Κομβική η “μάχη” με το Περιστέρι στο “Δ. Τόφαλος”

Με έναν πολύ σημαντικό αγώνα ξεκινάει τις υποχρεώσεις του ο Προμηθέας για τον δεύτερο γύρο της Stoiximan Basket League, καθώς στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής υποδέχεται το πάντα δυνατό και υπολογίσιμο Περιστέρι Vitabiotics. Οι «Προμηθείς» ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο στην 3η θέση με ρεκόρ 8-4 και επιθυμούν να μπουν με το δεξί στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ώστε να παραμείνουν στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας και παράλληλα να κάνουν μια νέα αρχή μετά την ήττα μεσοβδόμαδα στην έδρα της Γκραν Κανάρια για το Eurocup.

Οι Πατρινοί πετυχαίνουν την ομάδα των Δυτικών Προαστίων σε μια περίοδο φορμαρίσματος, συνεπώς το παιχνίδι μόνο εύκολο δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο Ηλίας Ζούρος θα έχει στη διάθεσή του και πάλι τον Τρέβις Σίμπσον, ο οποίος απουσίασε από το ματς στα Κανάρια, ενώ αντιθέτως στα pits θα μείνει για μια ακόμα αγωνιστική ο Χάρης Γιαννόπουλος λόγω τραυματισμού. Το παιχνίδι, με προγραμματισμένη ώρα έναρξης τις 17:00 και τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3 και ραδιοφωνική από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4, θα διευθύνουν η κ.Τσαρούχα και οι κ. Ζαχαρής και Τσώνος.

Ο αντίπαλος

Την περασμένη χρονιά το Περιστέρι συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής (ιδρύθηκε το 1971). Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια ο σύλλογος της Αθήνας έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στην «αφρόκρεμα» του ελληνικού μπάσκετ, να αναδείξει ορισμένους κορυφαίους παίκτες και να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Από το 2012-13 που υποβιβάστηκε έως και τη σεζόν 2017-18 που επανήλθε στα μεγάλα σαλόνια, έζησε τη σκληρή πραγματικότητα της…περιπλάνησης σε μικρότερες κατηγορίες, ωστόσο πλέον έχει επιστρέψει και μάλιστα πρωταγωνιστεί.

Φέτος, ξεκίνησε τη χρονιά με προπονητή τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, ωστόσο οι μέτριες εμφανίσεις στην Ελλάδα και ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη προκάλεσαν την αντικατάστασή του από τον Μίλαν Τόμιτς. Στον πρώτο γύρο παρουσίασε σκαμπανεβάσματα, όμως μέσα στο 2022 έχει δείξει πολύ καλή εικόνα με δύο ευρείες νίκες κόντρα σε ΑΕΚ και Λαύριο και έχει αναρριχηθεί στην 5η θέση με ρεκόρ 6-6.

Player to Watch

H έλευση του Πολωνού Power Forward, Τόμας Γκιέλο έδωσε μια διαφορετική πνοή στο Περιστέρι και έλυσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που προϋπήρχε στη θέση «4». Ο 29χρονος στα δύο ματς που έχει προλάβει να αγωνιστεί πετούσε…φωτιές έξω από τα 6,75 μ., με 4/5 κόντρα στην «Ένωση» και 5/6 απέναντι στο Λαύριο. Πρόκειται για έναν αθλητή με εμπειρία από το ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς έχει παίξει σε Τενερίφη, Μπανταλόνα και Ανδόρα, ενώ τελευταίος του σταθμός πριν την Ελλάδα ήταν η γερμανική Βούρζμπουργκ. Δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε αθλητή να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να σουτάρει με ποσοστά της τάξεως του 85% εντός παιδιάς, όμως ο τρόπος που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ήταν άκρως εντυπωσιακός και μένει να φανεί αν μπορεί να προκαλέσει ανάλογη ζημιά και στον Προμηθέα.  

Υπέρ του η προϊστορία

Στη σύντομη μεταξύ τους προϊστορία, Προμηθέας και Περιστέρι έχουν τεθεί αντιμέτωποι 14 φορές σε επίπεδο Α1, Α2, κυπέλλου και Super Cup, με την παράδοση να είναι συντριπτικά υπέρ των Πατρινών με 11 νίκες. Στην Πάτρα, σε 8 αναμετρήσεις οι «Αχαιοί» έχουν κερδίσει τις 6, ενώ οι Περιστεριώτες έχουν αποδράσει 2 φορές με το διπλό. Στον αγώνα του πρώτου γύρου ο Προμηθέας πέρασε νικηφόρα από το «Ανδρέας Παπανδρέου» (81-88) με επιμέρους σκορ 16-4 στα τελευταία 5 λεπτά, σε μια αναμέτρηση που είχαν ξεχωρίσει Ρέι και Ρογκαβόπουλος. 

Πολλά τα πρόσωπα που τους συνδέουν 

Αρκετά είναι τα κοινά σημεία μεταξύ Προμηθέα και Περιστερίου. Από πλευράς Πατρινών, Αμπντούλ Γκάντι και Χάρης Γιαννόπουλος έχουν φορέσει στο παρελθόν τα «κυανοκίτρινα», ενώ και ο τεχνικός της ομάδας Ηλίας Ζούρος έχει προπονήσει στο παρελθόν τους Περιστεριώτες. Από την άλλη, οι «Αχαιοί» θα βρουν στο δρόμο τους και δύο παλιούς γνώριμους. Ο λόγος για τον Χρήστο Σαλούστρο και τον Δημήτρη Κατσίβελη, οι οποίοι παλαιότερα είχαν αγωνιστεί με τα «πορτοκαλί».

Ρογκαβόπουλος: «Χρωστάμε μια μεγάλη νίκη στον κόσμο μας»

Στο παιχνίδι με το Περιστέρι αναφέρθηκε και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος στο blog του ΕΣΑΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: « Αυτή την Κυριακή έχουμε μπροστά μας ένα πολύ απαιτητικό ματς απέναντι στο Περιστέρι, μια ομάδα που τη συγκαταλέγω μέσα στις κορυφαίες του πρωταθλήματος και μάλιστα αυτή την περίοδο διανύει περίοδο φόρμας, προερχόμενη από δύο ευρείες νίκες κόντρα σε Λαύριο και ΑΕΚ. Όλοι θυμόμαστε το παιχνίδι του πρώτου γύρου, εκεί που πραγματικά είχε γίνει μια συναρπαστική μάχη και κερδίσαμε στις λεπτομέρειες. Αντίστοιχης δυσκολίας, ίσως και μεγαλύτερης θα είναι και το κυριακάτικο ματς, πρέπει ο καθένας από μας να καταθέσει ό,τι έχει στο παρκέ για να φτάσουμε στη νίκη, η οποία θα είναι κομβικής σημασίας και θα μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ. Δυστυχώς, λόγω των μέτρων δεν θα μπορέσουν όλοι οι φίλαθλοί μας να βρεθούν στο «Τόφαλος», ελπίζω όμως όσοι είναι στο γήπεδο να μας στηρίξουν και να μας σπρώξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Τους χρωστάμε μια μεγάλη νίκη και θα παίξουμε και για αυτούς την Κυριακή».