Με έπαθλο την τρίτη θέση απέναντι στην ΑΕΚ

Με την ψυχολογία στα ύψη έπειτα από τις πέντε συνεχόμενες νίκες στη Stoiximan Basket League (με Ιωνικό Hellenic Coin, Άρη, Περιστέρι , Κολοσσό Η Hotels και Μεσολόγγι BAXI), αλλά και με τη δέουσα σοβαρότητα λόγω του μεγέθους του αντιπάλου και της σημασίας της αναμέτρησης, ο Προμηθέας υποδέχεται την Τετάρτη 14/4 (20:00) την ΑΕΚ στο εξ΄ αναβολής παιχνίδι της «καταραμένης» 15ης αγωνιστικής (πραγματοποιήθηκε σε 4 δόσεις και μέσα σε 3 μήνες!).

Ο Προμηθέας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και για αυτό το παιχνίδι και είναι έτοιμος να εφαρμόσει πιστά το πλάνο του, το οποίο θα οδηγήσει το πατρινό συγκρότημα στην 15η φετινή του νίκη, στο απίστευτο ρεκόρ του 10-0 νίκες μέσα στην Πάτρα (και μάλιστα σε μια χρονιά χωρίς θεατές στις κερκίδες) και κυρίως στο 2-0 νίκες επί της ΑΕΚ στα φετινά μεταξύ τους παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Όπως γίνεται κατανοητό από τις τρεις τελευταίες υποχρεώσεις του Προμηθέα στην κανονική διάρκεια της Stoiximan Basket League (ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην Πάτρα και ο Ηρακλής στην Θεσσαλονίκη οι άλλοι δυο αντίπαλοι) θα ξεκαθαρίσει και η τελική κατάταξη του Προμηθέα ενόψει των playoffs.

«Παίζουμε στην έδρα μας με αντίπαλο μια μεγάλη ομάδα», δήλωσε ο προπονητής του Προμηθέα, Μάκης Γιατράς για τον αγώνα με την ΑΕΚ και πρόσθεσε: «Εμείς όπως κάνουμε σε κάθε παιχνίδι έτσι και σε αυτό, θα έχουμε ως στόχο την κατάκτηση της νίκης, αν και όπως έχω ξαναπεί και το εννοώ, το πρωτάθλημα θα κριθεί στα playoffs και όχι στην κανονική διάρκεια».

Ο Μάκης Γιατράς θα έχει στη διάθεσή του τους Αθηναίου, Λούντζη, Μπαζίνα, Τζέριαν Γκραντ, Χριστοδούλου, Γιαννόπουλο, Γιάννη Αγραβάνη, Φορντ, Δημήτρη Αγραβάνη, Κουρουπάκη, Τανούλη, Αγκμπελίζ και Τζεράι Γκραντ. Το παιχνίδι θα διευθύνουν οι διεθνής Πέτρος Παπαπέτρου (Κεντρικής Μακεδονίας), Τάσος Μάνος (Αττικής) και Βασιλική Τσαρούχα (Αττικής). Κομισάριος της αναμέτρησης θα είναι ο πατρινός Βασίλης Πίγκας. Η αναμέτρηση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ-3 και ραδιοφωνικά από τον ΣΚΑΪ 89,4.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων, ο Προμηθέας έφυγε με τη νίκη από το ΟΑΚΑ, επικρατώντας με 82-75 της ΑΕΚ και έχοντας ως κορυφαίους τους αδελφούς Γκραντ, τον Τζέριαν (18π, 5ρ, 4ασ, 3κλ) και τον Τζεράι (15π.). Για την ΑΕΚ είχαν ξεχωρίσει ο Γιανίκ Μορέιρα (18π, 8ρ, 4ασ.) και ο Γιόνας Ματσιούλις (13π, 10ρ).

Με τη νίκη του στο ματς του πρώτου γύρου, ο Προμηθέας πήρε το προβάδισμα στο σύνολο των αγώνων με την ΑΕΚ στη Stoiximan Basket League αφού μετράει πλέον επτά έναντι έξι της αντιπάλου του. Το προβάδισμα αυτό το «έχτισε» στην Πάτρα αφού επικράτησε στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια. Το μοναδικό διπλό της ΑΕΚ ήταν στο πρώτο από αυτά τα παιχνίδια, όταν νίκησε με 86-67 για την περίοδο 2016-17. Έκτοτε ο Προμηθέας μετράει τέσσερις νίκες ως γηπεδούχος.

Εκτός από το ελληνικό πρωτάθλημα οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες και στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, στο πρώτο παιχνίδι της φετινής σεζόν, όταν ο Προμηθέας επικράτησε της ΑΕΚ με 98-88 στον ημιτελικό του νεοσύστατου Watt+Volt Super Cup, στο δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία της ομάδας της Πάτρας, σε μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον περσινό τελικό του Κυπέλλου, όταν η ΑΕΚ, τον Φεβρουάριο 2020 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Προμηθέα με 61-57 στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΙ ΚΡΙΚΟΙ

Οι Χάρης Γιαννόπουλος και Δημήτρης Κατσίβελης αγωνίζονταν τα δύο προηγούμενα χρόνια στον σημερινό τους αντίπαλο, ενώ βέβαια, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον πρώην αρχηγό του Προμηθέα, Νίκο Γκίκα, που αγωνίζεται την τελευταία διετία στην ΑΕΚ μετά από τρία πετυχημένα χρόνια στην Πάτρα. Τέλος την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσε πέρυσι και ο Τζεράι Γκραντ ο οποίος αποκτήθηκε στα μισά της σεζόν, ενώ στο δυναμικό της Ένωσης άνηκε από το 2017 έως και το 2020 και ο Γιάννης Αγραβάνης ο οποίος αγωνίστηκε με τα χρώματα της Α.Ε.Κ. τη χρονιά 2017-2018 (δανεικός στο Περιστέρι τις επόμενες σεζόν)