Ψυχωμένη ανατροπή και πρώτη νίκη στην Ευρώπη για τον Προμηθέα

Σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς, ο Προμηθέας επιβίωσε από το θρίλερ, επέστρεψε στο ματς από διψήφιες διαφορές της Μπούρσασπορ και πήρε την πρώτη του νίκη στην Ευρώπη (83-80, 68-68 κ.δ) στην παράταση, στο ντεμπούτο του Ηλία Ζούρου στον πάγκο των Πατρινών. Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν συγκλονιστικό come back μετά το 30-45 στις αρχές του δευτέρου μέρους, έπαιξαν εκπληκτική άμυνα και μετά και το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης πήραν μια πολύ μεγάλη νίκη, η οποία τους έδωσε βαθιά βαθμολογική ανάσα στη μάχη που δίνουν για την πρόκριση στη φάση των «16».

Τεράστια εμφάνιση από τον Τζεράι Γκραντ για τους γηπεδούχους, ενώ πολύ καθοριστικοί ήταν ακόμα οι Γιαννόπουλος, Ρέι και Ρογκαβόπουλος. Για τους Τούρκους διακρίθηκαν οι Φρίμαν, Νιντχάμ και Ντουτζίνσκι. Επόμενο παιχνίδι για τους Αχαιούς το Σάββατο (13/11) στη Νίκαια με τον Ιωνικό για το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ για το 7Days EuroCup την Τετάρτη οι «Προμηθείς» ταξιδεύουν στη Γερμανία για να αντιμετωπίσουν την Ουλμ.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Γκάντι, Ρέι, , Ρογκαβόπουλο, Μάιλς και Γκραντ στην αρχική πεντάδα. Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, με πολλές εναλλαγές και διακυμάνσεις. Ο Προμηθέας ξεκίνησε με σημείο αναφοράς τον Ρογκαβόπουλο που μπήκε ορεξάτος και τον Γκραντ που έδωσε λύσεις σε άμυνα και επίθεση, ενώ για τη Μπούρσασπορ ο Φρίμαν προσπάθησε να πάρει από νωρίς τα…ηνία στο σκοράρισμα. Με καλάθι του Γκραντ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά (7-5 στο 3′), ωστόσο οι Τούρκοι με τρίποντο του Νιντχάμ και βολές του Φρίμαν πήραν για πρώτη φορά διαφορά τριών πόντων (7-10 στο 5′) και λίγο αργότερα με εντυπωσιακό κάρφωμα του Κεβάριους Χέιζ και γκολ- φάουλ του Άντριους έφτασαν για πρώτη φορά στο +5 (12-17 στο 9′). Τελικά με δύο εύστοχες βολές του Φρίμαν οι Τούρκοι έκλεισαν την πρώτη περίοδο με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (12-19).

