή είναι η πιο ιστορική ομάδα της επαρχίας, στην οποία έχεις παίξει;

«Είναι πολύ ιστορική ομάδα η Παναχαϊκή, αλλά έχω παίξει και σε άλλες ιστορικές ομάδες όπως είναι ο Άρης, όπως είναι ο Ηρακλής. Είναι τεράστιο μέγεθος η Παναχαϊκή. Έρχεσαι στο γήπεδο της Παναχαϊκής και νιώθεις ποδοσφαιριστής. Δεν ξέρω αν κάποια ομάδα έχει τον κόσμο της Παναχαϊκής στη Β΄Εθνική. Όχι νομίζω δεν τον έχει καμία. Δεν τον έχει. Άρα αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Όταν στις σημερινές εποχές έρχεται ο κόσμος και στηρίζει την ομάδα πάει να πει ότι έχεις μεγάλη δυναμική και αυτό από μόνο του, τα λέει όλα. Δεν νομίζω ομάδα στην κατηγορία, να έχει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο από την Παναχαϊκή. Τουλάχιστον στον όμιλο μας».

Στα δύο επόμενα παιχνίδια που ακολουθούν παίζεται εκτός έδρας με τον ΠΑΟ Ρουφ και ολοκληρώνεται το 2022 εντός έδρας με την Athens Kallithea… Μπορεί η χρονιά να κλείσει με δύο στα δύο, με αισιοδοξία και να μπείτε στην επόμενη με πιο αποφασιστικότητα;

«Ναι. Φυσικά και μπορεί το πιστεύουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό θέλουμε. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αρχής γενομένης από το ματς με το Ρουφ την Δευτέρα που παίζουμε. Είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι, γιατί και ο ΠΑΟ Ρουφ είναι χαμηλά στην βαθμολογία και θα παλέψει να διεκδικήσει βαθμούς, αλλά εμείς ο ξεκάθαρος στόχος μας είναι η νίκη σε κάθε παιχνίδι».