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά και με τρίποντο του Νιντχάμ και ωραίο hook του Γκιουβέν έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (16-26 στο 13′). Οι Πατρινοί είχαν τρομερό πρόβλημα στο σκοράρισμα και αν βρήκαν μετά από ώρα στόχο από την περιφέρεια με τον Μάιλς, έκτοτε δέχτηκαν ένα σερί 7-0 με κύριο εκφραστή τον Ντουτζίνσκι έφτασαν στο +14 (19-33 στο 16′). Σε εκείνο το σημείο οι γηπεδούχοι έδειξαν μια αφύπνιση και με τον Γκραντ να πετυχαίνει 4 διαδοχικούς πόντους «ψαλίδισαν» τη διαφορά στους 10 (23-33 στο 17′). Με καλάθι του Αγραβάνη ο Προμηθέας μείωσε κι άλλο (28-35 στο 18′), όμως οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα επιμέρους 5-0 και με τρίποντο του Τουρέν έστειλαν ξανά τη διαφορά στους 12 (28-40 στο 19′). Τελικά με δύο βολές του Κέντρικ Ρέι στην εκπνοή, διαμορφώθηκε το 30-40, όπου ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, οι φιλοξενούμενοι με κύριους εκφραστές τους Φρίμαν και Ντουτζίνσκι έφτασαν για πρώτη φορά στο +15 (30-45 στο 22′), με τον Προμηθέα για μεγάλα διαστήματα να παραμένει μπλοκαρισμένος και να παίρνει βοήθειες μόνο από Γκραντ και Ρογκαβόπουλο. Μετά από αρκετή ώρα, με τρίποντο του Κέντρικ Ρέι, οι γηπεδούχοι μείωσαν ξανά σε μονοψήφιο (40-49 στο 25′). Ο Ουτκού Αλ με τρίποντο έκοψε προσωρινά τη φόρα των Αχαιών, ωστόσο με τρίποντο του Ρογκαβόπουλου και τρομερό pick and roll των Ρέι και Χαντ και κάρφωμα του Χαντ η διαφορά μειώθηκε κι άλλο (46-53 στο 28′). Η αντεπίθεση συνεχίστηκε και μετά το time out και με ένα lay up του Χαντ και ένα τρίποντο και ένα τρίποντο του Αγραβάνη, οι «Προμηθείς» μείωσαν σε απόσταση αναπνοής (51-53), διαμορφώνοντας το σκορ της πρώτης περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο ο Προμηθέας μπήκε με τον Γιαννόπουλο «σεληνιασμένο» και με ένα σερί 16-6, όχι μόνο πήρε το προβάδισμα, αλλά προηγήθηκε και με διαφορά 6 πόντων, με τον Έλληνα forward να βομβαρδίζει από την περιφέρεια (65-59 στο 34′). Μάλιστα, με γκολ- φάουλ του Ντάριο Χαντ οι γηπεδούχοι μεγάλωσαν κι άλλο την υπέρ τους διαφορά, με τον Άντριους και τον Νιχτχάμ να δίνουν λύσεις μετά από ώρα για τους Τούρκους (68-64 στο 37″). Μάλιστα, το σερί των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε και με καλάθια των Φρίμαν και Ντουτζίνσκι ισοφάρισαν το ματς (68-68 46” πριν το τέλος), με τον Προμηθέα να είναι πολύ άστοχος. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, τίποτα δεν άλλαξε, ο Προμηθέας έχασε τη μπάλα στην τελευταία επίθεση, το σουτ του Άντριους πίσω από το κέντρο έκανε μια…βόλτα γύρω από το καλάθι των Πατρινών και τελικά κατέληξε εκτός και έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο οι Πατρινοί μπήκαν δυνατά και με τρίποντο του Ρέι μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Γκραντ, ο οποίος έκανε…θραύση μέσα στη ρακέτα έφτασαν στο +4 (75-71 στο 42′). Ο Φρίμαν απάντησε με φοβερή προσωπική ενέργεια, όμως δύο βολές του Ρέι και ένα γκολ- φάουλ του συγκλονιστικού Γκραντ έδωσαν στους γηπεδούχους ένα μικρό μαξιλαράκι ασφαλείας (79-73 στο 43′). Στα τελευταία δευτερόλεπτα οι Τούρκοι έκαναν την τελική τους αντεπίθεση και με ένα σερί 7-2 με πρωταγωνιστές τους Φρίμαν και Ντουτζίνσκι μείωσαν στο καλάθι (82-80 8,8” πριν το φινάλε). Ο Ρογκαβόπουλος μετά το φάουλ που έκαναν σκόπιμα οι Τούρκοι έβαλε 1/2 βολές και διαμόρφωσε το τελικό 83-80, αφού στον εναπομείναντα χρόνο τίποτα δεν άλλαξε.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-19, 30-40, 51-53, 68-68 ΠΑΡ. 83-80

Mετά τη λήξη του αγώνα ο Ηλίας Ζούρος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Πάλεψαν σκληρά και έδωσαν ό,τι είχαν για να ανατρέψουμε το παιχνίδι. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο. Πιστεύω στην ομάδα, πιστεύω στους παίκτες μου και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε».